Canadian-Senate-810x500.jpg

Liberálmi menovaný senátor sa chváli, že prinútil médiá cenzurovať článok politického oponenta

6
Neutral

Kanadská senátorka, ktorú vymenoval premiér Justin Trudeau, sa pochválila svojim kolegom, že sa jej podarilo úspešne dosiahnuť úpravy komentára, ktorý uverejnil jej politický súper v čítaných novinách. 

Ontárijská senátorka Lucie Moncionová, ktorú Trudeau vymenoval v roku 2016 a ktorá je bývalou bankárkou, nedávno v Senáte povedala, že sa jej podarilo dosiahnuť, aby bol článok z 21. augusta, ktorý uverejnil senátor Donald Plett, ktorý pôsobí ako opozičný líder Senátu, upravený z pôvodnej podoby.  

Incident podnietil Pletta, aby vyhlásil, že Kanada má teraz “senátnu komunikačnú políciu.” 

Plett, ktorý je konzervatívnym senátorom, napísal v ottawskom týždenníku Hill Times článok s názvom, “Trudeauove’experimentálne zmeny v Senáte sa ukazujú byť fádne.” 

Podľa Blacklock’s Reporter, Moncion sa ohradil voči tomu, čo bolo napísané v Plettovom’článku, a senátorom povedal, že “boli prezentované nepresné informácie,” a že musia “zostať ostražití.” 

Podľa Moncionovej, ktorá pôsobí ako predsedníčka senátneho výboru pre vnútornú ekonomiku, sa jej podarilo dosiahnuť úpravy Plettovho’článku. Nechala členov svojho štábu vykonať úpravy Plett’ovho komentára, ktorý obsahoval sťažnosti na nadmerné výdavky v Senáte. 

Moncionová tvrdila, že “[o]kedy noviny majú fakty, môžu článok slobodne zmeniť, odstrániť alebo ponechať tak, ako je,” a dodala: “Opakujem: Noviny môžu slobodne vykonať opravy.” 

“V demokracii je nevyhnutné zabezpečiť, aby informácie, ktoré sa o našich inštitúciách šíria, boli pravdivé, aby sme sa vyhli tomu, že budeme aj pasívne prispievať k šíreniu dezinformácií a dezinformácií, ktoré charakterizujú náš mediálny priestor,” povedala. 

Senátorom bolo povedané, že opravy vykonané v článku Plett’neboli podľa Moncionovej spôsobené urážkou na cti alebo zavádzaním, ale skôr technickým aspektom. 

The Hill Times je jedným z najviac dotovaných kanadských týždenníkov, ktorý za posledných 18 mesiacov získal viac ako 1 milión dolárov z grantov, dotácií a výhradných vládnych zmlúv. 

Cenzurovaný senátor kritizuje úpravy, tvrdí, že Kanada má teraz ‘komunikačnú políciu Senátu’ 

Pletta zmeny v jeho komentári príliš nepotešili, svojim kolegom senátorom povedal, že liberáli chceli “minimalizovať” skutočné zvýšenie nákladov v Senáte, ku ktorému došlo od nástupu Trudeaua k moci v roku 2015. 

“Chceli zmeniť význam textu a snažili sa minimalizovať nárast výdavkov v Senáte od nástupu Justina Trudeaua k moci,” povedal. 

“Je to nehorázne. Teraz máme v Senáte komunikačnú políciu, ktorá bude nielen ‘kontrolovať fakty’, čo senátori povedia alebo napíšu mimo rokovacej sály, ale v tajnosti zmení aj to, ako prezentujete svoje myšlienky.” 

Podľa Pletta má liberálna vláda zaužívaný model “robiť čokoľvek, aby umlčala nesúhlas a opozíciu.”  

Iní konzervatívni senátori vyjadrili znechutenie nad tým, že Plettov’článok bol zrejme násilne upravený senátorom menovaným liberálmi. 

“Toto by malo znepokojovať každého z nás,” povedal senátor Leo Housakos. 

Housakos poznamenal, že môže existovať nesúhlas s verejnou mienkou, ako aj s tým, čo sa píše v op-eds, ale senátori “nemajú’právo nariadiť mojim zamestnancom, aby zavolali do akéhokoľvek spravodajského média v krajine a upravili čokoľvek, čo poviete.” 

Nie je to prvýkrát, čo bol Hill Times prichytený pri úprave svojich spravodajských príspevkov. V roku 2020 priznala, že na žiadosť nemenovaného úradníka vymazala stĺpček kritický voči vtedajšej generálnej guvernérke Julie Payetteovej.  

Keď ide o vládnych úradníkov, ktorí sa snažia ovplyvňovať názory ľudí prostredníctvom médií, LifeSiteNews nedávno informoval otom, ako zverejnené záznamy odhalili, že Kanadská daňová agentúra (CRA) vynaložila viac ako štvrť milióna dolárov na to, aby poverila zamestnancov vytváraním “správ”, z ktorých niektoré zverejnili kanadské médiá.   

Trudeau napumpoval miliardy do podpory prevažne štátom financovanej Kanadskej vysielacej spoločnosti (CBC), ako aj veľké výplaty pre staršie médiá pred federálnymi voľbami v roku 2025. Celkovo by mali dotácie stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v priebehu nasledujúcich piatich rokov.  

Vzdor zásahu štátu do médií Trudeau vyhlásil že Kanaďania musia pokračovať v dotovaní CBC a ďalších, aby “chránili našu demokraciu.”