61f4836c-21c5-42ca-aa34-a0d0541a9747-810x500.jpeg

Federálny odvolací súd zamietol žiadosť Steva Bannona o prepustenie z väzenia

15
Neutral
  • Washington, D.C. odvolací súd zamietol Bannonovu žiadosť o odklad nástupu do väzenia.
  • Bannon bol odsúdený za pohŕdanie Kongresom a má nastúpiť do väzenia 1. júla.
  • Bannonovi právnici sa snažili odložiť nástup do väzenia, ale senát ich žiadosť zamietol.
  • Bannon sa spolieha na svoju katolícku vieru, aby prežil nadchádzajúci trest odňatia slobody.

A Washington, D.C, odvolací súd zamietol žiadosť populárneho konzervatívneho komentátora a bývalého Trumpovho poradcu Steva Bannona’o odklad nástupu do väzenia na 1. júla.   

Bannonovi nariadil nástup do výkonu štvormesačného trestu po tom, čo začiatkom tohto mesiaca prehral pokus o odvolanie sa proti rozsudku z roku 2022, ktorým bol odsúdený za pohŕdanie Kongresom.  

Trojčlenný senát vydal vo štvrtok rozdelené rozhodnutie, pričom sudkyňa Cornelia Pillardová, nominantka Obamu, a sudca Bradley Garcia, nominant Bidena, hlasovali za zamietnutie Bannonovej’žiadosti. Sudca Justin Walker, nominovaný Trumpom, vyjadril nesúhlas.  

PREČÍTAJTE SI: Steve Bannon má 1. júla nastúpiť do väzenia za to, že ignoroval január. 6 predvolanie

Bannonovi’právnici sa snažili odložiť dátum jeho odovzdania do väzenia, aby mali dostatok času požiadať Najvyšší súd o ďalšiu úľavu.    

“Nemožno poprieť, že ide o politickú realitu,”napísali Bannonovi’právnici vo svojom podaní pre senát. “Pán Bannon je vysokopostavený politický komentátor a stratég volebnej kampane. Bol stíhaný administratívou, ktorej politika je častým terčom verejných vyjadrení pána Bannona’”  

“Vláda sa snaží uväzniť pána Bannona’””a to aj v prípade, že by sa mu to nepodarilo. Bannona na štvormesačné obdobie pred novembrovými voľbami, keď milióny Američanov od neho očakávajú informácie o dôležitých otázkach kampane,”poznamenali.   

Poslanie do väzenia teraz “by tiež účinne znemožnilo Mr. Bannona z funkcie významného poradcu v prebiehajúcej celoštátnej kampani.” 

Čítajte: Biden DOJ obžaloval lekára, ktorý odhalil mrzačenie transrodových detí v texaskej nemocnici

Prokurátori, ktorí sa ukázali byť zámer na rýchly postup pri uväznení Bannona, tvrdili, že “Bannon’rola v politickom diskurze jednoducho nie je relevantným faktorom.”  

Porota odmietla Bannonovu’námietku a tvrdila, že Bannon “vedel, čo sa v predvolaní požaduje, napriek tomu sa zámerne odmietol dostaviť alebo predložiť akékoľvek požadované dokumenty.” 

“Neposkytuje žiadny základ pre záver, že vyšší súd pravdepodobne poruší zaužívané chápanie pojmu ‘úmyselne’ v kontexte pohŕdania jasnou povinnosťou reagovať na predvolania Kongresu,” napísali sudcovia. 

Bannon bol uznaný federálnym súdom za vinného v dvoch bodoch obžaloby z pohŕdania Kongresom v júli 2022 po tom, ako nesplnil predvolanie vydané demokratmi vedeným výborom Snemovne reprezentantov vyšetrujúcim udalosti zo 6. januára. 

Prominentní demokrati vrátane Obamovho generálneho prokurátora Erica Holdera a bývalej úradníčky daňového úradu Lois Lernerovej boli obvinení z pohŕdania Kongresom, ale nečelili trestnému stíhaniu.

Čítajte: AG Merrick Garland nie je stíhaný za ignorovanie predvolania, pretože Steve Bannon dostal trest odňatia slobody

Demokrati Snemovne reprezentantov’ teraz už nefunkčného výboru 6. januára boli široko kritizovaní za zničenie a zadržiavanie dôkazov a zverejnenie mnohých republikánskych predstaviteľov’ čísel sociálneho zabezpečenia.

“Všetko toto je o jednej veci: Ide o odstavenie hnutia MAGA, odstavenie radových konzervatívcov [a] odstavenie prezidenta Trumpa,” vyhlásil Bannon stojac pred budovou súdu vo Washingtone začiatkom tohto mesiaca.  

“My’to vyhráme,” predpovedal. “My’to vyhráme na Najvyššom súde. A čo je ešte dôležitejšie, 5. novembra zvíťazíme s úžasným náskokom, keď získame Senát, Snemovňu reprezentantov a tiež Donalda J. Trumpa späť ako prezidenta Spojených štátov."” 

Bannon povedal, že sa bude spoliehať na svoju katolícku vieru, ktorá mu pomôže prežiť nadchádzajúci trest odňatia slobody.  

“Robím veľa duchovných cvičení podľa svätého Ignáca z Loyoly, rôzne duchovné cvičenia, ktoré vychádzajú z Katolíckej cirkvi,” on povedal Tucker Carlson v nedávnom rozhovore.  

PODROBNOSTI

‘Sú to gestapáci’: AG Ken Paxton tvrdí, že jeho úrad bol zastrašovaný po tom, čo vyšetroval FBI

Staršia pro-liferka Jean Marshallová odsúdená na 24 mesiacov, napriek zdravotným problémom jej zamietli domáce väzenie