St-Annes-Anglican-Church-youtube-810x500.jpg

Prečo sa Kanada stala epicentrom podpaľačských útokov na kostoly?

0
Kultúra smrti
  • Historický anglikánsky kostol v Toronte úplne zničený požiarom
  • Úrady nezvažujú požiar ako trestný čin, hoci Kanada čelí podpaľačským útokom
  • Obvinenia katolíckej cirkvi zo zločinov voči domorodcom sú nepravdivé
  • Krajne ľavicoví radikáli využívajú údajné hroby ako zámienku na terorizovanie kresťanských komunít

V nedeľu 9. júna 2024 bol pri požiari úplne zničený historický anglikánsky kostol svätej Anny v Toronte, ako aj množstvo artefaktov a vzácnych malieb, citujem zástupcu veliteľa hasičov Jima Jessopa. Pastor podpáleného kostola, reverend Don Beyers, dodal, že kongregácia je “veľmi zničená”:

Som’zdrvený, cítim so svojimi ľuďmi. Nedokážete si’predstaviť, aké to je pre cirkevné spoločenstvo prísť v nedeľu ráno a zistiť, že všetko, na čom ste tak tvrdo pracovali a pre čo ste toľko urobili, [je] v priebehu hodiny preč.

Úrady uviedli: “Požiar zatiaľ nebol považovaný za trestný čin, ” čím naznačili, že nejde o úmyselné konanie.

Môže sa to zdať ako rozumný záver, aspoň pre tých, ktorí si neuvedomujú, že Kanada—nie Egypt alebo Nigéria—sa rýchlo stala svetovým’epicentrom podpaľačských útokov na kostoly. Za posledného dva a pol roka bolo na “Veľkom bielom severe” vandalmi zničených, podpálených alebo znesvätených viac ako 100 kostolov (zmapovaných a uvedených zde).

Tento fenomén získal trochu mediálnej pozornosti po tom, čo bolo v lete 2021 podpálených prvých približne 30 kostolov. Odvtedy, a to oveľa tichšie—to znamená s čo najmenšou mediálnou pozornosťou—tento počet naďalej rastie na viac ako 100, pričom úrady nerobia takmer nič, okrem toho, že ponúkajú nepriamy súhlas s týmito protikresťanskými teroristickými útokmi.

Pozadie: Podľa kanadských “mainstreamových” médií—ktoré sú všetky ľavicové—boli pred internátnymi školami objavené neoznačené hroby ľudí z Prvých národov a katolícka cirkev je obviňovaná zo sadistického zabíjania svojich mladých učencov a zo snahy to zakryť.

Problémom však je, že tento široko zdieľaný príbeh je vo svojej podstate nepravdivý (pozri zde a zde). Tieto hroby boli kedysi označené, a teda známe, a osoby v nich pochované pravdepodobne zomreli prirodzenou smrťou. K úmrtiam navyše došlo predovšetkým na začiatku 19. storočia. V týchto cirkvou sponzorovaných internátnych školách pre domorodcov zrejme vypukli nejaké morové—epidémie, ktoré boli v tom čase obzvlášť časté—čiastočne kvôli nedostatku hygieny a riadnej lekárskej starostlivosti (v porovnaní s modernými štandardmi a technológiami). Ako uvádza Jeff Fynn-Paul, autor knihy Nie je ukradnuté: The Truth About European Colonialism in the New World, píše:

Nedávne tvrdenia o ‘stovkách’ hrobov nájdených v domorodých školách v Kanade—tvrdenia, ktoré propagovalo predstavenstvo Kanadskej historickej asociácie nie menej—sa ukázali ako takmer úplne nepodložené… [T]vorba, že tieto školy boli zriadené na nekalé ciele, bola každému, kto sa o to zaujíma, rázne vyvrátená.

Ale odkedy sa tí, ktorí nenávidia kresťanstvo, zaujímajú o skúmanie faktov, keď je po ruke dobrá zámienka? Oveľa radšej sa oháňajú tvrdeniami o nevinných mladých ľuďoch z Prvých národov, ktorých mučili, vraždili a tajne pochovávali podlí klerici. Ako uvádza jedna zpráva, “V reakcii na tieto oznámenia [o masových hroboch] krajne ľavicoví radikáli využili túto príležitosť ako zámienku na terorizovanie katolíckych a iných kresťanských komunít tým, že sa zamerali na kostoly.”

Ak “krajne ľavicoví radikáli” boli pešiakmi, krajne ľavicoví politici”teda kanadská vládnuca elita”im poskytli krytie.

RELEVANTNÉ: Trudeau opäť nič nepovedal po tom, ako v Kanade podozrivo zhorel ďalší kostol

30. júna 2021, po tom, ako boli podpálené prvé dve desiatky kostolov, Harsha Walia, vtedajší šéf Britskej Kolumbie’s Civil Liberties Association—ktorá tvrdí, že “podporuje, bráni, udržiava a rozširuje občianske slobody a ľudské práva”—tweetoval v súvislosti s kostolmi: “Spáľte to všetko.(Toľko k jej obhajobe “občianskych slobôd a ľudských práv” Kanaďanov; zrejme sa vzťahujú len na niektorých ľudí a na iných nie.)

Walia je Pandžábka narodená a vychovaná v Bahrajne, takže jej takáto reakcia možno dávala zmysel. Vypaľovanie kostolov je v moslimskom svete nielen bežnou záležitosťou, ale Pakistan a India sú také protikresťanské, že sa v súčasnosti nachádzajú na siedmom a jedenástom mieste rebríčka najhorších prenasledovateľov kresťanov na celom svete. Len v Indii bolo v roku 2023 napadnutých alebo podpálených 2 228 kostolov (a 160 kresťanov bolo zavraždených).

RELEVANTNÉ:

Až samotný neohrozený vodca Kanady po tom, čo ponúkol obvyklú službu z úst a povedal, že prebiehajúce útoky na kostoly sú “neprijateľné,” Justin Trudeau povedal:

Rozumiem hnevu, ktorý ’je tam vonku … proti inštitúciám, ako je Katolícka cirkev. Je skutočný a je plne pochopiteľný vzhľadom na hanebnú históriu, ktorú si’všetci čoraz viac uvedomujeme.

Hovoríte? Útoky na kresťanské kostoly sú “neprijateľné”—ale sú”aj “pochopiteľné.” Vzhľadom na to, že tieto dve slová sa navzájom vylučujú, Trudeau’ vyzval na žiadne konanie—preto bolo od jeho prejavu napadnutých ďalších približne 60 kostolov.  Ako povedal Ezra Levant 7. júla 2021:

On [Trudeau] predstavil v parlamente zákon proti zločinom z nenávisti, ktorý’je zameraný na zlomyseľné tweety a príspevky na Facebooku, ale doslova tu máte kostol za kostolom, ktorý podpaľujú teroristi v štýle Antifa, a on’o tom takmer mlčí a jeho pravá ruka [Gerald Butts] to považuje za pochopiteľné.

Popieranie len pokračovalo. Po vyhlásení, že v dňoch pred týmito poslednými Vianocami 2023 boli podpálené štyri kostoly, sa v správe uvádza, že “ako sa ukázalo, Kráľovská kanadská jazdná polícia má — zatiaľ — nulové dôkazy o tom, že by niektoré z podpálení kostolov malo nejakú súvislosť s protikresťanským nepriateľstvom.”

“Žiadny z“prípadov, ktoré sme riešili, nepreukázal žiadnu konkrétnu afinitu voči kostolom, ”citovali sme hovorcu RCMP, kapitána Troya Savinkoffa, ktorý predtým zdôraznil, že”neexistujú žiadne dôkazy o tom, že požiare spolu súvisia alebo sú súčasťou nejakého “koordinovaného úsilia” proti kostolom.

Znie to veľmi podobne ako reakcia úradov&rrsquo;teda popretie&rrsquo;na posledné podpálenie kostola z 9. júna 2024, však? “Požiar zatiaľ nebol považovaný za trestný čin.”

O tom, že všetky tieto prebiehajúce útoky na kostoly v Kanade sú motivované predovšetkým nenávisťou voči kresťanstvu, dostatočne svedčí skutočnosť, že medzi mnohými napadnutými alebo zničenými sú aj nekatolícke kostoly—ako napríklad najnovšie podpálený anglikánsky kostol svätej Anny—napriek tomu, že oficiálnou zámienkou je hnev na katolícku cirkev. V Kanade—bol totiž v roku 2021 do tla podpálený dokonca koptský kostol, pričom úrady si zrejme opäť neplnia riadne svoje povinnosti.

Čo, preboha, majú s touto otázkou spoločné neeurópski kopti, pôvodní egyptskí kresťania—ktorí sa začali sťahovať do Kanady viac ako sto rokov po tom, čo boli tieto hroby prvýkrát vykopané, predovšetkým preto, aby unikli náboženskému prenasledovaniu—? Nič, len sú náhodou kresťania—ich kostol sa pýši krížom na vrchole veže—a to je všetko, na čom záleží, všetko, čo zaručuje nenávisť a ľahostajnosť voči nim v ľavicovej Kanade. Zlo totiž nikdy nepotrebuje zámienku, aby sa prejavilo, hoci zámienka vždy ponúka dobré krytie.

A tak to, čo bolo kedysi doménou islamského sveta—nepriateľstvo voči kostolom a útoky na ne—je dnes v Kanade bežnou a prijateľnou súčasťou. Vzhľadom na to, že radikálni ľavičiari a radikálni moslimovia veria v úplne opačné veci, pokiaľ ide o podpaľovanie kostolov, sú, čo je dosť výrečné, blízkymi spojencami. To vypovedá o tom, čo ich oboch skutočne oživuje a čo je a vždy bolo—jadrom ich systémov viery.

Raymond Ibrahim, autor knihy Obrancovia Západu a Meč a Scimitar, je zaslúžilým starším Shillmanovým spolupracovníkom v Gatestone Institute a Judith Rosen Friedman Fellow v Middle East Forum.