Story2_5_28_24-810x500.jpg

Spoločnosť Nintendo predstavuje "transrodovú" postavu v americkom remaku videohry Paper Mario

16
Neutral
  • Postava Vivian z videohry Nintendo je teraz transgender mužom.
  • Vivian diskutuje o svojej rodovej identite a transfóbii s Mariom.
  • V pôvodnej japonskej verzii hry bola Vivian tiež transrodová.
  • Reakcie na Vivianin "coming out" sa líšia podľa ideologických a náboženských línií.

Ženská postava, ktorá sa objavila v americkej verzii videohry od spoločnosti Nintendo pred 20 rokmi, je teraz “transgender” mužom. 

V roku 2004 bol do hry Paper Mario zaradený fialový duch Vivian:  

Vivian sa jej súrodenci neustále vysmievali, pretože bola “škaredá.” V tohtoročnom remaku hry Nintendo Switch pre americký trh sa opäť objavila’ako vyškerená, pretože sa narodila ako chlapec. 

“Pravdou je, že mi chvíľu trvalo, kým som si uvedomila, že som ich sestra…nie brat,” hovorí Vivian Mariovi v hre podľačasopisu Nintendo Life. “Teraz sa ich bežné šikanovanie cíti ťažšie.” 

The New York Post je informuje, že na trhoch mimo USA bola do prvého vydania hry zahrnutá “pravá identita Vivian’a”. 

“V pôvodnej japonskej verzii z roku 2004 bola Vivian tiež transrodová a bola predmetom podpichovania zo strany svojich sestier,” uviedol portál.

 

CBS tiež informuje, že recenzia magazínu IGN uvádza, že v talianskom vydaní hry z roku 2004 ju sestry Vivian’nesprávne”pohlavia, čo spôsobuje jej výpady a “hrdosť na jej premenu.” 

Post ďalej uvádzal, že “rozdiel v novom vydaní z roku 2024 je v tom, že podpichovanie je zmiernené a tvorcovia hry zaujali oslavnejší postoj k Vivian’inej identite.” 

Reakcia na Vivan’s “coming out” amerických hráčov sa rozišla podľa ideologických a náboženských línií.  

Konzervatívne hlasy na sociálnych sieťach vyjadrili ľútosť nad tým, že ďalšia kultúrna inštitúcia prijala wokeizmus a vychovávajú mladých ľudí k podpore LGBT ideológie.  

Pro-LGBT aktivistická webová stránka GLAAD uviedla, že v novembri 2023 bolo v obchode Xbox k dispozícii 146 konzolových hier s LGBTQ obsahom. Sony PlayStation mala 90 takýchto hier, zatiaľ čo eShop Nintendo Switch ich obsahoval 50.