karina_gould-e1726742023460-810x500.jpg

Líder liberálov v parlamente hovorí médiám financovaným vládou, že musia "kontrolovať" konzervatívcov

7
Kultúra smrti

Líderka liberálnej snemovne povedala médiám financovaným vládou, že ich úlohou je kontrolovať Konzervatívnu stranu.   

Na tlačovej konferencii 16. septembra vedúca vládnej snemovne Karina Gouldová nariadila reportérom hlavných médií, aby “kontrolovali” lídra Konzervatívnej strany Pierra Poilievra, ktorý opakovane odsúdil médiá financované vládou ako ruku liberálov.  

“Uistite sa, že (Pierra Poilievra) vedieme k zodpovednosti, aby sme zabezpečili, že bude čeliť náležitej kontrole, pretože ako sa Kanaďania čoraz viac blížia k voľbám, musí odpovedať na tieto ťažké otázky,” nariadila Gouldová.   

“Namiesto toho, aby odpovedal na legitímne otázky novinárov – to’je jeho práca –, čo robí novinárom? ” položila otázku. “Útočí na nich. Toto nerobí zodpovedný líder,” tvrdila. 

Gouldove’komentáre sa týkali Poilievrovho’sľubu, že v prípade zvolenia za premiéra zrušíKanadskú vysielaciu spoločnosť (Canadian Broadcasting Corporation, CBC). Poilievre je dlhodobým kritikom vládou financovaných médií, najmä CBC.

Gould tvrdil, že Poilievre’ovým návrhom by sa Kanaďanom odoprel prístup k dôležitým informáciám, pričom ignoroval skutočnosť, že premiér Justin Trudeau’nový zákon zablokoval všetok prístup k spravodajskému obsahu na Facebooku a Instagrame.  

“Keď ide o to, aby Kanaďania mali prístup ku kvalitným informáciám v čase neuveriteľných dezinformácií, čo navrhuje urobiť?" ” opýtal sa Gould.  

“Defundovať CBC. A vy všetci ako novinári ste na vlastnej koži zažili, ako sa správa k ľuďom, ktorí sa mu snažia klásť ťažké otázky, ktorí sa snažia, aby čelil kontrole toho, čo predkladá,” pokračovala.   

“Ako reaguje?”opýtala sa Gouldová. “Ako tyran, ako niekto, kto neznesie kontrolu, kto nebude reagovať úctivo, nielen na vás ako novinárov, ale na otázky, ktoré’kladiete v mene Kanaďanov, pretože vašou úlohou je dostať tieto informácie ku Kanaďanom. Existuje dôvod, prečo nechce’aby Kanaďania vedeli, aká je jeho skutočná agenda.” 

Gould neuviedol žiadne príklady, keď Poilievre odmietol odpovedať alebo sa správal neúctivo k novinárom.   

Keďže novinári na jej požiadavky v danom momente nereagovali, mainstreamové médiá v Kanade sa spoliehajú na vládne dotácie, aby sa udržali nad vodou, a sú často kritizované za svoju ľavicovú zaujatosť. V skutočnosti sa vyskytlo viacero prípadov, keď CBC presadzovala niečo, čo sa javí ako ideologický obsah, vrátane vytvárania pro-LGBT materiálov pre deti, tichého schvaľovania pohlavného mrzačenia detí, propagovania eutanázie a dokonca sa zdalo, že ospravedlňuje vypaľovanie prevažne katolíckych kostolov po celej krajine. 

Napriek tomu parlament od roku 2019 zmenil zákon o dani z príjmov tak, aby poskytoval ročné zľavy vo výške 25 percent pre každého zamestnanca spravodajských médií schválených kabinetom, ktorý zarába do 55 000 dolárov ročne, maximálne 13 750 dolárov.   

Kanadské ministerstvo pre kultúrne dedičstvo od priznalo že výplaty nestačia ani na udržanie fungovania starších médií a odporučilo, aby sa zľavy zdvojnásobili na maximálne 29 750 dolárov ročne.    

V novembri minulého roka Trudeau opäť oznámil zvýšenie výplat pre staršie médiá, pričom výplaty sa zhodujú s prípravou na voľby v roku 2025. Očakáva sa, že dotácie budú stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v priebehu nasledujúcich piatich rokov.      

Podobne je na tom aj Trudeau’rozpočet na rok 2024 uvádzal 42 miliónov dolárov zvýšených finančných prostriedkov pre CBC na roky 2024-25.    

Týchto 42 miliónov dolárov pre CBC je doplnkom k masívnym platbám pre médiá, ktoré už teraz tvoria približne 70 percent jej prevádzkového rozpočtu a celkovo predstavujú viac ako 1 miliardu dolárov ročne.