image-2-10-810x500.png

JD Vance hovorí Tuckerovi, že väčšina prieskumov je "falošná" a slúži na "manipuláciu" voličov a politikov

9
Neutral

JD Vance, viceprezidentský kandidát Donalda Trumpa, tento týždeň Tuckerovi Carlsonovi povedal, že mediálne prieskumy sú skorumpované a používajú sa ako zbraň na kontrolu správania amerických občanov, ako aj volených predstaviteľov.

“Štandardné mediálne prieskumy sú falošné. Sú absolútne falošné,” poznamenal.


Štyridsaťročný Vance v súčasnosti pôsobí ako mladší senátor za Ohio’v USA. S Carlsonom sa rozprával necelých 40 minút v očakávanom rozhovore, ktorý médiá nechceli, pretože Carlson si nedávno dovolil na historika, ktorý odlišil od prevládajúceho historického hodnotenia Winstona Churchilla počas druhej svetovej vojny.

Pri vyhlásení, že verí, že Trump v noci volieb pravdepodobne zvíťazí “moja predpoveď 60/40 je, že v utorok máme relatívne skorú noc” Vance vysvetlil, že metodika používaná anketármi nie je’presný spôsob, ako zachytiť, čo si Američania myslia.

“Štandardný mediálny prieskum … (sa) vykonáva pomocou tzv. online panelov. Inými slovami, majú skupinu ľudí, ku ktorej chodia znova a znova a znova, ” povedal. “Ak sa skutočne pozriete na dobré prieskumy verejnej mienky, tak vám ”povedia radikálne odlišný príbeh, pretože sa ”rozprávajú s reprezentatívnou vzorkou Spojených štátov.”

Carlson súhlasil s hodnotením Vance’a poznamenal, že “veľa týchto prieskumov nie je určených na meranie verejnej mienky, ale na jej formovanie.”

K čomu Vance dodal: “Účelom týchto prieskumov je vlastne manipulácia samotnej verejnosti, ale samozrejme aj volených úradníkov.”Existuje tu “dynamika potláčania hlasov voličov, keď sa snažíte ľudí dostať do depresie a vyradiť ich z demokratického procesu.”

Priemysel prieskumov pracuje nadčas od prvej a jedinej debaty Donalda Trumpa a Kamaly Harrisovej’začiatkom tohto mesiaca. Väčšina prieskumov zrejme naznačuje, že Harrisová v posledných týždňoch získala niekoľko bodov, pričom sázkové trhy sú teraz menej optimistické ohľadom Trumpovho víťazstva v novembri. Prognostik Nate Silver zároveň dáva Trumpovi viac ako 60% šancu na víťazstvo v Electoral College.

Vance priznal Harris’ náskok. “Prieskumy sa trochu posunuli jeho smerom,” povedal. Dodal však, že jej interné čísla “veľmi jasne ukazujú, že sa jej’nedarí veľmi dobre v štátoch, ktoré potrebuje vyhrať.”

Vance a Carlson tiež poznamenali, že novinári nie sú mimo diania len pozorovateľmi aktuálnych udalostí, ale sú aktívnymi účastníkmi samotného procesu.

“Novinári sú pre volebnú politiku tým, čím je CIA pre medzinárodné vzťahy,” povedal Vance.

“Novinári sú aktérmi politického systému,” odpovedal Carlson. “A neprezrádzajú to svojim čitateľom … zohrávajú úlohu niečo ako tajných diplomatov.”

Voľby v roku 2024 sa majú konať v utorok 5. novembra, čo je o 46 dní.