GettyImages-1413332675-810x500.jpg

BREAKING: Donald Trump uznaný vinným vo všetkých bodoch obžaloby v procese o "peniazoch za mlčanie

14
Neutral
  • Donald Trump bol uznaný vinným z falšovania obchodných záznamov.
  • Trump je prvým prezidentom, ktorý bol uznaný vinným z trestného činu.
  • Trump tvrdí, že mu boli porušené občianske práva politickým honom na svedkov.
  • Trump čelí obvineniam aj v ďalších jurisdikciách, ohrozujúc jeho politickú budúcnosť.

Bývalý americký prezident Donald Trump bol newyorskou porotou uznaný vinným v 34 bodoch obžaloby z falšovania obchodných záznamov.

Výrok, ktorý bol prečítaný vo štvrtok večer, robí z Trumpa prvého súčasného alebo bývalého prezidenta, ktorý bol uznaný vinným z trestného činu.

V reakcii na verdikt Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social napísal:

MOJE OBČIANSKE PRÁVA BYLI TOTÁLNE PORUŠENÉ TÝMTO VYSOKO POLITICKÝM, NEKONŠTITUCIONÁLNYM A VOĽBY ZASahUJÚCIM HONOM NA SVEDKOV. NAŠEMU ZLYHAVALÉMU NÁRODU sa vysmieva celý svet!

Tých 34 bodov obžaloby, z ktorých bol Trump teraz uznaný vinným, bolo proti nemu prvýkrát vznesených v marci 2023, kedy bývalého prezidenta obvinila veľká porota na Manhattane z obvinení, ktoré vzniesol Georgeom Sorosom podporovaný okresný prokurátor Alvin Bragg v súvislosti s “platbami za mlčanie”, ktoré počas jeho prezidentskej kampane v roku 2016 poskytol pornografickej “herečke” Stephanie Cliffordovej, známej ako “Stormy Daniels,”. 

Trumpov’právnik Michael Cohen dal Cliffordovej počas kampane 130 000 dolárov za to, aby mlčala o afére, ktorú s Trumpom údajne mala pred desiatimi rokmi. Trump má poprel že k afére vôbec došlo, a dokonca Cliffordová v roku 2018 povedala že k afére nikdy nedošlo, hoci neskôr dvojnásobne vrátila späť.

Rôzne obvinenia voči bývalému prezidentovi považujú okrem samotného Trumpa aj mnohí konzervatívci za politické prenasledovanie zo strany Bidenovej administratívy’ministerstva spravodlivosti, čo vedie k obvineniam, že USA prezident Joe Biden a súdna zložka federálnej vlády “zbraňovali” právo, aby zabránili Trumpovi získať ďalší prezidentský mandát v roku 2024.

Pri dnešnom’verdikte o vine čelí Trump obvineniam aj v ďalších jurisdikciách po celej krajine, čo ešte viac ohrozuje jeho snahu o znovuzískanie Oválnej pracovne.