Sarah-JH-e1707219026483-810x500.jpg

Kardinál Sarah vyzýva afrických teológov, aby sa vzopreli západnej ideológii prebudenia

35
Kultúra života
  • Kardinál Sarah odsúdil morálny relativizmus a odmietanie pravdy na Západe.
  • Vyzdvihol odpor Benedikta XVI. voči nenávisti voči kresťanským koreňom Európy.
  • Pravda je základom kultúry a spravodlivosti, bez nej je chaos a násilie.
  • Africkí akademici majú zachovávať Krista na univerzitách a obnoviť kultúru podľa Krista.

Kardinál Robert Sarah odsúdil odmietanie objektívnej pravdy na Západe, ktoré podľa neho viedlo k morálnemu relativizmu prejavujúcemu sa v dnešných “woke” ideológiách, a ocenil odpor Benedikta XVI. voči otvorenej nenávisti Európy voči jej kresťanským koreňom.

Bývalý šéf vatikánskej&nbspKongregácie pre Boží kult a sviatosti sa vyjadril v&nbspapríhovore, ktorý predniesol v apríli pred&nbspštudentmi Teologickej školy Saint-Cyprien v kamerunskej diecéze Obala. Témou jeho príhovoru bolo “Povolanie katolíckej univerzity vo svetle učenia Benedikta XVI.”

Poukazujúc na bývalého pápeža ako na vodcu v intelektuálnom živote, Sarah vyzdvihol Benediktovu’kritiku morálneho relativizmu na Západe a citoval slová bývalého pontifika: “Bez orientácie na pravdu, bez postoja pokorného a odvážneho hľadania pravdy sa každá kultúra rozpadá, upadá do relativizmu a stráca sa v pominuteľnosti.”

Kardinál, rozoberajúc obrovské spoločenské dôsledky odmietania objektívnej pravdy, pokračoval: “Zmysel pre pravdu je skala, ktorá musí byť základom každej pevnej kultúry. Bez hľadania pravdy sa nemôžeme na nič spoľahnúť. Všetko sa stáva tekutým.”

Bez objektívnosti pravdy sme vydaní napospas subjektívnym chúťkam a vášňam. Bez pravdy už neexistuje spravodlivý, objektívny a nehmotný poriadok, nikto nemôže byť chránený pred rozmarným egoizmom a násilím.

Pravda je jedinou pevnou oporou, ktorá sa stavia proti pokušeniu všemocnosti a svojvôle. Pravda je základom poriadku a spravodlivosti. Jeho absencia nás ponecháva v chaose. Bez pravdy sa názory stretávajú a nikto medzi nimi nemôže rozhodnúť.

Bez pravdy už nie je možná žiadna jednota medzi ľuďmi. Sú odsúdení na to, aby sa navzájom neprestajne rozbíjali. Pravda je totiž jediné dobro, ktoré majú spoločné a z ktorého sa môžu navzájom pochopiť.

Benedikt XVI. to dobre vedel, pretože v mladosti videl, ako sa jeho krajina prepadá do nacistickej ideológie. Na vlastné oči videl, ako sa krajina, ktorá bola dedičkou kultivovanej civilizácie, prepadla do barbarstva. Načo? Pretože lásku k pravde nahradili pochybnosti. A po pochybnostiach prišla vláda násilia a vôle k moci.

Kardinál potom vyzval afrických kresťanských akademikov, aby sa vzopreli chybám morálneho relativizmu, ktoré si osvojil Západ, a prirovnal skepticizmus politických mocností k pragmatizmu Piláta Pontského pred Kristom.

“Africký akademický svet si musí dávať pozor, aby sa nenechal nakaziť chorobami mysle, ktoré by mu chcel vnútiť Západ,” vyhlásil Sarah. “Západ sa bojí hľadania pravdy. Pre mnohých ľudí zo Západu sa pravda stala nevysloviteľným pojmom. Ak hovoríte o pravde, obviňujú vás z dogmatizmu, z útlaku. V skutočnosti sa však za týmito klamlivými rečami skrýva násilie diktatúry relativizmu, ktorá je sama často maskou nepriznaných finančných a materiálnych záujmov."”

Pokračoval: “Nebojme sa teda milovať a hľadať pravdu! Západ sa stal skeptickým ako Pilát Pontský. Neustále rozčarovane opakuje: ‘Ale čo je pravda?"’ (Jn 18, 38). A podobne ako Pilát dôveruje pragmatickej a často nespravodlivej politickej sile, pretože sa už nemôže spoliehať na silu pravdy."’

Dlhoročný priateľ pápeža Benedikta potom predstúpil pred svojich poslucháčov s príkladom a učením učeného pontifika ako protikladom nenávisti a pohŕdania sveta’voči pravde. Zdôrazňujúc prenasledovanie, ktoré si bývalý pápež vyslúžil za svoj odpor voči relativizmu sveta, Sarah odsúdil pokus umlčať pápeža Benedikta, ktorý podľa neho prichádza zvonka i zvnútra Cirkvi, a prirovnal pápeža Benedikta k pápežom a mučeníkom rímskeho prenasledovania.

“Vo svete, ktorý si oškliví pravdu a vyžíva sa v klamstvách a pokrytectve, sa Benedikt XVI. dôsledne prezentoval ako pokorný služobník pravdy,” zdôraznil Sarah. “Preto, ako som napísal v La Nef na február 2023, sa často ocitol sám vo svete nepriateľskom voči ‘všetkému, čo je pravdivé, vznešené, spravodlivé a čisté’ (Flp 4, 8). Prorok pravdy, ktorý je Kristom tvárou v tvár ríši lži, krehký posol tvárou v tvár vypočítavým a sebeckým mocnostiam. Tvárou v tvár obrovskému Goliášovi relativistického dogmatizmu a všemocného konzumerizmu nemal Benedikt XVI. iné zbrane ako slová.”

“Ale lož a kompromis ho nezniesli. Mimo Cirkvi, ale aj v jej vnútri sa proti Benediktovi XVI. zdvihla zúrivá vlna. Jeho slová boli karikované. Boli prekrúcané a zosmiešňované. Svet ho chcel umlčať, pretože jeho posolstvo bolo pre neho neúnosné. Chceli mu zacpať ústa. Benedikt XVI. oživil v našich časoch postavu antických pápežov, mučeníkov, ktorých drvila umierajúca Rímska ríša. Svet, podobne ako starý Rím, sa triasol pred týmto starcom so srdcom dieťaťa. Svet je príliš skompromitovaný lžou, aby sa odvážil počuť hlas svojho svedomia. Benedikt XVI. bol mučeníkom za pravdu, za Krista. Zrada, nečestnosť, sarkazmus, nič ho neušetrilo. On bude žiť tajomstvo neprávosti až do konca."”

Kardinál ďalej poveril afrických akademikov osobitnou úlohou bez hanby zachovávať Krista na univerzite a povedal: “Nesmiete sa preto hanbiť byť osvietení Kristovým svetlom. Aj v tomto prípade máte vy, africkí akademici, osobitné poslanie. Aj v tomto prípade sa totiž Západ, ktorý bol kedysi kresťanský, teraz s hanbou pozerá na svoje kresťanské korene. Kristus bol v mnohých krajinách Európy vyhnaný z univerzít. Odmietame v ňom vidieť svetlo, ktoré prišlo osvietiť národy, osvietiť naše zlyhávajúce dôvody.”

RELATED: Kardinál Sarah: Odmietnutím homosexuálnych ‘požehnaní’ sa africkí biskupi ‘vyjadrili za celú Cirkev’

Podčiarkuje, že — na rozdiel od západných pokusov o nastolenie kultúry bez Boha — “kultúra je srdcom kultúry,” Sarah vyzdvihla učenie pápeža Benedikta’o tom, že “európska kultúra sa zrodila z hľadania Boha,” a že “mnísi pri hľadaní Boha zrodili architektúru katedrál ako najlepšie hudobné či básnické diela.”

“Európski akademici na to zabudli,”deklarovala Sarah. “A ich dobrovoľná amnézia sterilizuje ich kultúru, ktorá sa teraz vyžíva v škaredosti istého súčasného umenia alebo v spochybňovaní najpevnejších základov prostredníctvom wokeizmu.”

“Vaša generácia afrických akademikov preto musí prevziať moc!” vyhlásil africký kardinál a vyzval na obnovu kultúry usporiadanej podľa Krista.

“Hľadaním pravdy, hľadaním Pravdy, ktorá sa stala človekom v Ježišovi Kristovi, zrodíte novú africkú kultúru,” povedal. “Oplodníte umenie, písmo, filozofiu, architektúru! Dokonca vytvoríte nový spôsob prístupu k ekonomike a vede tým, že ich opäť postavíte do služieb človeka a pravdy. Oslobodíte ich od kapitalistickej posadnutosti ziskovosťou za každú cenu, aj za cenu ľudského života.”

Štúdiom pod Božím pohľadom vrátite medicínu do služieb pravého človeka tým, že ju oslobodíte od čarodejníckych’učňov, ktorí chcú bojovať proti plodnosti afrických rodín. Dáte medicínu do služieb života tým, že ju oslobodíte od kultúry smrti, ktorá spôsobuje, že deti umierajú v matkinom lone a starí ľudia sú pre ekonomickú rentabilitu nepoužiteľní.

Štúdiom pod Božím’pohľadom vynesiete na svetlo základy každej autentickej civilizácie: rozdiel medzi mužom a ženou, úctu k starším. Zbavíte sa diktatúry smrteľných teórií rodu a LGBT loby, ktoré sa nám pod zámienkou oslobodenia snažia vnútiť svoje bludy.

Ukázaním na sv. Pavla Timotejovi: “Príde čas, keď ľudia už nebudú tolerovať učenie zdravej náuky, ale podľa svojich chúťok pôjdu a budú vyhľadávať zástupy majstrov, aby utišili svoje svrbenie počuť niečo nové,” otvorený kardinál na záver varoval svojich poslucháčov, aby “nepodľahli zvodom relativistických diskurzov, ktorými nás neustále kŕmia niektoré západné akademické publikácie, ktorých arogancia nezakrýva intelektuálny neokolonializmus, ktorý Svätý Otec pravidelne odsudzuje.”

Pripomínajúc reakcie Západu na odmietnutie požehnania homosexuálnych “párov”, Sarah zdôraznil, že odmietnutie takéhoto požehnania nebolo spôsobené tým, že Afrika je kultúrne “alergická na homosexualitu”, ale tým, že cirkvi v Afrike sa držali objektívnej pravdy.

“Doktrinálna reakcia afrických teológov na nedávne spochybnenie katolíckeho učenia o sexualite je v tomto smere príkladná,” povedal Sarah. “Nie, napriek tomu, čo niektorí tvrdili, Afričania nereagovali kvôli kultúrnemu partikularizmu, ktorý by ich robil alergickými na homosexualitu. Nie! Afričania reagovali kvôli svojej náklonnosti k univerzálnej a nadčasovej pravde.”

RELATED

Kardinál Sarah: ‘Veľmi hrdý’ na afrických biskupov, že odmietli pápeža Františka’ homosexuálne ‘požehnanie’

Kardinál Sarah vystúpi na teologickom sympóziu o šírení evanjelia v Afrike