Rand-Paul-810x500.png

Rand Paul na vypočutí o pôvode vírusu COVID-19 kritizuje nedostatočnú zodpovednosť

17
Neutral
  • Američania majú právo na transparentnosť o pôvode COVID-19.
  • Vláda využila pandémiu na obmedzenie občianskych slobôd a voľností.
  • Existujú dôkazy naznačujúce únik COVID z laboratória vo Wu-chane.
  • Financovanie výskumu GOF mohlo prispieť k vzniku COVID-19.

Republikánsky senátor Rand Paul z Kentucky v utorok opäť vyčítal vláde nedostatok zodpovednosti za drakonickú reakciu na COVID-19 a najmä nedostatok transparentnosti v súvislosti s pôvodom vírusu.

“Zatajovanie išlo nad rámec verejných vyhlásení. Federálne agentúry a kľúčoví úradníci zatajovali a naďalej zatajujú kľúčové informácie pred Kongresom aj verejnosťou,” povedal Paul vo svojom úvodnom vystúpení na senátnom vypočutí venovanom pôvodu COVID’u. “Išlo o úmyselnú, dlhodobú snahu oklamať výbor o určitých výskumných experimentoch so ziskom funkcie, ktoré agentúry zatajovali. Zistili sme, že na každom kroku sme sa stretli s odporom.

“Dnešné vypočutie je preto zamerané na to, aby sme sa pokúsili zistiť, či sa môžeme dopátrať pravdy,” povedal. “Vieme s istotou, že to pochádza z laboratória? Nie, ale existuje prevaha dôkazov, ktoré naznačujú, že to mohlo pochádzať z laboratória. Vieme, že vírusy v minulosti pochádzali zo zvierat? Áno, v minulosti pochádzali zo zvierat. Tentoraz však neexistuje žiadny zvierací rezervoár. Nie sú tu žiadni ošetrovatelia zvierat s antibiotikami. Je’veľa dôvodov, prečo existujú náznaky, že by to mohlo pochádzať z laboratória.”

Počas vypočutia molekulárny biológ z Rutgersovej univerzity Dr. Richard Ebright vypovedal, že vidí “nula” dôkazov poukazujúcich na prirodzený pôvod COVID a že “veľká prevaha dôkazov naznačuje, že SARS-CoV-2, vírus spôsobujúci COVID, sa dostal do ľudského organizmu prostredníctvom výskumného incidentu.”

Poznamenal, že čínsky’bojujúci Inštitút virológie vo Wuhane (WIV), ktorý sídli v čínskom meste, kde sa COVID objavil po prvý raz, je vzdialený viac ako 800 míľ od “najbližších netopierov ukrývajúcich živé vírusy SARS-CoV-2, ktoré mohli slúžiť ako predchodcovia,”; ale laboratórium malo “najväčší svetový výskumný program netopierích vírusov SARS” a “najväčšiu svetovú zbierku netopierích vírusov SARS” vrátane “vírusu, ktorý je najviac podobný vírusu SARS-CoV-2.”

Proti teórii o úniku z laboratória sa postavil Dr. Robert Garry z Tulane School of Medicine, ktorý poukázal na dôkazy, že civilisti boli najmenej dvakrát vystavení COVID v jednom z Wuhan’ských tzv. mokrých trhov, ktoré sú jadrom teórie, že vírus sa vyvinul prirodzene.

“Takže práve v posledných minútach nám doktor Garry povedal, že to nemohlo’pochádzať od netopierov. Muselo to prejsť cez medzihostiteľa,” Paul odpovedal. “To môže byť pravda, ale argumentom proti tomu je, že testovali 90 000 nejakých zvierat a nenašiel sa žiadny zvierací hostiteľ, ktorý by’sa našiel. Ale čo vám tiež’nepovie, je, že zvieracím hostiteľom by mohlo byť laboratórne zviera. Mohlo by sa to preniesť sériovo. A to’je jeden zo spôsobov, ako sa rýchlo prispôsobiť a tlačiť na prírodný výber, aby sa vírus prispôsobil ľuďom.”

“Američania si zaslúžia úplnú transparentnosť o pôvode COVID-19. Táto pandémia zabila milióny ľudí a zastavila svetové ekonomiky,”neskôr vyhlásil Paul. “Naše federálne a štátne vlády využili pandémiu ako ospravedlnenie na to, aby Američanov zbavili občianskych slobôd a voľnosti. Deti prišli o kritické možnosti rozvoja, rodiny stratili prácu a podniky boli nútené zatvoriť.”

Veřejne bola teória, že COVID unikol z WIV, na rozdiel od toho, že sa vyvinul v prírode, široko zosmiešňovaná a odmietanáod republikánskeho senátora USA J. Tom Cotton z Arkansasu ho predstavil vo februári 2020 a celé mesiace bol akýkoľvek jeho náznak odsudzovaný ako dezinformácia. Až v polovici roku 2021, dávno po tom, ako demokrati znovu získali Biely dom, začali mainstreamové médiá pripúšťať túto možnosť. Ale úniky e-mailov a ďalšie správy neskôr odhalili, že najvyšší vládni predstavitelia o tejto možnosti vedeli od začiatku.

V máji 2021 republikánski členovia výboru Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby zverejnili správu, v ktorej zistili “významné nepriame dôkazy”, že COVID sa rozšíril z úniku v laboratóriu vo Wu-chane. Za bývalého riaditeľa a poradcu Bieleho domu pre COVID Dr. Anthonyho Fauciho Národný inštitút pre alergie & infekčné choroby (NIAID) schválil financovanie EcoHealth na preskúmanie výskumu GOF (gain-of-function), ktorý zahŕňa zámerné posilňovanie vírusov s cieľom študovať ich účinky, na viacerých miestach vrátane laboratória vo Wuhane.

Fauci a jeho obhajcovia trvali na tom, že práca, ktorú schválil NIAID, nebola výskumom gain-of-function a nemohla viesť k COVID, ale konzervatívni výskumníci projektu Veritas zverejnili dokumenty, z ktorých vyplýva, že predtým, ako sa EcoHealth obrátil na NIAID, predložil svoju žiadosť o financovanie Agentúre pre pokročilé výskumné projekty v oblasti obrany (DARPA), ktorá ju zamietla s odôvodnením, že projekt by porušil dovtedajšie moratórium na výskum GOF a nezohľadnil jeho potenciálne riziká.

Bývalý viceprezident spoločnosti EcoHealth Andrew Huff, ktorý v roku 2016 skončil, tiež potvrdil, že organizácia “nemala zavedené primerané kontrolné opatrenia na zabezpečenie riadnej biologickej bezpečnosti, biologickej ochrany a riadenia rizík, čo v konečnom dôsledku viedlo k úniku z laboratória,” a že už v roku 2015 vyjadril predstaviteľom spoločnosti EcoHealth svoje obavy, že spoločnosť “nemala dostatočný prehľad alebo priame vedomosti o tom, čo sa deje v zahraničných laboratóriách, ktoré (si) zazmluvnila a riadila.”