Stephane-Perrault-810x500.png

Kanadské vyšetrovanie čínskeho zasahovania do volieb začína dôstojníkom, ktorý tvrdí, že bol varovaný pred "nezrovnalosťami

14
Neutral
  • V Kanade prebieha vyšetrovanie možného zasahovania Číny do federálnych volieb.
  • Vyšetrovanie vedie komisár pre voľby a ne Elections Canada.
  • Vyšetrovanie sa zaoberá aj schopnosťou Trudeauovej vlády odhaľovať zahraničné zasahovanie.
  • Perrault tvrdí, že nemá dôkazy o zasahovaní Číny, ale vyšetrovanie pokračuje.

ÚPRAVA: Tento článok bol aktualizovaný v piatok 5. apríla, aby obsahoval vyhlásenie poskytnuté LifeSiteNews zo strany Elections Canada, ktoré objasňuje, že vyšetrovaním možných porušení kanadského volebného zákona je poverený komisár pre voľby, nie Elections Canada. 

Verejné vyšetrovanie údajného zasahovania agentov Komunistickej strany Číny (KS Číny) do posledných dvoch federálnych volieb v Kanade sa začalo minulý týždeň verejným svedectvom hlavného volebného úradníka Stéphana Perraulta, ktorý potvrdil, že ho bezpečnostní agenti tajne varovali pred nezrovnalosťami vo voľbách v roku 2019.

“Strana je jediným subjektom, ktorý kontroluje nominačný proces,” Perrault vypovedal v Komisii minulý štvrtok.

Elections Canada kontaktovala LifeSiteNews v súvislosti s predchádzajúcou verziou tejto správy, ktorá podľa nej zrejme naznačovala, že “Elections Canada mohla urobiť viac, aby sa zaoberala niektorými obvineniami zo zasahovania, ale rozhodla sa tak neurobiť.”

Elections Canada objasnila, že “nemá mandát na vyšetrovanie potenciálnych porušení kanadského volebného zákona. Táto úloha patrí komisárovi kanadských volieb, ktorého mandátom je presadzovať a zabezpečovať dodržiavanie zákona, a to aj prostredníctvom vyšetrovania a využívania donucovacích opatrení, ak je to potrebné.”

Vyšetrovanie vedie sudkyňa Marie-Josée Hogue, ktorá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvnení politikou, a začalo sa 29. januára.

V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”

“Úlohou vyšetrovacej komisie je vyšetriť fakty, aby sme pochopili, čo sa v danej situácii stalo. V rámci svojho mandátu vykonáva objektívne hľadanie pravdy, pričom identifikuje konkrétne záležitosti, vyvodzuje závery a vydáva odporúčania pre vládu,”povedala."

Vyšetrovanie sa minulý štvrtok dozvedelo, že bezpečnostní agenti tajne varovali Perraulta pred nezrovnalosťami, ktoré sa odohrali na nominačnom stretnutí v roku 2019 v torontskom obvode Don Valley North.

Nando de Luca, poradca Nandovej komisie pre Konzervatívnu stranu, požiadal Perraulta, aby poskytol viac podrobností o incidente, a spýtal sa ho: “Mám pravdu tie obavy súvisia s nominačným súbojom Liberálnej strany?”

“Domnievam sa, že nie som oprávnený hovoriť nad rámec toho, čo je v tomto verejnom vyhlásení,”odpovedal Perrault.

Tip od Kanadskej bezpečnostnej spravodajskej služby (CSIS) Perraultovi prezradil Daniel Sheppard, ktorý je právnym zástupcom Komisie.

“CSIS vás informovala o jednej špecifickej skutočnosti. Je to tak?" opýtal sa Sheppard.

“Je to tak,” odpovedal Perrault.

Perrault Komisia pre zahraničné zasahovanie, ako je známa, “preskúma a posúdi zasahovanie Číny, Ruska a iných zahraničných štátov alebo neštátnych aktérov vrátane všetkých možných vplyvov s cieľom potvrdiť integritu a prípadné vplyvy na 43. a 44. parlamentné voľby (voľby 2019 a 2021) na celoštátnej úrovni a na úrovni volebných obvodov.”

Prvý súbor vypočutí, alebo “1. etapa”, sa bude konať odteraz do 10. apríla a bude zahŕňať množstvo svedkov, medzi ktorými bude aj premiér Justin Trudeau a mnoho ďalších, ktorí neboli menovaní.

Takisto by mali vypovedať bývalý liberálny poslanec Han Dong a bývalý minister vlády Ontária Michael Chan, ktorí sa stali obeťami údajného zasahovania ČKS.

Časť “2. etapa” verejného vyšetrovania sa uskutoční na jeseň tohto roku a bude sa zaoberať schopnosťou Trudeauovej vlády”odhaľovať zahraničné zasahovanie zamerané na volebné procesy v Kanade a bojovať proti nemu.

Vypočutia sa konajú v budove Kanadskej knižnice a archívov v Ottawe.

Verejný predstaviteľ volebného úradu tvrdí, že nebolo jeho úlohou ‘osvedčovať’ integritu volieb

Počas výpovede Perrault tvrdil, že jeho úrad odviedol dobrú prácu, pričom povedal: “Verím, že máme jeden z najrobustnejších a najkomplexnejších režimov financovania politických strán na svete,” pričom poznamenal, že to “neznamená, že je dokonalý.”

Tvrdil, že nie je jeho úlohou v podstate kontrolovať voľby, keď povedal, že ako hlavný volebný komisár “nie som povolaný potvrdzovať čestnosť volieb.”

“To, čo som povolaný urobiť, je zodpovedať sa z nich a poskytnúť dôkazy týkajúce sa môjho riadenia volieb pre ostatných, vrátane účastníkov, ktorí by ich chceli napadnúť,” povedal.

Gib van Ert, právny zástupca konzervatívneho poslanca Michaela Chonga, ktorý bol terčom zasahovania do volieb zo strany agentov ČKS, sa ho opýtal: “Ale vy’máte obavy o čestnosť volieb? ”

“Samozrejme,” odpovedal Perrault.

“A keď teda uvažujete o integrite, chápem to správne, že ak by ste mali pocit, že 330 komunálnych volieb malo integritu, ale ôsmim by integrita chýbala, nepovedali by ste si: ‘No, dosť blízko, my’sme sa dosť priblížili k číslu 338,’”opýtal sa van Ert a dodal: “Musíte sa držať a svoju agentúru držať na úrovni 338?”

“Podal by som správu, ak by som vedel o incidentoch, ktoré ovplyvňujú integritu volieb,” odpovedal Perrault a dodal: “Ak by som vedel o faktických informáciách, ktoré to ovplyvňujú, aj keby išlo o jeden volebný obvod, zahrnul by som to do svojej správy pre Parlament.”

Perrault už predtým poslancom povedal, že nevidí žiadne dôkazy o zasahovaní KSČ, ale priznal, že to neskúmal.

Perrault bol prvý, kto vypovedal, predtým povedal poslancom v roku 2022: “Môžu byť spáchané trestné činy, ktoré zistíme až po tom, čo sa stanú, a môžu byť vyšetrovania, ktoré prebiehajú alebo neprebiehajú, o ktorých by som vedel, ale s informáciami, ktoré mám, nemám dôvod domnievať sa, že voľby neboli slobodné a spravodlivé.”

Perrault uviedol, že nemá “žiadne konkrétne informácie alebo dôkazy v tomto smere”, či federálne voľby v rokoch 2019 a 2021 narušili zahraniční aktéri.

Pokiaľ ide o ČKS, mnohí Kanaďania, najmä tí, ktorí sú za slobodu Číny, sú znepokojení vzhľadom na Trudeauove’predchádzajúce chvály na adresu Číny’“základnej diktatúry” a jeho označenie autoritárskej krajiny za jeho obľúbenú krajinu okrem jeho vlastnej.

Potenciálne vmiešavanie sa do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.

Federálna vláda pod vedením Trudeaua reaguje na obvinenia zo zasahovania do volieb zo strany ČKS pomaly po tom, ako 7. septembra 2023 oznámila, že začne verejné vyšetrovanie pod vedením Hoga.

Verejné vyšetrovanie prichádza po tom, ako Trudeau minulý rok po dlhom odklade začal neúspešné vyšetrovanie obvinení zo strany ČKS. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho “rodinný priateľ” a bývalý generálny guvernér David Johnston, ktorého Trudeau vymenoval za “nezávislého osobitného spravodajcu.”

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť kvôli jeho väzbám na Čínu aj na rodinu Trudeauovcov.

Doterajšie dôkazy, ktoré odhalili parlamentné výbory, svedčia o tom, že kanadské orgány vedeli o tom, že agenti ČKS sa zameriavajú na poslancov opozičných strán, ale rozhodli sa nepodniknúť žiadne kroky.