shutterstock_1502520206-810x500.jpg

Zmluva WHO o pandémii síce zatiaľ zlyhala, ale organizácia je rovnako nebezpečná ako kedykoľvek predtým

38
Kultúra smrti
  • WHO a jej riaditeľ sa odtrhli od reality
  • Politiky WHO spôsobili obrovské škody počas pandémie
  • Uzavretie škôl spôsobilo medzigeneračnú chudobu a nerovnosť
  • WHO ignoruje príčiny pandémií a sústredí sa na zisk a centralizáciu

Bolo by jednoduchšie ignorovať rokovania Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), ktoré sa konali tento týždeň v Ženeve, ale úvodný príhovor generálneho riaditeľa Tedrosa Ghebreyesusa si zaslúži reakciu. WHO aj jej riaditeľ sa úplne odtrhli od reality, čo ilustruje, aká nebezpečná a nespôsobilá na svoj účel sa WHO stala. Je zrejmé, že by sa nemalo hlasovať o ničom dôležitom, čo by WHO mohla byť povinná realizovať počas nadchádzajúceho týždňa rokovaní WHA.

Tedros’kládol dôraz na pandémie a na slabnúce dohody určené na riešenie ich rizika, novú Pandemickú dohodu a zmeny a doplnenia Medzinárodných zdravotných predpisov (IHR). Hoci tieto sú oslabené a Pandemická dohoda sa možno ani nedostane k hlasovaniu, jeho pokračujúce zdôvodňovanie sústredenia väčšej koordinácie a právomocí vo WHO hovorí o probléme, ktorému čelíme.

V období COVID-19 došlo, ako Tedros uvádza vo svojom príhovore, až k 20 miliónom úmrtí navyše. Dosiahli to politiky podporované WHO, a to v prípade vírusu, ktorého úmrtnosť sa väčšinou vyskytovala u chronicky chorých ľudí vo veku nad 75 rokov. WHO konštatuje, že niečo vyše&nbsp7 miliónov ľudí možno priamo pripísať tomuto vírusu. Mnohé z týchto ďalších 13 miliónov sa vyskytli v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, v populáciách, kde je menej ako 1 percento ľudí starších ako 75 rokov a polovica je mladšia ako 20 rokov, napríklad v subsaharskej Afrike.

Je to ohromujúci, desivý, nekompetentný a úplne predvídateľný úspech. Bude to však ešte oveľa horšie. Politiky, ktoré WHO presadzovala, uzavreli zásobovacie linky, zatvorili pracoviská desiatkam miliónov nádenníkov, zastavili príjmy z cestovania a cestovného ruchu, na ktoré sa spoliehajú milióny ľudí s nízkymi príjmami, uzavreli trhy a uvrhli viac ako stovky miliónov ľudí do ťažkej chudoby. Zvýšili zadlženosť štátov na celom svete, čo malo priamy vplyv na úmrtnosť detí a schopnosť rastu budúcich ekonomík.

Ako predpokladá podľa WHO sama, malária a úmrtí na tuberkulózu vzrástol počet úmrtí a bude vyšší, pretože sa prejavuje vplyv rastúcej chudoby. Financovanie základných hygienických a výživových programov pokleslo keďže WHO presadila presun financovania na masové očkovanie v krajinách s mladým obyvateľstvom proti chorobe starších ľudí, voči ktorej už boli imúnni, podporené francúzsky idiotskými sloganmi s viac súvisiacimi s reklamou ako s verejným zdravím, ako napríklad “Nikto nie je v bezpečí, kým nie sú v bezpečí všetci.”

Čítajte: Nechajte sa’ešte oslavovať: WHO by ešte stále mohla prepašovať pandemickú zmluvu zadnými dverami

Zatvorením škôl, v niektorých krajinách až na dva roky, sa svet utvrdil v medzigeneračnej chudobe a nerovnosti, čím v drvivej miere poškodil stovky miliónov detí, ktoré sú v budúcnosti najviac ohrozené. Detská práca sa zvýšila a až 10 miliónov ďalších dievčat je nútených vstúpiť do detských manželstiev s chudobou a zneužívaním, ktoré sú s tým spojené. Keď Tedros vo svojom otváracom prejave na WHA uvádza, že “celý svet sa stal rukojemníkom,”, mal by mať na mysli práve toto. Celý svet si vzali ako rukojemníkov otrasní ľudia, ktorí sa zmocnili verejného zdravotníctva, so súhlasom’vedenia WHO použili WHO ako nástroj a prostredníctvom týchto škôd, ktoré uštedrili iným, dosiahli stovky miliárd dolárov zisku. V skutočnosti, ako Tedros poznamenáva, “COVID postihol všetkých.

Za tejto rétoriky WHO úplne ignoruje a vedome skresľuje to, čo jej hovoria jej vlastné údaje o riziku prírodných pandémií. Zatiaľ čo úmyselne zavádzajú krajiny a médiá tvrdeniami, že riziko pandémií sa rýchlo zvyšuje, plne si uvedomujú, že úmrtnosť na infekčné choroby a pandémie sa v priebehu minulých storočí znížila a v súčasnosti sa znižuje. Potvrdzujú to databázy a citácie správ WHO, Svetovej banky a nezávislého panelu na vysokej úrovni skupiny G20 potvrdzujú to.

Príčiny úmrtí na infekčné choroby sa prevažne točia okolo zlej výživy, hygieny a zásobovacích liniek na základné lieky. Všetky tieto skutočnosti, ktoré sa zlepšili pred rokom 2020, sú teraz ohrozené. Predstierať, že nové diagnostické technológie, ktoré nám umožňujú odlíšiť malé ohniská vírusov od klesajúceho pozadia, predstavujú zvýšené riziko, je záver v oblasti verejného zdravia ktorý musí byť určite úmyselný. Keď Tedros uvádza, že redakčné tímy pandemických textov “pracovali uprostred prívalu dezinformácií a zavádzania,” má pravdu, ale nebolo to zo zdroja, ktorý naznačuje.

Takže, keď sa nám hovorí, že “svet nebol pripravený” na COVID-19, mali by sme chápať, že sme neboli pripravení na únos WHO a politiku verejného zdravia, nie na vírus, ktorý mal vo väčšine krajín smrteľnú mieru infekcie málo odlišný ako chrípka. Predstieranie, že úmrtia na “výluky” boli spôsobené COVID, prispieva k súčasnému popieraniu reality. Uzamknutie bolo a malo by zostať termínom opisujúcim uväznenie. Vo verejnom zdravotníctve ho presadzovali tí, ktorí na debakli COVID nakoniec získali; súkromní a korporátni sponzori a ich stúpenci. Existuje dôvod, prečo verejné zdravotníctvo predtým zdôrazňovalo čestné posielanie správ a individuálnu voľbu.

Ak má svet skutočne riešiť riziko, ktoré predstavuje opakovanie COVID, potom by sa mal radšej zaoberať jeho príčinou – ktorá vyzerá viac pravdepodobná ako laboratórny únik z výskumu zisku funkcie. V textoch navrhovanej dohody o pandémii alebo zmien a doplnení IHR sa o tom nič ani len nezmieňuje. Vynaloženie desiatok miliárd ročne na sieť dohľadu nad prírodnými hrozbami ochudobní milióny ľudí a odkloní finančné prostriedky od chorôb s oveľa vyššou záťažou, ale nijako nerieši problém výskumných laboratórií, ktorým sa platí za zvýšenie virulencie vírusov u ľudí. Navrhovaný systém PABS v Pandemickej dohode, v ktorom bude WHO dohliadať na zvýšené prechádzanie patogénov medzi laboratóriami a farmaceutickými spoločnosťami, ktoré sú partnermi WHO, pravdepodobne viac zvýši riziko, ako ho zníži.

Všetci si môžeme vydýchnuť, že navrhované pandemické texty sú oproti ich hrozivým pôvodným verziám oslabené a Pandemická dohoda nie je pripravená na toto zasadnutie WHA. Avšak akákoľvek zvýšená koordinácia moci v rukách WHO je v súčasnom stave nebezpečná. Svet za posledné štyri roky utrpel dosť škôd v dôsledku nesprávneho smerovania a úmyselných dezinformácií zo strany medzinárodnej agentúry, ktorá vždy vedela lepšie. Kým sa neodstránia základné príčiny tohto stavu vrátane stále väčšieho vplyvu súkromných osôb a podnikateľských subjektov na organizáciu a do očí bijúcich konfliktov záujmov v súvisiacich verejno-súkromných partnerstvách, ako sú Gavi a CEPI, svet skutočne zostáva vystavený rastúcemu riziku zopakovania katastrofy, ktorej bol nedávno vystavený.

Najprv sa musíme zaoberať dôvodmi, prečo je medzinárodné verejné zdravotníctvo v súčasnosti skôr o zisku a centralizácii ako o zdraví obyvateľstva. To sa za súčasnej verzie WHO nestane’a v programe WHA sa to neobjavuje. Čelíme masovému popieraniu reality zo strany WHO a jej vedenia. Kým sa to nenapraví, akékoľvek hlasovania WHA, ktoré WHO udelia ďalšie právomoci alebo dohľad, pravdepodobne nebudú v záujme svetovej&nbspobyvateľstva alebo krajín, v ktorých žijú.

Prevzaté so súhlasom Brownstone Institute.