getty-bolsonaro-e1710933866480-810x500.jpg

Nové súbory na Twitteri ukazujú, ako brazílsky hlboký štát zasahoval do prezidentských volieb v roku 2022

11
Neutral
  • Twitter v Brazílii bol pod tlakom hlbokého štátu a súdu v súvislosti s cenzúrou.
  • Brazílsky hlboký štát spolupracuje s FBI a Sorosovou nadáciou na cenzúre.
  • Súd v Brazílii požadoval od Twitteru odstránenie účtov a údajov používateľov.
  • Cenzúra online obsahu a zasahovanie do prezidentských volieb ohrozujú slobodu prejavu v Brazílii.

Interné informácie z Twitteru ukázali, ako hlboký štát v Brazílii tlačil na platformu, aby cenzurovala obsah a zasahovala do prezidentských volieb v roku 2022.

Žurnalista a autor Michael Shellenberger zverejnil “Twitter Files Brazil,” ktoré ukazujú “rozsiahly zásah proti slobode prejavu, ktorý viedol sudca Najvyššieho súdu Alexandre de Moraes.”

Cenzúra na internete je v Brazílii známym problémom už dlhší čas. Podľa brazílskeho investigatívneho novinára Davida Agapeho “FBI pomáha Brazílii cenzurovať svojich občanov; Sorosova’ ‘Nadácia otvorenej spoločnosti’ vynakladá veľké finančné prostriedky na podporu cenzúry v Brazílii; a Brazília má tajnú súdnu políciu, ktorá existuje špeciálne na špehovanie a cenzúru ľudí považovaných za šíriteľov nepravdivých informácií.”

PREČÍTAJTE SI: 6 bombastických faktov zo súborov Elona Muska’na Twitteri, ktoré musíte vedieť

“FBI, Soros a Najvyšší súd Brazílie sa spoločne podieľajú na priamom útoku na ochranu slobody slova v Brazílii aj v USA.USA,” napísal Agape.

Zistenia z “Twitter Files Brazil” zrejme potvrdzujú existenciu brazílskeho “Cenzúrneho priemyselného komplexu.”

Interné e-maily od Rafaela Batistu, právneho poradcu spoločnosti Twitter’(teraz X) v Brazílii, ukazujú, že vo februári 2020 členovia brazílskeho kongresu požiadali spoločnosť Twitter’o zverejnenie priamych správ (DM) a záznamov o prihlásení, “okrem iných informácií,” niektorých používateľov v súvislosti so šírením takzvaných “dezinformácií.”Twitter sa vtedy voči tejto požiadavke ohradil, pretože podľa Batistu bola nezákonná podľa brazílskych zákonov o ochrane osobných údajov.

V januári 2021 Batista informoval svojich kolegov, že proti nemu bolo začaté policajné vyšetrovanie za to, že odmietol odovzdať údaje používateľov zo spoločnosti Twitter štátnej prokuratúre v São Paule. Podľa právnika spoločnosti Twitter prokurátor tvrdil, že postoj spoločnosti Twitter’je “ojedinelý, pretože všetky ostatné veľké technologické spoločnosti, ako napríklad Google, Facebook, Uber, WhatsApp a Instagram, poskytujú registračné údaje a telefónne čísla bez súdneho príkazu.”

Spoločnosť Twitter však “nemá [sic] pozitívnu povinnosť zhromažďovať registračné údaje,” povedal Batista prokurátorovi.

Batista poznamenal, že “v krajine neexistuje afirmatívna povinnosť zhromažďovať a následne poskytovať ‘registračné údaje.”

Batista informoval, že sudca zamietol požiadavku prokurátora’na vydanie požadovaných údajov o používateľoch. Brazílske súdy však začali byť agresívnejšie vo svojich požiadavkách na cenzúru v nasledujúcom roku po tom, ako Alexandre de Moraes nastúpil na post predsedu brazílskeho’Najvyššieho volebného súdu (TSE).

V máji 2021 Batista poslal e-mail svojim kolegom, v ktorom sa sťažoval, že rozhodnutie YouTube’odovzdať údaje brazílskym vládnym agentúram oslabí ich pozíciu pri obrane súkromia brazílskych používateľov.

“Spoločnosť Google dodala brazílskemu senátu najmenej 200 gigabajtov videí, ktoré zo služby YouTube vymazali ľudia spojení s federálnou vládou” v súvislosti s vyšetrovaním senátu týkajúcim sa obsahu súvisiaceho s COVID.

Batista uviedol, že spoločnosť Google’svojím konaním vytvorila“veľmi znepokojujúci precedens…, ktorý je v rozpore s naším postojom k ochrane súkromia a oslabuje ho, keďže sme sa vždy bránili požiadavkám kongresových komisií, aj keď sa týkali len základných informácií o predplatnom a IPS.”

Zasahovanie do volieb prostredníctvom online cenzúry konzervatívcov

V auguste 2021 začal brazílsky hlboký štát ísť po konzervatívnom prezidentovi Jairovi Bolsonarovi a jeho podporovateľoch. Batista v e-maile uviedol, že TSE požadoval zrušenie účtov “ťažkých podporovateľov prezidenta Bolsonara”, ktorí “sa neustále zapájajú do koordinovaných útokov proti členom Najvyššieho súdu” a “Najvyššieho volebného súdu… Súdny príkaz je zameraný na demonetizáciu týchto účtov – z rôznych platforiem[.]”

“Hoci sa nás táto povinnosť spočiatku nedotýka, súd zároveň určil Twitteru, YouTube, Twitch TV, Instagramu a Facebooku, aby: i) sa zdržali algoritmického podsúvania profilov a videí s politickým obsahom diskreditujúcim volebný systém (legitimitu volieb) v spojení s týmito používateľmi/účetmi a tiež ii) identifikovali pôvod konkrétneho obsahu (neboli nám doručené žiadne konkrétne URL adresy Tweetov).”

Šéf právneho tímu Twitter’Diego de Lima Gualda reagoval slovami: “V tomto vyšetrovaní je silný politický prvok a súd sa snaží vyvinúť tlak na dodržiavanie predpisov.”

Shellenberger uvádza, že TSE ďalej požadoval, aby Twitter odhalil totožnosť anonymných používateľov, ktorí používali určité hashtagy kritizujúce volebný systém.

Batista uviedol, že “v tomto konaní sa vyšetruje samotný prezident Bolsonaro a niekoľko jeho podporovateľov (doteraz bolo poskytnutých 15 prístupových adries k účtom na Twitteri).”

V marci 2022 sa de Moraes ujal funkcie prezidenta TSE a v období pred prezidentskými voľbami zvýšil tlak na cenzúru platforiem sociálnych médií.

Schellenberg píše:

Vyhlásil, že v súčasnosti je v platnosti zákon o ochrane osobných údajov:

Dňa 30. marca 2022, deň po nástupe de Moraesa do funkcie prezidenta TSE, TSE poverila Twitter, aby do týždňa a pod hrozbou dennej pokuty 50 000 BRL (10 000 USD) poskytol údaje o mesačných štatistikách trendov pre hashtagy #VotoImpressoNAO (“PrinteVoteNo”) a #VotoDemocraticoAuditavel (“DemokratickýAuditabilnýVot”).

Súd prinútil Twitter, aby pod hrozbou vysokých pokút cenzuroval niekoľko účtov vrátane dvoch zvolených členov Snemovne reprezentantov za údajné šírenie “dezinformácií”. Twitter sa voči týmto požiadavkám ohradil a odvolal sa proti príkazom, ale nakoniec niektorým požiadavkám vyhovel pod tlakom vysokých pokút.

Shellenberger poznamenal, že “brazílsky najvyšší súd”a Twitter odstránili politické prejavy a potrestali používateľov za diskusiu o politike. Týmto spôsobom súd zrejme zasiahol do dôležitých prezidentských volieb.”

Sloboda prejavu je v Brazílii naďalej pod útokom

“TSE’žiadosť je jednoznačne zneužitá,”povedal brazílsky právnik a právny vedec Hugo Freitas v súvislosti s odhaleniami v “Twitter Files Brazil.”

Dodal, že “zverejňovanie hashtagov na podporu legislatívnych zmien je pre demokraciu úplne vhodné a”nie je to žiadny trestný čin, ktorý predvídajú brazílske zákony.”

Shellenberger upozornil, že sloboda prejavu je za súčasnej vlády čoraz viac obmedzovaná. Povedal, že “brazílsky’cenzorský priemyselný komplex požaduje, aby Kongres prijal ‘zákon o cenzúre falošných správ’.”

“Návrh zákona by robil zo spoločností sociálnych médií rukojemníkov, ak by’nesplnili nejasné cenzorské požiadavky. Návrh zákona nedefinuje, čo sú ‘falošné správy’ alebo ‘dezinformácie’.”

“Cenzúra TSE’je útokom na demokratický proces,” poznamenal investigatívny novinár. “Voľby môžu zostať slobodné a spravodlivé len vtedy, ak verejnosť môže diskutovať a spochybňovať volebné zákony, systémy a výsledky. Ak v Brazílii niekedy dôjde k volebným podvodom, nikto o nich nebude môcť hovoriť, ak sa de Moraesovi podarí dosiahnuť svoje."”

Nedávno rozhodnutie brazílskeho’Najvyššieho súdu spôsobilo, že Twitter, ktorý sa teraz volá X po tom, ako nový majiteľ Elon Musk premenoval spoločnosť, aby vrátil pokutu za “nesprávne určenie pohlavia” osôb na platformách v krajinách, ktoré “nesprávne určenie pohlavia” považujú za nezákonné.

Brazílsky’Najvyšší súd v auguste 2023 v rozhodnutí 9:1 rozhodol, že “nenávistné prejavy” voči osobám identifikujúcim sa ako LGBT sa trestajú odňatím slobody.

Súd prirovnal “homofóbiu” a urážky voči takzvanej “komunite LGBTQIAPN+” k rasizmu, za ktorý už hrozia tresty odňatia slobody a pokuty.

ČÍTAJTE: Brazílsky’najvyšší súd rozhodol, že za prejavy namierené proti LGBT sa trestá väzením