Screenshot-1899-810x500.png

Komunistická Čína sa zameriava na deti obhajcov ľudských práv v čase rastúceho útlaku zo strany vlády

14
Kultúra smrti
  • Čínska komunistická vláda trestá deti obhajcov ľudských práv.
  • Čínske orgány používajú kolektívne tresty a zastrašovanie disidentov a ich rodín.
  • Disidenti čelia zákazu odchodu do zahraničia a obmedzeniam vzdelávania detí.
  • Čínska vláda odmieta obvinenia z porušovania ľudských práv ako medzinárodnú očierňovaciu kampaň.

Nedávna správa, ktorú 15. apríla zverejnila skupina medzinárodných a čínskych mimovládnych organizácií Chinese Human Rights Defenders (CHRD), poukazuje na to, že čínska komunistická vláda trestá deti obhajcov ľudských práv v krajine v rámci stupňujúceho sa zásahu proti občianskej spoločnosti.

Zpráva, ktorá je súčasťou série výročných správ CHRD týkajúcich sa ťažkej situácie obhajcov ľudských práv protestujúcich proti Čínskej komunistickej strane (ČKS) s názvom “Ak neposlúchnem, moja rodina bude trpieť”, opisuje prenasledovanie týchto obhajcov ľudských práv a ich rodinných príslušníkov čínskymi úradmi”ako “akty kolektívneho trestu.”

“Hoci sa táto správa zameriava na rok 2023, čínske orgány používajú túto taktiku už desaťročia a beztrestne spôsobujú obrovské škody,” uvádza sa v správe.

“Hľadanie nápravy často vyvoláva ďalšie policajné prenasledovanie, brutalitu a neopodstatnené súdne stíhanie,” spresňuje sa v nej.

Základom správy, ktorá vychádza z výpovedí rôznych ľudí postihnutých kolektívnymi trestami čínskej vlády”v roku 2023, boli odstránené niektoré identifikačné údaje, aby boli informátori chránení pred úradnou represiou.

V 1. kapitole správy sú podrobne opísané rôzne metódy, ktoré čínske orgány používajú na deti disidentov, napríklad:

Keď ide o kolektívne tresty disidentov a ich rodín, čínska vláda sa uchyľuje aj k niekoľkým ďalším metódam, aby ich umlčala. Výňatok zo správ znie:

“Správa upozorňuje na praktiky vlády“kolektívneho trestania popri škále ďalších nástrojov zastrašovania, obťažovania a prenasledovania – ako sú cenzúra, svojvoľné zadržiavanie, nútené zmiznutia, mučenie a zlé zaobchádzanie a sexuálne násilie a obťažovanie obhajkýň, s cieľom umlčať, zastrašovať a trestať obhajcov ľudských práv.”

Pozoruhodné je, že “kolektívne trestanie rodín obhajcov ľudských práv zo strany Komunistickej strany Číny’je neformálnou alebo skrytou politikou, ktorú vykonávajú vládne orgány,” cituje správa svedectvo jedného z aktivistov.

V správe sa potom navyše spomína prípad He Fangmeja, uväzneného aktivistu za bezpečnosť vakcín a obetí chybných vakcín. V prípade He’boli jej malé deti umiestnené do psychiatrickej nemocnice Henan Xinxiang Gongji po tom, ako ju a jej manžela zadržali čínske úrady v roku 2020.

He porodila dcéru vo februári 2021, ale bola násilne oddelená od svojho novorodenca, ktorý “bol ponechaný v psychiatrickej nemocnici spolu s jej ostatnými deťmi,” podľa správy. Správa pokračuje, že He’syn “bol premiestnený do pestúnskej starostlivosti bez súhlasu rodičov alebo akýchkoľvek najbližších príbuzných” v dome miestneho informátora, ktorý o rodine informoval políciu.”

Odhliadnuc od toho, He’dve dcéry zostali v psychiatrickej nemocnici “napriek prosbám príbuzných’o ich prepustenie.”

Podľa čínskeho jazyka správy od organizácie Rights Defense Network, hoci He zverila svoje deti do starostlivosti svojej sestry’psychiatrická nemocnica, v ktorej sa jej deti nachádzali, odmietla žiadosť He’ sestry’o návštevu detí s odvolaním sa na príkaz čínskej vlády.

V čase písania tejto správy boli He’dve dievčatá “nezvestné v kancelárii starostu mesta Chengguan v okrese Hui’od 1. apríla 2024, keď ich tam vysadili pracovníci psychiatrickej nemocnice,” uviedla tá istá správa.

V samostatnom prípade rodinní príslušníci právnika v oblasti ľudských práv Wanga Quanzhanga údajne zažili veľké “obťažovanie a zastrašovanie” počas Wangovho’zadržiavania a dokonca aj po jeho’prepustení.

V správe sa uvádza, že “odkedy čínska vláda v roku 2015 spustila bezprecedentnú kampaň zadržiavania a zatýkania právnikov v oblasti ľudských práv,” Wang a členovia jeho rodiny neboli ušetrení hnevu čoraz represívnejšieho čínskeho režimu.

A čo je ešte horšie, čínska vláda zašla tak ďaleko, že Wangovmu’synovi odoprela vzdelanie, čo potvrdili aj čínskojazyčné správy Siete na ochranu práv.

Dlhé roky, počas ktorých čelil zastrašovaniu zo strany čínskych orgánov, urobili život Wanga a jeho rodiny takým neznesiteľným. Wang nakoniec natočil na YouTube video, v ktorom podrobne opisuje svoju ťažkú situáciu.

“ … prenasledovanie našej rodiny bolo nepretržité (od roku 2015). Dvadsaťštyri hodín denne nás oblieha veľké množstvo neznámych ľudí, sledujú nás, fotia nás, obťažujú nás a zasahujú do nášho každodenného života. Moja rodina bola mnohokrát násilne vysťahovaná. Bola nám odpojená voda, elektrina a plyn. Čo je ešte horšie, keď sme nakoniec našli školu pre môjho syna, čoskoro školu navštívila polícia, ktorá vypočúvala učiteľov a obťažovala ich. Už po jednom dni nám oznámili, že môj syn už do tejto školy nemôže chodiť. Môj syn odvtedy prejavuje príznaky psychickej traumy … ”

V správe CHRD sa potom cituje Li Wenzu, manželka Wang’, ktorá priznala, že pokračujúce prenasledovanie zo strany vlády si vybralo svoju daň na jej dieťati, ktoré sa volá Quanquan:

“Jednej noci nás zobudili prudké kopance do dverí u priateľa, ktorý nás prichýlil. Quanquan bol taký vystrašený, že sa ma pevne držal, jeho telo sa nekontrolovateľne triaslo a vzlykal ‘Ja’sa tak bojím … ’ Polícia vtrhla dovnútra, žiadala prehľadanie bytu a tvrdila, že hľadá ‘užívateľov drog.’ Keď sme konečne našli iný prenájom, polícia vtrhla po polnoci, kričala, že dieťa musí vstať a všetci musia odísť, pričom rozbíjali veci a vyhrážali sa, že nás zbijú, ak odmietneme odísť. Na druhý deň ráno bol Quanquan stále v šoku, krvácal z nosa, mal vysokú horúčku a prakticky sa zrútil. Odvtedy ho trápila rozštiepená bolesť hlavy, ktorá mu občas bránila čítať a nútila ho zostať v posteli. Je to’pravdepodobne v dôsledku obrovského stresu. Všetci trpíme posttraumatickou stresovou poruchou."

Disidenti, ktorí sa snažia uniknúť pred zastrašovaním čínskych úradov odchodom do zahraničia, ako sa v správe ďalej uvádza, musia čeliť zákazom odchodu, čo je trend, ktorý, ako priznávajú skupiny na ochranu práv, v posledných rokoch narastá, keďže autoritársky vodca Si Ťin-pching sprísňuje svoju moc.

Wang Qiaoling, právnička a obhajkyňa ľudských práv, predtým písala o svojich skúsenostiach matky, keď sa stretávala s vytrvalými pokusmi čínskej vlády’zabrániť jej deťom získať dostatočné vzdelanie. Vyjadrila svoj smútok nad prenasledovaním jej rodiny zo strany vlády’

“Nikdy som si nemyslela, že mať stabilný domov alebo deti chodiace do školy bude luxus. Na chvíľu som sa zamyslela a odpovedala som si: ‘Všetko je v rukách Božích’. Ak to Boh dovolí, budeme môcť zostať. Ak budeme nútení sa opäť presťahovať, Boh nám otvorí iné dvere.’”

V ďalšom článku Wang podrobne opísala, ako jej syn Zeyuan nemohol opustiť Čínu kvôli ďalšiemu vzdelávaniu, pretože čínske úrady jej rodine zakázali odchod:

“Opäť som sa spýtala: ‘Odpovedali vám tie školy, na ktoré ste sa prihlásili?’Zeyuan odpovedal: ‘Niekoľko z nich mi povedalo, že mi dajú ponuku, ak poskytnem nejaké dodatočné materiály, ale ja som to’nesledoval.’Bol som ohromený, ‘Prečo nie?"’Pozrel sa na mňa a povedal: ‘Mami, zabudni na to. Aj keby som dostal ponuku, nemôžem’dostať pas a ísť.’”

Čínska komunistická vláda je už roky bičovaná domácimi aj medzinárodnými hlasmi za potláčanie a porušovanie ľudských práv, najmä v regiónoch Sin-ťiang a Tibet , ako aj v bývalej britskej kolónii Hongkong v poslednom období.

Za svoju stranu Peking opakovane odmietol tvrdenia o údajnom porušovaní ľudských práv a namiesto toho uviedol, že takéto obvinenia sú súčasťou medzinárodnej očierňovacej kampane s cieľom podkopať jeho medzinárodnú povesť a brániť rozvoju Číny’