Shutterstock_1749921680-810x500.jpg

Diskusia o zákonoch o sebaidentifikácii odráža, ako sa Európa rozdelila v otázkach transrodových osôb

14
Neutral
  • Boj o transrodovú identitu v Európe s rôznymi výsledkami.
  • Holandsko odložilo zákon o zmene pohlavia pre neplnoletých.
  • Švédsko znižuje vek na legálnu zmenu pohlavia na 16 rokov.
  • Nemecký zákon umožňuje meniť pohlavie detí od narodenia.

Boj o nároky na transrodovú identitu prebieha v zákonodarných orgánoch v celej Európe - so zmiešanými výsledkami.

Dňa 24. apríla Telegraph informoval, že zákon v Holandsku, ktorý by umožnil neplnoletým osobám mladším ako 16 rokov zmeniť si pohlavie v právnych dokumentoch, ako sú pasy a dokonca aj rodné listy, je zatiaľ mŕtvy po tom, čo väčšina poslancov podporila uznesenie o jeho odložení. Sedemdesiattri poslancov podporilo stiahnutie návrhu zákona, proti hlasovalo 70.

Mnohým poslancom sa zrejme uľavilo, že sa zatiaľ môžu vyhnúť diskusii, keďže nedávny prieskum ukázal, že len štvrtina holandských respondentov nedávneho národného prieskumu súhlasila s výrokom: “Ľudia by mali mať možnosť zmeniť si pas od 16 rokov bez vyjadrenia odborníka.”V Holandsku v súčasnosti pôsobí “dočasná” vláda, keďže žiadnemu lídrovi sa zatiaľ nepodarilo vytvoriť dostatočne veľkú koalíciu na prevzatie moci.

V bizarnom vyhlásení, ktoré poukazuje na to, koľko zmätku vnieslo transrodové hnutie, poslanec Nicolien van Vroonhoven uviedol: “Absolútne nie sme proti zmene pohlavia. Ale nemalo by to byť ani príliš jednoduché. Existujú skutočné riziká pre bezpečnosť žien. Napríklad v Anglicku majú muži zrazu prístup do ženských’väzníc, a to by sme nemali chcieť.” (Ale, samozrejme, keby si títo muži zmenili pohlavie … neboli by to ženy? Alebo tomu van Vroonhoven snáď neverí?)

Švédsky parlament 17. apríla zvolil iný prístup a v pomere 234:94 odhlasoval zníženie minimálneho veku na legálnu “zmenu pohlavia” z 18 na 16 rokov, čím sa uľahčí možnosť podstúpiť operáciu zmeny pohlavia. The Guardian poznamenal, že hoci Švédsko zaviedlo legálnu zmenu pohlavia v roku 1972, “nový návrh, ktorého cieľom je umožniť vlastnú identifikáciu a zjednodušiť postup, vyvolal v krajine intenzívnu diskusiu.” Zákon vstúpi do platnosti v júli budúceho roka; transidentifikujúce sa osoby už nebudú potrebovať diagnózu rodovej dysfórie, aby si mohli legálne zmeniť pohlavie.

Najradikálnejšiu legislatívu však schválil Bundestag  nemecký parlament  12. apríla. Zákon o sebaurčení obsahuje zoznam požiadaviek trans aktivistov, vrátane zavedenia “rodovej identity” ako chránenej kategórie, možnosti uložiť masívne pokuty (až do výšky “10 000 eur) za “deadnaming” (používanie krstného mena alebo biologického pohlavia osoby) a dokonca umožniť rodičom zmeniť “označenie pohlavia” v rodných listoch svojich detí. Ako uviedol Reduxx:

Ale pravdepodobne najviac znepokojujúci aspekt zákona sa týka časti návrhu zákona, ktorá umožňuje rodičom meniť zapísané pohlavie detí počnúc narodením. Od veku piatich rokov umožňuje zmenu mena a pohlavia, ak existuje “vzájomný súhlas” medzi dieťaťom a jeho rodičmi …

Ak sa rodičia rozhodnú, môžu zmeniť identifikačné údaje svojich detí od narodenia. SBGG stanovuje, že súhlas dieťaťa je potrebný od piatich rokov a “od 14 rokov to môžu neplnoletí urobiť sami, ale potrebujú súhlas svojich zákonných zástupcov.”

Ak by však rodičia odmietli poskytnúť zákonný súhlas, “rodinný súd by rozhodol na základe najlepšieho záujmu dieťaťa,” čím by umožnil štátu prekonať želanie rodičov alebo zákonných zástupcov.

Vzhľadom na skutočnosť, že predpoklady transrodového hnutia sa práve etablovali do nemeckého práva, nie je ťažké predpovedať, kam by sa rodinné súdy v tejto otázke posunuli — alebo aký prístup by súdy mohli zaujať k tým, ktorí sa odvážia používať meno alebo biologické pohlavie transrodovej osoby’s identitou. Reduxx poznamenáva, že zákaz “mŕtveho mena” sa vzťahuje aj na rodinných príslušníkov, čo znamená, že matka alebo otec, ktorí používajú meno, ktoré dali svojmu dieťaťu, by mohli byť za to stíhaní a pokutovaní. Nie je prekvapením, že kľúčovými zástancami návrhu zákona boli dvaja politici s transidentifikáciou mužského pohlavia.

Podobne ako vo Švédsku, aj v Nemecku vyvolal návrh zákona ostrú diskusiu a dokonca aj protesty. Je zaujímavé sledovať, ako sa Európa rozdelila v otázke transrodových osôb. Zatiaľ čo niektoré krajiny — ako napríklad Spojené kráľovstvo — začali transrodovú agendu odmietať, iné krajiny sa stále slepo vrhajú vpred.