Wuhan_Institute_of_Virology_main_entrance-e1709556163518-810x500.jpg

Vláda USA zrušila financovanie lekárskej skupiny, ktorá pomáhala financovať výskum funkčnosti vo Wuhane

0
Neutral
  • Katrina Brisbonová pozastavila granty EcoHealth a začali sa kroky na vylúčenie organizácie.
  • EcoHealth meškala pri preskúmaní grantu na výskum vo Wuhane a porušila bezpečnostné protokoly.
  • Republikáni žiadajú rýchle riešenie a vyšetrovanie EcoHealth a pôvodu COVID-19.
  • Teória úniku COVID z laboratória vo Wu-chane sa stáva viac akceptovanou, aj napriek pôvodnému odsudzovaniu.

Občania USA: Katrina Brisbonová oznámila prezidentovi organizácie EcoHealth Dr. Petrovi Daszakovi, že jej súčasné granty boli pozastavené a začali sa kroky na vylúčenie organizácie z budúcich žiadostí o granty.

Toto opatrenie tiež znamená, že “EHA nesmie obchodovať s federálnou vládou Spojených štátov amerických ako agent alebo zástupca iných dodávateľov, ani ako agent alebo zástupca iných účastníkov federálnych podporných programov, ani nesmie vystupovať ako individuálny ručiteľ iných dodávateľov federálnej vlády Spojených štátov amerických”; a že “jej príslušnosť k akejkoľvek organizácii, ktorá obchoduje s federálnou vládou Spojených štátov, alebo vzťah k nej bude starostlivo preskúmaný s cieľom určiť vplyv týchto väzieb na zodpovednosť tejto organizácie za to, že je dodávateľom alebo subdodávateľom federálnej vlády Spojených štátov.”

New York Post informoval že rozhodnutie bolo čiastočne založené na tom, že spoločnosť EcoHealth “meškala viac ako dva roky” pri preskúmaní jedného z jej návrhov na grant na výskum vo Wuhane, nevyvrátení toho, že jej práca predstavovala gain-of-function (kontroverzný postup, ktorý zahŕňa zámerné posilnenie koronavírusov s cieľom lepšie študovať ich potenciálne účinky) a “pravdepodobnom” porušení bezpečnostných protokolov Národného inštitútu zdravia (NIH).

Rozhodnutie nasleduje po správe, ktorú začiatkom tohto mesiaca zverejnil U.S. Výberový podvýbor Snemovne reprezentantov pre pandémiu koronavírusov, v ktorej sa podrobne uvádzajú dôvody rozhodnutia HHS’vrátane toho, že “tvrdenie spoločnosti EcoHealth’o tom, že bola zablokovaná v systéme NIH a zablokovaná pri včasnom predložení správy, nie je podložené dôkazmi”; “;spoločnosť EcoHealth porušila podmienky svojho grantu tým, že neoznámila potenciálne nebezpečný experiment, ktorý uskutočnila WIV”; “spoločnosť EcoHealth použila peniaze daňových poplatníkov na uľahčenie výskumu funkčnosti koronavírusov vo Wuhane vo WIV” a že “dr. Daszak zamlčal podstatný akt, že neanalyzované vzorky a sekvencie —, ktoré USA zaplatili — sú v opatere a pod kontrolou WIV.”

“Tieto činy sú úplne odporné, neospravedlniteľné a musia sa urýchlene riešiť. Okamžité pozastavenie financovania EcoHealth’a budúce vylúčenie je nielen víťazstvom amerických daňových poplatníkov, ale aj americkej národnej bezpečnosti a bezpečnosti občanov na celom svete,” povedalrepublikán U.S. Rep. Brad Wenstrup z Ohia, predseda podvýboru. “Výberový podvýbor“vyšetrovanie EcoHealth a pôvodu COVID-19 sa zďaleka neskončilo. Od Dr. Daszaka a jeho tímu sa stále vyžaduje, aby predložili všetky nevyriešené dokumenty a odpovedali na otázky Select Subcommittee’najmä v súvislosti s možnou nečestnosťou Dr. Daszaka pod prísahou.”

Vyhlásením spoločnosť EcoHealth reagovala, že je “sklamaná dnešným rozhodnutím HHS’ a budeme namietať proti navrhovanému vylúčeniu. S rozhodnutím dôrazne nesúhlasíme a predložíme dôkazy, ktorými vyvrátime každé z týchto obvinení a preukážeme, že pokračujúca podpora Aliancie EcoHealth zo strany NIH’je vo verejnom záujme.”

Verejne bola teória, že COVID unikol z kontroverzného čínskeho laboratória Wuhan’na rozdiel od toho, že sa vyvinul v prírode, široko zosmiešňovaná a odmietanáod republikánskeho U.S. Tom Cotton z Arkansasu ho predstavil vo februári 2020 a celé mesiace bol akýkoľvek jeho návrh odsudzovaný ako misinformácia. Až v polovici roku 2021, dávno po tom, ako demokrati znovu získali Biely dom, začali mainstreamové médiá pripúšťať túto možnosť. Ale úniky e-mailov a ďalšie správy neskôr odhalili, že najvyšší vládni predstavitelia o tejto možnosti vedeli od začiatku.

V máji 2021 republikánski členovia výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby zverejnili správu, v ktorej zistili “významné nepriame dôkazy”, že COVID sa rozšíril z úniku v laboratóriu vo Wu-chane. Za bývalého riaditeľa a poradcu Bieleho domu pre COVID Dr. Anthonyho Fauciho Národný inštitút pre alergie & infekčné choroby (NIAID) schválil financovanie spoločnosti EcoHealth na preskúmanie výskumu GOF na viacerých miestach vrátane WIV.

Fauci a jeho obhajcovia trvali na tom, že práca, ktorú NIAID schválil, nebola výskumom gain-of-function a nemohla viesť k COVID, ale konzervatívni výskumníci projektu Veritas zverejnili dokumenty, z ktorých vyplýva, že predtým, ako sa EcoHealth obrátil na NIAID, predložil svoju žiadosť o financovanie Agentúre pre pokročilé výskumné projekty v oblasti obrany (DARPA), ktorá ju zamietla s odôvodnením, že projekt by porušil už existujúce moratórium na výskum GOF a nezohľadnil jeho potenciálne riziká.

Bývalý viceprezident spoločnosti EcoHealth Andrew Huff, ktorý v roku 2016 skončil, sa tiež potvrdil, že organizácia “nemala zavedené primerané kontrolné opatrenia na zabezpečenie riadnej biologickej bezpečnosti, biologickej ochrany a riadenia rizík, čo v konečnom dôsledku viedlo k úniku z laboratória,” a že už v roku 2015 vyjadril predstaviteľom spoločnosti EcoHealth svoje obavy, že spoločnosť “nemala dostatočný prehľad alebo priame vedomosti o tom, čo sa deje v zahraničných laboratóriách, ktoré (si) zazmluvnila a riadila.”

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadmernej úmrtnosti