Screenshot-2024-06-12-at-10.22.52-AM-810x500.png

Tínedžerom hrozí väzenie za to, že na priechode pre chodcov v LGBT urobili stopy po šmyku pomocou kolobežiek

22
Neutral
  • Trojica chlapcov riskuje väzenie a pokutu za poškodenie dúhovej pouličnej maľby.
  • Skútry Lime boli použité na poškodenie LGBT motivu na križovatke v Spokane.
  • Vandalizmus na križovatke sa opakuje, vrátane zapálenia maľby a ďalších incidentov.
  • Nový zákon o vandalizme z nenávisti vstúpil do platnosti, obžaloba Turka je naplánovaná.

Trom dospievajúcim chlapcom v meste Spokane v štáte Washington hrozí až päť rokov väzenia a pokuta do výšky 10 000 dolárov za to, že svojimi skútrami urobili na dúhovej pouličnej maľbe šmykové stopy.

Miestne médiá informovali, že 19-ročný Ruslan Turko a dvaja nemenovaní mladiství boli začiatkom tohto mesiaca zatknutí pre podozrenie zo zlomyseľného poškodzovania cudzej veci prvého stupňa so sklonom k nenávisti.

Trojica zrejme použila prenajaté skútre Lime, aby poškodila priechod s motívom LGBT na križovatke ulíc Howard Street a Spokane Falls Boulevard neďaleko Riverfront Parku. Mural je jednou z 29 pomaľovaných križovatiek v meste.

Trojica údajne pokrikovala vulgarizmy aj na pro-gejských návštevníkov neďalekého pubu po tom, čo na nich osoba počas vykonávania ich protestného činu zakričala “neničíte symboly, za ktorými nie je úmysel”.

Nie je to prvý prípad vandalizmu na križovatke. Nástenná maľba bola premaľovaná v apríli 2024 po predchádzajúcom incidente v októbri 2023. O mesiac neskôr, 16. mája, sa opäť stala terčom útoku, keď ju skupina ľudí zapálila okolo 1:30. Navyše, len niekoľko dní po zatknutí Turka a jeho priateľov, došlo k ďalšiemu incidentu, keď v utorok 11. júna objavili na nástennej maľbe bielu a žltú farbu.

Vashington’s nový zákon o vandalizme z nenávisti vstúpil do platnosti 6. júna. Turka a jeho krajanov zatkli 5. júna okolo 21.00 hod. Nie je ľahko zrejmé, či sa na tento čin bude vzťahovať zákon, ktorý podpísal v marci ultraliberálny demokratický guvernér Jay Inslee.

Turko sa začiatkom mesiaca objavil na súde so svojím právnikom. Bol prepustený na vlastnú zodpovednosť, pokiaľ sa nevráti na priechod pre chodcov alebo sa nezapletie s ostatnými podozrivými. Jeho obžaloba je stanovená na 18. júna. Prokurátori žiadali kauciu vo výške 15 000 dolárov, ktorá by pokryla náklady potrebné na premaľovanie nástennej maľby.

Spoločnosť Lime, ktorá vyrába kolobežky, vydala vyhlásenie, v ktorom incident odsúdila. “Všetci v Lime tieto odporné činy jednoznačne odsudzujeme. V čase, keď naše tímy v spoločnosti Lime začínajú oslavy hrdosti po celom svete, je znepokojujúce vidieť nenávisť, ktorá sa odohráva v Spokane.”

Spoločnosť oznámila, že zavedie “zónu zákazu jazdy” aj v okolí nástennej maľby.

Na stránke správy od pro-LGBT podnikateľskej skupiny Out Leadership uviedla Washington ako 12. najpriaznivejší štát v USA pre LGBT za New Yorkom, Connecticutom, Vermontom a Oregonom, okrem iných ultra-liberálnych štátov.