masks144a-810x500.jpg

Zdravotnícki úradníci v Seattli navrhujú návrat k preventívnym opatreniam COVID vrátane maskovaného cestovania

19
Neutral
  • Navrhujú návrat k pandemickým preventívnym opatreniam v ľavicovom meste.
  • Ľudia by mali prijať preventívne opatrenia kvôli nárastu prípadov COVID.
  • Miera zaočkovanosti v okrese King klesla, len 19 % obyvateľov zaočkovaných.
  • Maskovanie bolo neúčinné pri obmedzovaní šírenia vírusu a mohlo byť škodlivé.

Keď sa väčšina krajiny už dávno vrátila do normálu a COVID už nie je pravidelnou súčasťou správ Bieleho domu, úradníci a médiá v najmenej jednom krajne ľavicovom meste navrhujú návrat k pandemickým “preventívnym opatreniam”

The Seattle Times uviedol, že šéf oddelenia infekčných chorôb okresu King v štáte Washington Dr. Eric Chow navrhol, že po miernom náraste počtu návštev okresných pohotovostí v súvislosti s COVID je teraz čas, kedy by ľudia mali začať prijímať preventívne opatrenia”. Minulý víkend bolo 1,5 % návštevníkov pozitívne testovaných na vírus, čo je nárast oproti 0,5 % počas víkendu 27. apríla (nové minimum). “Neviem, aký vysoký bude tento (vrchol), kedy’dosiahne vrchol, ale prijať preventívne opatrenia teraz je najlepší spôsob, ako môžu ľudia zmierniť komplikácie spojené s COVID.”

Číslo je stále pod hranicou 3 % v okrese’pre upozornenia na prenos, ale Chow naznačil, “že pravdepodobne dochádza k oveľa väčšiemu prenosu v komunite, ktorý’tu nie je plne zachytený v údajoch”, pretože už len málo ľudí sa pravidelne testuje na COVID.

“V okrese King sa miera zaočkovanosti od októbra minulého roka, keď bolo k dispozícii najnovšie aktualizované očkovanie, znížila,” uvádza sa v správe. “V celom štáte je len 19 % obyvateľov Washingtonu aktuálne zaočkovaných proti COVID, hoci takmer 70 % bolo zaočkovaných celou základnou sériou.”

Medzi preventívnymi opatreniami, ktoré navrhol, bolo aj udržiavanie aktuálnosti (potenciálne škodlivého) COVID-19 očkovanie, ako aj návrat k noseniu masky v lietadlách a na letiskách pri letnom cestovaní. “Sme’nadšení, že ľudia teraz môžu cestovať,” povedal Chow. “Ale predstavuje to nové riziko, ktoré sme’počas vrcholu pandémie v takej miere nezaznamenali.”

“Koľko z týchto návštev sú ľudia, ktorí sa prechladnutia zľakli po tom, čo im bolo povedané, že COVID ich opäť zabije? Stavím sa, že je to’viac ako pár,”David Strom z Hot Air’pýtal sa.

Začiatkom pandémie COVID-19 federálna vláda odporúčala nosiť v prítomnosti iných ľudí pokrývky tváre, čo mnohé štáty a obce využili na zavedenie povinnosti nosiť masky na širokom spektre verejných zhromaždení. Dôkazy však už dávno ukázali, že maskovanie bolo pri obmedzovaní šírenia vírusu zväčša neúčinné.

Medzi tieto dôkazy patrí aj správa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC’s) zo septembra 2020 prijatie, že sa nemožno spoliehať na to, že masky ochránia pred COVID, ak sa niekto zdržiava 15 minút alebo dlhšie v okruhu šiestich metrov, a stanovisko z mája 2020 štúdia uverejnená v odbornom časopise CDC Emerging Infectious Diseases, že “nenašla dôkazy o tom, že masky na tvár chirurgického typu sú účinné pri znižovaní laboratórne potvrdeného prenosu chrípky, a to ani v prípade, že ich nosia infikované osoby (kontrola zdroja), ani osoby vo všeobecnej komunite s cieľom znížiť ich vnímavosť.”

V máji 2021 sa v ďalšej štúdii zistilo, že hoci sa mandáty vo veľkej miere dodržiavali, používanie neprinieslo očakávaný prínos. “Mandáty a používanie masiek (neboli) spojené s nižším šírením SARS-CoV-2 medzi štátmi USA” od marca 2020 do marca 2021. V skutočnosti výskumníci zistili, že výsledky boli čisto negatívne, pričom masky zvyšovali “dehydratáciu … bolesti hlavy a potenie a znižovali kognitívnu presnosť,” a narúšali komunikáciu, ako aj zhoršovali sociálne učenie detí. 

Viac ako 170 štúdií, plus vyšetrovanie veľkej poroty, ktorú zriadil floridský guvernér Ron DeSantis, zistili, že masky boli neúčinné pri zastavení COVID, pričom boli naopak škodlivé, najmä pre deti, ktoré dôkazy zistili, že samotný COVID je málo nebezpečný. Naopak, dôkazy svedčia o tom, že schopnosť vidieť tváre je rozhodujúca pre skorý vývoj.