pregnancy-810x500.png

Ako by zákon CARE chránil tehotenské centrá za život, aby mohli pokračovať vo svojej kľúčovej práci

10
Kultúra života

Ako výkonná riaditeľka pro-life tehotenského centra v kalifornskom Sacramente by sa Heidi Matzkeová mala sústrediť na poskytovanie veľmi potrebnej starostlivosti tehotným ženám, novopečeným matkám a ich rodinám. Ale po tom, ako Najvyšší súd USA v lete 2022 zrušil rozsudok vo veci Roe v. Wade bola nútená venovať veľkú časť svojej pozornosti ochrane svojho tehotenského centra a zamestnancov pred cielenými útokmi.

“Boli sme nútení najať 24-hodinovú ochranku na mieste,”Matzkeová vypovedala na vypočutí v júli 2022 v Súdnom výbore Senátu USA. “Museli sme”posilniť dvere a nepriestrelné steny. Museli sme’natrieť našu budovu antigraffiti náterom. Pridali sme’kamery, vyzbrojili sme našich zamestnancov paprikovým sprejom a prestali sme prevádzkovať našu mobilnú kliniku kvôli hrozbám násilia.”

Matzke dokonca vyrozprával príbeh o mužovi ozbrojenom mačetou, ktorý sa k tehotenskému centru priblížil 45 minút pred jeho otvorením 8. júla 2022. Povedala, že len vďaka “Božej”milosti” muž utiekol po tom, ako ho konfrontovala ochranka tehotenského centra”

Čítajte: Hollywood zvyšuje úsilie o presvedčivé zobrazovanie potratov s cieľom ovplyvniť verejnú mienku

Nanešťastie, príbeh Heidi Matzke”nie je ojedinelý. Viac ako 100 tehotenských centier, cirkví a iných pro-life organizácií bolo napadnutých v priebehu šiestich mesiacov po úniku stanoviska Najvyššieho súdu v prípade Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization, a tieto útoky len pokračujú.

Tieto násilné útoky boli čiastočne podnecované lžami šírenými o pro-life tehotenských centrách. Nehrozia im však len’fyzické útoky.

Zákonodarcovia v celej krajine prijali opatrenia na cenzúru, nezákonné vyšetrovanie a iné trestanie tehotenských centier len preto, že nepodporujú potraty. Od rozhodnutia vo veci Dobbs 18 štátov zaviedlo opatrenia zamerané proti týmto organizáciám.

Kalifornia, Colorado, Illinois a Vermont prijali právne predpisy proti tehotenským centrám a ďalší návrh zákona schválil začiatkom tohto leta zákonodarný zbor štátu Delaware. Preto je zákon [o] autonómii a právach na vyjadrenie tehotenských centier (CARE) taký dôležitý.

Čo je zákon CARE?

Zákon CARE je návrh zákona, ktorého cieľom je chrániť poslanie a prácu tehotenských centier, ktoré potvrdzujú život. Zabezpečuje, aby vládni úradníci nemohli diskriminovať tehotenské centrá, pretože nesúhlasia s názormi organizácií’ za život. A zakazuje vládnym úradníkom cenzurovať slobodu prejavu tehotenských centier alebo ich nútiť vyjadrovať posolstvá, s ktorými nesúhlasia.

Zákon CARE ešte nebol predložený v štátnych legislatívach, ale keď sa tak stane, má potenciál chrániť pro-life tehotenské centrá pred mnohými hrozbami, ktorým dnes čelia.

Ako sú ohrozované tehotenské centrá?

Pri vyššie uvedených fyzických hrozbách sa pro-life tehotenské centrá v štátoch po celej krajine stali terčom útokov zákonodarcov kvôli ich pro-life presvedčeniu. Nižšie uvádzame niektoré typy hrozieb, ktorým tehotenské centrá v poslednom čase čelia.

Zákony cenzurujúce prejavy tehotenských centier’

Vládni úradníci vo viacerých štátoch sa pokúšajú cenzurovať prejavy tehotenských centier, najmä pokiaľ ide o abortion pill reversal (APR).

APR používa hormón progesterón, ktorým sa snaží zvrátiť účinky mifepristónu u žien, ktoré si chemický potrat rozmysleli. Hoci APR nezaručuje zvrátenie účinkov potratových liekov, výskumy ukazujú, že má 64-68-percentnú úspešnosť, a štatistiky naznačujú, že pravdepodobne zachránila životy viac ako 5 000 nenarodených detí.

Na miesto toho, aby tehotenské centrá mohli ženám povedať o tejto možnosti, newyorská generálna prokurátorka Letitia Jamesová podala na 11 z týchto centier žaloby v snahe cenzurovať ich, aby o APR nehovorili. Alliance Defending Freedom zastupuje Národný inštitút pre rodinu a obhajcov života (NIFLA) a dve pro-life tehotenské centrá v žalobe, v ktorej napadá Jamesovej’diskrimináciu.

PREČÍTAJTE SI: Katolícke učenie je jasné: Hlasovanie za pro-potratové opatrenie je smrteľný hriech

V štáte Colorado vládni úradníci prijali zákon, ktorý zakazuje zdravotníckym pracovníkom ponúkať ženám APR alebo im dokonca vysvetľovať túto možnosť. ADF vstúpila do súdneho procesu v mene pro-life zdravotnej sestry, ktorá napadla tento protiústavný zákon.

K inej príchuti cenzúry dochádza vo Vermonte, kde štátny zákon ukladá obrovské obmedzenia možnosti tehotenských centier propagovať svoje služby a poskytovať ženám informácie, poradenstvo a iné služby. A zákon sa špecificky zameriava na pro-life centrá, pričom sa vzťahuje len na zariadenia, ktoré nevykonávajú alebo neodkazujú na interrupcie.

ADF podala žalobu na napadnutie zákona, pričom zastupuje NIFLA a dve zo skupiny’tehotenských centier. Tým, že zákony, ako je vermontský’zákon, maľujú na tehotenské centrá terč súdnych sporov, len sťažujú ženám poznanie všetkých ich možností a získanie potrebnej podpory.

Zákony nútiace tehotenské centrá’k prejavu

Na dôvažok k cenzúre prejavu sa niektoré štáty snažia prinútiť pro-life lekárov a tehotenské centrá, aby hovorili správy, ktoré porušujú ich presvedčenie. V zákone štátu Illinois, ktorý podpísal guvernér v roku 2016, sa uvádza, že bez ohľadu na morálne výhrady musia pro-life lekári a tehotenské centrá ženám povedať o takzvaných “výhodách” interrupcie a na požiadanie ich odkázať na poskytovateľa interrupcie.

Advokáti ADF  napadli zákon na štátnom aj federálnom súde, a hoci oba súdy dočasne zastavili presadzovanie zákona, ani jeden z nich nevydal konečné rozhodnutie.

Predtým ADF dosiahla prelomové víťazstvo v roku 2018, keď Najvyšší súd USA zrušil kalifornský zákon, ktorý vyžadoval, aby pro-life tehotenské centrá poskytovali bezplatnú reklamu pre potratový priemysel. Rovnaká logika by sa mala použiť aj na zrušenie protiústavného zákona v štáte Illinois.

Nezákonné vyšetrovanie tehotenských centier

Generálny prokurátor štátu New Jersey Matthew Platkin nemá právomoc prijímať zákony zamerané proti pro-life tehotenským centrám, ale to mu nezabránilo vziať veci do vlastných rúk. Bez toho, aby uviedol akékoľvek dôkazy o pochybení alebo sťažnosti, vydal predvolanie, v ktorom požaduje, aby First Choice Women’s Resource Centers odovzdalo totožnosť polovice svojich darcov, totožnosť svojich zamestnancov, kópie všetkých žiadostí a reklám First Choice a informácie týkajúce sa externých organizácií, s ktorými spolupracuje.

Generálny prokurátor Platkin sa otvorene vyjadril o svojom nepriateľstve voči skupinám, ktoré nepodporujú potraty; v skutočnosti dokonca požiadal organizáciu Planned Parenthood o pomoc pri vypracovaní svojho “upozornenia pre spotrebiteľov” proti tehotenským centrám. A jeho predvolanie bolo jasným príkladom diskriminácie First Choice kvôli jej pro-life názorom. ADF podala žalobu ktorou napadla Platkinove nezákonné požiadavky.

Podobná situácia sa odohrala vo Washingtone, kde sa generálny prokurátor Bob Ferguson zameral na sieť pro-life tehotenských centier vo svojom štáte podobným nepodloženým vyšetrovaním. Po tom, ako ADF podala žalobu, generálny prokurátor oficiálne ukončil vyšetrovanie a vyhlásil, že proti sieti nepodá žalobu.

Čítajte: Kamala Harris pred utorkovou debatou zverejnila tri pro-potratové reklamy zamerané na Trumpa

Zasahovanie do pro-life tehotenských centier’ nájomných praktík

V New Yorku neboli žaloby generálneho prokurátora Jamesa’jedinými útokmi proti štátnym’tehotenským centrám. V roku 2019 štátny zákonodarný zbor prijal zákon, ktorý zakazuje zamestnávateľom prijímať alebo prepúšťať ľudí na základe ich “reprodukčných rozhodnutí.”

Zákon tiež zakazuje všetkým zamestnávateľom, aby si od svojich zamestnancov “nechali podpísať zrieknutie sa alebo iný dokument, ktorý má za cieľ odoprieť zamestnancovi právo na vlastné rozhodnutie o reprodukčnej zdravotnej starostlivosti vrátane používania konkrétneho lieku, pomôcky alebo zdravotníckej služby.Inými slovami, pro-life organizácie vrátane tehotenských centier a cirkví by mohli byť nútené zamestnávať ľudí, ktorí výslovne porušujú ich pro-life poslanie.

Na dôvažok zákon vyžaduje, aby zamestnávatelia tieto požiadavky chválili tým, že ich vo svojich príručkách charakterizujú ako ochranu “práv zamestnancov”.

Advokáti ADF podali žalobu proti zákonu v mene organizácie NIFLA a dvoch jednotlivých tehotenských centier. Federálny okresný súd zrušil časť zákona, ktorá od zamestnávateľov vyžadovala, aby chválili vládne’požiadavky, ale zvyšok zákona ponechal v platnosti. Preto sme sa odvolali na Odvolací súd USA pre 2. obvod, kde sa v súčasnosti čaká na rozhodnutie vo veci.

Zákon CARE by chránil tehotenské centrá

Akkoľvek je ADF pripravená brániť pro-life tehotenské centrá pred hrozbami, ako sú vyššie uvedené, tieto organizácie by nemali byť nútené znášať časovo náročné súdne spory len preto, aby mohli brániť svoje základné práva.

Zákon CARE obsahuje viacero ustanovení, ktoré by chránili pro-life tehotenské centrá pred cieleným obťažovaním a útokmi. Tak, ako je navrhnutý, zákon CARE bude:

ČÍTAŤ:Dieťa prežilo pokus o potrat v Indiane, hlási štátne ministerstvo zdravotníctva

Niektoré mestá obišli štátne právne systémy prijatím mestských opatrení zameraných proti tehotenským centrám. V roku 2022 mestá vrátane Baltimoru, New Yorku, Pittsburghu a Seattlu prijali opatrenia namierené proti tehotenským centrám, hoci ich štáty takéto zákony nemajú.

Zákon CARE má predísť týmto diskriminačným mestským nariadeniam a zabezpečiť, aby štáty mali právomoc chrániť tehotenské centrá a umožniť im pokračovať v ich dôležitej práci.

Těhotenské centrá podporujúce život poskytujú ženám a rodinám v núdzi každoročne tovar a služby v hodnote stoviek miliónov dolárov a zaslúžia si možnosť slúžiť ľuďom bez toho, aby boli terčom útokov pre svoje presvedčenie. Zákon CARE by zabezpečil, aby tieto tehotenské centrá mohli pokračovať vo svojej dôležitej práci pre svoje komunity.

Prevzaté so súhlasom Alliance Defending Freedom.