Shutterstock_2249240401-810x500.jpg

Thajsko sa stalo prvou krajinou juhovýchodnej Ázie, ktorá legalizovala manželstvo osôb rovnakého pohlavia

41
Kultúra smrti
  • Thajsko legalizuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia.
  • Nový zákon priznáva plné práva homosexuálnym párom.
  • Thajská vláda a aktivisti oslavujú historické rozhodnutie.
  • Katolícka cirkev v Thajsku odmieta manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Thajsko sa stane prvou krajinou v juhovýchodnej Ázii, ktorá legalizuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia.

18. júna thajskí zákonodarcovia v senáte v pomere 130 ku 4 hlasom a 18 poslancov sa zdržalo hlasovania schválili návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o manželstve a umožňuje homosexuálnym párom uzavrieť manželstvo.Očakávalo sa, že návrh zákona, ktorý priznáva plné právne, finančné a zdravotné práva osobám v “manželstve rovnakého pohlavia”, prejde, keďže už v apríli prešiel drvivou väčšinou v prvom čítaní v hornej snemovni.

V súčasnosti nová legislatíva postúpi kráľovi Maha Vajiralongkornovi na schválenie a vstúpi do platnosti 120 dní po jej zverejnení v úradnom kráľovskom vestníku.

“Dnes oslavujeme ďalší významný míľnik na ceste nášho zákona o rovnakom manželstve,” oslávil thajský premiér Srettha Thavisin v píšte na X.

Začiatkom tohto roka pro-LGBT Thavisin viedol pochod Bangkok Pride v dúhovom tričku. Thajský líder údajne otvorí svoju oficiálnu rezidenciu aktivistom a podporovateľom na oslavy.

Nedávne rozhodnutie okrem premiéra ocenili aj ďalší pro-LGBT členovia thajskej vlády.

“Sme veľmi hrdí na to, že sme sa zapísali do histórie,” povedal Plaifah Kyoka Shodladd, člen parlamentného výboru pre manželstvá osôb rovnakého pohlavia,“ Reuters reported.

Zákonodarcov a aktivistov bolo údajne po hlasovaní vidieť aj v thajskom’parlamente, ako oslavujú, mávajú dúhovými vlajkami a usmievajú sa, pričom niektorí dvíhali päste na znak podpory podkopania manželstva.

Thajská vláda, na čele ktorej stojí strana Pheu Thai, sa ujala moci minulý rok a odvtedy aktívne viedla kampaň v prospech LGBT ideológie.

Napriek nerovnomernému hlasovaniu nie všetci v Thajsku sú za  manželstvá osôb rovnakého pohlavia “.”Počas záverečného čítania návrhu zákona generál Worapong Sanganetra, bývalý veliteľ obranných síl, vehementne oponoval návrhu zákona, pričom uviedol, že návrh zákona výrazne “rozkladá” a “ničí” tradičné rodiny tým, že bude používať rodovo neutrálne výrazy, ako napríklad “jednotlivci”, a nie slová ako “muž,” “žena,” “manžel,” a “manželka.”

Tajský ústavný súd navyše v roku 2020 rozhodol , že manželský zákon krajiny’ktorý uznával len heterosexuálne páry, je v súlade s ústavou. Súd však navrhol, aby sa legislatíva rozšírila a zabezpečila menšinám’“práva.

V roku 2021 katolícky kňaz v Thajsku, ktorý odmietol byť menovaný z dôvodu nedostatku právomoci svojho biskupa, povedal médiám, že Katolícka cirkev v Thajsku neschvaľuje “manželstvá osôb rovnakého pohlavia” ani požehnania súvisiace s takýmito “manželstvami.”Kňaz podporil učenie Cirkvi, ktoré je v súlade s prirodzeným a Božím zákonom, že manželstvo je manželstvom medzi jedným mužom a jednou ženou “a preto požehnanie nemôže byť rozšírené na páry rovnakého pohlavia.”

Thajsko”novým zákonom prichádza do ostrého kontrastu s inými krajinami juhovýchodnej Ázie, ako sú Mjanmarsko a Brunej, ktoré okrem toho, že zakazujú manželstvá “rovnakého pohlavia,” tiež úplne zakazujú homosexuálne akty.