JackPhillips2017-1_0-scaled-e1718717097218-810x500.jpeg

Najvyšší súd v Colorade začal pojednávať o prípade Jacka Phillipsa, ktorý odmietol upiecť tortu s motívom "zmeny pohlavia

25
Kultúra života
  • Kolorádsky cukrár Jack Phillips odmieta vytvárať torty s posolstvami v rozpore s jeho presvedčením.
  • Právnici ADF žiadajú Najvyšší súd Colorada, aby chránil Phillipsovo právo na slobodu prejavu.
  • Phillips bol obťažovaný desať rokov podľa štátneho zákona, ktorý bol predmetom sporu v prípade 303 Creative.
  • ADF žiada súd, aby uplatnil rozhodnutie 303 Creative a zrušil potrestanie Jacka Phillipsa.

Kolorádsky cukrár Jack Phillips, majiteľ firmy Masterpiece Cakeshop, a hlavný právny zástupca Aliancie na obranu slobody Jake Warner, ktorý bude pred Najvyšším súdom Colorada obhajovať Phillipsa v prípade Masterpiece Cakeshop proti Hneď po ústnych argumentoch vystúpia na tlačovej konferencii pred súdom právnici ADF, ktorí zastupujú Phillipsa a jeho cukráreň.

Advokáti ADF, ktorí zastupujú Phillipsa a jeho cukráreň, žiadajú najvyšší štátny súd, aby Phillipsa chránil pred tým, aby bol nútený vyjadrovať posolstvá, ktoré sú v rozpore s jeho presvedčením. V nadväznosti na&nbsppríznačné rozhodnutie Najvyššieho súdu USA v&nbspprípade 303 Creative v. Elenis, ktoré potvrdilo slobodu prejavu pre všetkých, právnici ADF&nbsppodali&nbspdodatočné oznámenie Najvyššiemu súdu Colorada, v ktorom ho žiadajú, aby toto rozhodnutie aplikoval a&nbsppodobne potvrdil Phillipsove&nbspprávo na slobodu prejavu aj v tomto prípade.

ČÍTAJTE: Lekárovi hrozí až 10 rokov väzenia za odhalenie mrzačenia transrodových detí v texaskej nemocnici

Aktivisti a coloradskí úradníci zneužívali na potrestanie Phillipsa viac ako desať rokov ten istý štátny zákon, ktorý bol predmetom sporu v prípade 303 Creative v prípade. Súd súhlasil v októbri s vypočutím Phillipsovho odvolania.

“Sloboda prejavu je pre každého. Ako rozhodol Najvyšší súd USA vo veci 303 Creative, vláda nemôže nútiť umelcov, aby vyjadrovali posolstvá, ktorým neveria,” povedal Warner.

V tomto prípade právnik požadoval, aby Jack vytvoril vlastnú tortu, ktorá by oslavovala a symbolizovala prechod z muža na ženu. Keďže táto torta priznane vyjadruje posolstvo a keďže Jack nemôže toto posolstvo vyjadriť za nikoho, vláda nemôže trestať Jacka za to, že ho odmietol vyjadriť. Prvý dodatok chráni toto rozhodnutie. Naliehavo žiadame súd, aby uplatnil 303 Creative a zrušil rozhodnutie odvolacieho súdu, ktorým bol Jack potrestaný. Ako potvrdzuje 23 štátov a obhajcov slobody prejavu, ktorí podali spisy v prospech Jacka, nemusíte súhlasiť s Jackovými’názormi, aby ste súhlasili s tým, že nikto by nemal byť nútený vyjadrovať správy, ktorým neverí.

ČÍTAJTE:Federálny sudca blokuje Bidenove usmernenia k hlave IX, ktoré nanovo definujú ‘diskrimináciu na základe pohlavia’ pre agendu LGBT

V ten istý deň U.Najvyšší súd USA oznámil, že sa bude zaoberať Phillipsovým’ prvým prípadom  v ktorom zvíťazil v roku 2018 po tom, ako sa ho Colorado pokúsilo prinútiť vytvoriť vlastnú tortu oslavujúcu svadbu osôb rovnakého pohlavia  právnik zavolal do Masterpiece Cakeshop s požiadavkou, aby Phillips vytvoril vlastnú tortu, ktorá by symbolizovala a oslavovala zmenu pohlavia. Advokát potom zavolal znova, aby požiadal o ďalšiu tortu na mieru, zobrazujúcu Satana fajčiaceho marihuanu, aby “napravil chyby [Phillipsovho’ myslenia.” Phillips zdvorilo odmietol obe žiadosti, pretože torty vyjadrujú posolstvá, ktoré porušujú jeho základné presvedčenie. Advokát potom podal súčasnú žalobu a hrozí, že bude Phillipsa naďalej obťažovať, kým nebude potrestaný.

Phillips obsluhuje ľudí z rôznych prostredí. Ako mnohí umelci, aj on sa rozhoduje pre tvorbu tort na mieru na základe toho, čo budú vyjadrovať, nie kto ich požaduje.

Dvadsaťtri štátov, šesť coloradských zákonodarcov a niekoľko obhajcov slobody prejavu podalo friend-of-the-court briefs na súd na podporu Phillipsa.

Preprinted with permission from Alliance Defending Freedom.