MicrosoftTeams-image-2-5-810x500.png

Stredná škola vyhodila trénera za to, že navrhol alternatívu k "trans" mužom súťažiacim proti ženám

14
Kultúra života
  • Tréner dostal výpoveď za žiadosť o spravodlivé podmienky pre športovcov.
  • Bojuje za dievčatá a ženské športy, kritizuje nespravodlivé súťaže transrodových športovcov.
  • Navrhol otvorenú divíziu pre transsexuálnych atlétov a zmeny pravidiel pre spravodlivosť.
  • Kritika za nespravodlivé výhody mužov v ženských športoch a potreba spravodlivých pravidiel.

Tréner strednej školy v Oregone dostal výpoveď po tom, čo napísal štátnym úradníkom žiadosť, aby zvážili “otvorenú divíziu” pre transrodových športovcov a zároveň zabránili biologickým mužom súťažiť proti ženám. 

“Budem teraz bojovať, pretože mi ublížili … Bojujem za dievčatá. Ja’bojujem za ženské športy. A bojujem za to, aby to bolo spravodlivé pre všetkých,” John Parks, bývalý tréner atletiky na strednej škole v Lake Oswego, povedal v utorok pre KATU.

Parks povedal, že napísal dva listy Petrovi Weberovi, výkonnému riaditeľovi Oregonskej asociácie študentských aktivít (OSAA), a štátnemu senátorovi Robovi Wagnerovi pred a po štátnom šampionáte.

“Poškodenie všetkých prirodzene narodených pretekárok je skutočné a zničujúce,” napísal v liste OSAA, podľa The Oregonian. Odvolávajúc sa na skutočnosť, že biologickému mužovi bolo nespravodlivo umožnené súťažiť proti ženám, sa ďalej sťažoval: “Umožnenie tejto paródie je úplným zosmiešnením stretnutia tento víkend a v budúcnosti, kým sa pravidlá nezmenia tak, aby chránili prirodzene narodené ženy.”

V liste adresovanom Wagnerovi navrhol, aby štát zmenil svoje pravidlá s cieľom zabrániť nekalej súťaži a zároveň nejakým spôsobom umožniť účasť transsexuálnych atlétov.

“Môj návrh na podporu účasti transrodových osôb je ponúknuť otvorenú divíziu, ktorá by bola takto pomenovaná, aby neidentifikovala alebo nediskriminovala, ale ponúkla možnosť zúčastniť sa,”napísal Parks, podľa KATU.

Ale pokiaľ ide o majstrovské podujatia, tieto veci sa týkajú štipendií, týkajú sa vecí, v ktorých majú nespravodlivú výhodu,” povedal Parks pre KATU, narážajúc na skutočnosť, že biologický muž by mohol potenciálne nespravodlivo získať štipendium v prospech ženy, pretože vyhral športovú súťaž. 

S KATU sa podelil o to, že transrodového muža v jeho stredoškolskom atletickom tíme vypískali po tom, ako vyhral podujatie štátnych majstrovstiev proti dievčatám, a otvorené rozdelenie považuje aj za spôsob, ako predísť nevôli voči transrodovým športovcom. 

“Podporujem ich ako všetkých ostatných športovcov a snažím sa len o riešenie, ktoré je výhrou pre všetkých, pretože nepotrebujeme, aby sa niektorým športovcom stalo to, čo minulý mesiac,” uviedol v e-maile pre The Oregonian.

Mary Kay Larsonová, riaditeľka komunikácie školského obvodu Lake Oswego, potvrdila že Parks už nepracuje pre okres, ale nechcela prezradiť, prečo bol prepustený.

Politiky Oregonskej asociácie študentských aktivít z roku 2016 umožňujú študentom zúčastňovať sa na aktivitách v kategórii zodpovedajúcej ich “dôsledne deklarovanej rodovej identite,” podľa asociácie’s príručka.

Povinné začlenenie osôb s pohlavnou inklúziou do športov opačného pohlavia sa propaguje ako záležitosť “inklúzie”, ale kritici upozorňujú, že dopriatie “transrodovým” športovcom podkopáva pôvodný racionálny základ, prečo vôbec existuje športovanie podľa pohlavia, čím sa športovkyne pripravujú o uznanie a profesionálne či akademické príležitosti. 

V mnohých prípadoch sa objavili vysokopostavené posledných rokoch, keď muži vyhrávaliženské’súťaže, a výskumy potvrdzujú, že fyziológia dáva mužom výrazné športové výhody, ktoré sa nedajú úplne negovať hormonálnou supresiou.

V článku z roku 2019, ktorý uverejnil Journal of Medical Ethics, novozélandskí vedci zistili, že “zdraví mladí muži (ne)strácajú významnú svalovú hmotu (alebo výkon), keď sa im na 20 týždňov zníži hladina cirkulujúceho testosterónu na (pod úroveň smerníc Medzinárodného olympijského výboru),” a “nepriame účinky testosterónu” na faktory, ako je štruktúra kostí, objem pľúc a veľkosť srdca “sa hormonálnou terapiou nezmenia;” preto “výhoda, ktorú poskytujú (usmernenia Medzinárodného olympijského výboru) transsexuálom (biologickým mužom), je neúnosnou nespravodlivosťou.”