GettyImages-2153763641-810x500.jpg

Nová mexická prezidentka Claudia Sheinbaumová je výrazne pro-potratová a pro-LGBT

29
Kultúra smrti
  • Nová prezidentka Mexika je Claudia Sheinbaumová.
  • Podporuje potraty a redefiníciu manželstva.
  • Chce presadzovať "sexuálnu rozmanitosť" ideológiu.
  • Skupiny podporujúce potraty a LGBT hnutie majú na ňu optimizmus.

Claudia Sheinbaumová, ktorá sa prezentovala ako nástupkyňa odchádzajúceho ľavicového prezidenta Mexika Andresa Manuela Lopeza Obradora, sa stala novou prezidentkou po drvivom víťazstve 2. júna, keď získala 58,8 % hlasov pri 82 % spočítaných hlasovacích lístkov. Bývalá starostka Mexico City Sheinbaumová sa chválila svojimi referenciami ako “klimatologička” a progresívni lídri, ako napríklad prezident Joe Biden a premiér Justin Trudeau, ju oslavujú ako prvú mexickú prezidentku - a ako spriaznenú dušu. 

Kto je novým prezidentom Mexika? 

Mexický najvyšší súd minulý rok dekriminalizoval potraty v búrlivom aktivistickom rozhodnutí, ktorého cieľom bolo zrušiť zákony o potratoch platné v takmer všetkých 32 štátoch krajiny (rozhodnutie sa týkalo “ľudí so schopnosťou otehotnieť”) a uviedol, že “federálna verejná zdravotná služba a každá federálna zdravotnícka inštitúcia” musí ponúknuť potrat “každému, kto oň požiada.” Napriek tomu 19 štátov ešte nezlegalizovalo potraty vo svojich trestných zákonníkoch a potraty zatiaľ neboli pridané ako “právo” do mexickej ústavy, čo presadzujú potratové skupiny.  

Sheinbaumová bola opatrná v tom, aby sa o potratoch vyjadrovala príliš otvorene, keďže v mnohých oblastiach Mexika žije pro-life väčšina obyvateľov. Vyhlásila, že Najvyšší súd túto otázku “vyriešil” (čo je zjavná nepravda). V jej 100 záväzkoch, ktoré by v prípade zvolenia realizovala, však bolo jedným z nich, že zaručí “prístup k zdravotnej starostlivosti pre ženy počas celého ich životného cyklu, najmä pokiaľ ide o sexuálne a reprodukčné zdravie.” “Reprodukčné zdravie,” je samozrejme len kód pre “potraty.”  

Sheinbaumová označila interrupciu za “právo,” a na zrušenie rozsudku Roe v. Wade Najvyšším súdom USA v roku 2022 reagovala vyhlásením, že “by to bol krok späť”, ak by USA mali chrániť deti v maternici. Vtedajší starosta Mexico City’tajomník pre zdravotníctvo Oliva López Arellano totiž vyhlásil, že Mexico City je miestom, kde by americké ženy mohli dostať potraty nedostupné v ich vlastnej krajine poRoe. S týmto kontextom sa zdá pravdepodobné, že napriek podozreniam v určitých kútoch zo strany feministiek, ktoré chceli, aby Sheinbaumová viedla otvorenejšiu kampaň, bude zvolený prezident rozhodne pro-potratový. 

Nová líderka väčšinovo katolíckej krajiny pochádza zo sekulárneho židovského prostredia – jej rodina emigrovala do Mexika z východnej Európy – ale identifikuje sa ako nenáboženská. “Vyrastala som bez náboženstva. Tak’ma vychovávali moji rodičia,” povedala v roku 2018. 

Niektoré LGBT skupiny Sheinbaumovej vyčítali, že sa do veľkej miery vyhýba transrodovej téme – iné ľavicové strany ju prijali, pričom niektorí predstavili mužských kandidátov, ktorí sa uchádzajú o funkciu ako ženyale aj to je pravdepodobne spôsobené tým, že si dáva pozor, aby neodradila široké vrstvy sociálne konzervatívnych voličov. Odpor voči genderovej ideológii je silný medzi latinskoamerickými a juhoamerickými lídrami, dokonca aj medzi presvedčenými ľavicovými lídrami. Sheinbaumová je však kritizovaná nie preto, že by bola čo i len vzdialene konzervatívna – ale preto, že aktivisti si želajú, aby zašla ďalej, než už zašla. 

A svoje osobné postoje dala jasne najavo. V roku 2022 oslávila legalizáciu homosexuálnych “manželstiev” v štátoch Guerrero a Tamaulipas vyhlásením: “Dnes celá krajina robí pokrok v oblasti rovnakých práv schválením rovnosti manželstiev [sic] v štátoch Guerrero a Tamaulipas. Oslavujem tento prejav vôle ľudu a hľadanie spravodlivosti pre všetkých mužov a ženy v kongresoch oboch štátov. Láska je láska.” 

V tom istom roku sa stala prvou starostkou Mexico City, ktorá sa zúčastnila na mestskom’sprievode LGBT“hrdosti”.

V roku 2023, na sviatok Panny Márie Guadalupskej, sa na X (predtým Twitter) zverejnila svoju fotografiu, na ktorej uviedla: “Mojím snom je pokračovať v boji za sexuálne rozmanitých ľudí [sic], ako som to robila v Mexico City.”  

Takže vieme, že nová prezidentka Mexika’je za potraty, že podporuje redefiníciu manželstva a že chce využiť svoje politické postavenie na presadzovanie “sexuálne rozmanitej” ideológie, čo je politický jazyk pre stále sa množiace panoptikum LGBT“identít.”Skupiny podporujúce potraty tvrdo tlačia na zákonodarcov, aby upevnili svoje víťazstvo na Najvyššom súde ústavným dodatkom, a hnutie LGBT presadzuje prijatie a realizáciu agendy homosexuálov a transrodových osôb.  

Na základe verejných vyhlásení a výsledkov Claudie Sheinbaumovej’majú všetky dôvody na optimizmus.