GettyImages-2149894231-e1718984335437-810x500.jpg

Generálny tajomník OSN vyzýva na celosvetový zásah proti "nenávistným prejavom

19
Neutral
  • Odstránenie nenávistných prejavov je dôležité pre zachovanie demokracie a slobody prejavu.
  • Definícia nenávistných prejavov je subjektívna a môže viesť k nadmernej cenzúre.
  • Nenávistné prejavy môžu viesť k násiliu a zločinom proti ľudskosti.
  • Guterres podporuje cenzúru online a navrhuje medzinárodný kódex na riešenie dezinformácií.

Kanaďania:Ak máte dosť cenzúry a sledovania, prihláste sa k odberu Reclaim The Net

V vyhlásení vydanom pri príležitosti “Medzinárodného dňa boja proti nenávistným prejavom, U.generálny tajomník OSN Antonio Guterres vyzval na celosvetové odstránenie takzvaných “nenávistných prejavov”, ktoré označil za vo svojej podstate toxické a absolútne netolerovateľné.

Téma cenzúry “nenávistných prejavov” vyvoláva značné kontroverzie, a to predovšetkým kvôli hmlistej a subjektívnej povahe ich definície. Jadrom diskusie je hlboká obava: ten, kto definuje, čo je nenávistný prejav, má v podstate moc určovať hranice slobody prejavu.

Táto moc, vykonávaná bez prísnych kontrolných mechanizmov, vedie k nadmernej cenzúre a potláčaniu nesúhlasných hlasov, čo je v rozpore so zásadami demokratickej spoločnosti.

Čítajte: Nemecký lekár odsúdený na viac ako 2 roky väzenia za vydávanie výnimiek na masky a výstrely COVID

Guterres zdôraznil historické a pretrvávajúce škody spôsobené nenávistnými prejavmi a uviedol ničivé príklady, ako je nacistické Nemecko, Rwanda a Bosna, aby naznačil, že prejavy vedú k násiliu a dokonca k zločinom proti ľudskosti.

“Nenávistné prejavy sú znakom diskriminácie, zneužívania, násilia, konfliktov a dokonca zločinov proti ľudskosti. Opakovane sme boli svedkami toho, ako sa to odohráva od nacistického Nemecka po Rwandu, Bosnu a ďalšie krajiny. Neexistuje žiadna prijateľná úroveň nenávistných prejavov; všetci musíme pracovať na ich úplnom odstránení,” povedal Guterres.

Guterres tiež upozornil na podľa neho znepokojujúci nárast antisemitských a protimoslimských nálad, ktoré sú šírené na internete aj významnými osobnosťami.

Guterres argumentoval, že krajiny sú podľa medzinárodného práva právne zaviazané bojovať proti podnecovaniu k nenávisti a zároveň podporovať rozmanitosť a vzájomný rešpekt. Vyzval krajiny, aby dodržiavali tieto právne záväzky a prijali opatrenia, ktoré zabránia nenávistným prejavom a zároveň zabezpečia slobodu prejavu.

Valné zhromaždenie OSN označilo 18. jún za “Medzinárodný deň boja proti nenávistným prejavom” v roku 2021.

Guterres dlhodobo podporuje cenzúru online, sťažoval sa na problematiku online “dezinformácií” niekoľkokrát, pričom ju označil za “závažnú,” a navrhol vytvorenie medzinárodného kódexu na jej riešenie.

Jeho stratégia zahŕňa partnerstvo medzi vládami, technologickými gigantmi a občianskou spoločnosťou s cieľom obmedziť šírenie “nepravdivých” informácií na sociálnych sieťach, a to aj napriek rizikám pre slobodu prejavu.

Pretlačené so súhlasom Reclaim The Net.

Kanaďania: Pošlite naliehavú správu zákonodarcom s výzvou, aby zastavili Trudeau’‘Online Harms Act’