abortion_activists_1-810x500.jpg

Obhajcovia života sa vyhrážajú potratovým aktivistom, ktorí zbierajú podpisy pre volebné opatrenie v Južnej Dakote

6
Kultúra života

Zástancovia života v Južnej Dakote tvrdia, že zažili fyzické vyhrážky, slovné urážky, doxing a prenasledovanie zo strany skupiny podporujúcej potraty, ktorá zbierala podpisy pre svoje radikálne referendové opatrenie.

Podľa Chrisa Davida, obyvateľa Južnej Dakoty a dobrovoľníka z pro-life organizácie Life Defense Fund, organizácia Dakota za zdravie “použila antifašistické&nbspaktivity, lži a zneužívanie, aby nezákonne dostala dodatok G do hlasovania dquo;.

Štátna ústava dodatok G, alebo Iniciatíva za právo na potrat, umožňuje potrat až do pôrodu takmer z akéhokoľvek dôvodu, o ktorom si lekár myslí, že predstavuje  zdravotné&nbspriziko pre matku.

Pretože dodatok ruší existujúce štátne zákony, odporcovia tvrdia, že by zrušil požiadavky na súhlas rodičov, aby neplnoletá osoba mohla podstúpiť potrat, a nútil by lekárov a zdravotné sestry vykonávať potraty bez výnimiek z ochrany svedomia.

Aby sa novela dostala do hlasovania, Dakotans for Health zozbierali 55 000 podpisov, z ktorých mnohé sú podľa Life Defense Fund pravdepodobne neplatné.

Rozširovatelia petície boli “slovne urážli a dokonca fyzicky ohrozovali,” uviedol David vo vyhlásení Life Defense Fund, ktoré bolo poskytnuté The Daily Signal.

Zastrašujúci príspevok na Facebooku od petície Dakotans for Health. (Screenshot: Facebook)

“Cirkulátori nás na internete doxovali klamstvami a vulgarizmami, žiadali od svojich sledovateľov, aby nás identifikovali, pýtali sa, kde pracujeme a kto sú členovia rodiny podľa mena, vrátane žiadali mená mojich detí”- povedal David. Pod pojmom doxing sa rozumie verejná identifikácia alebo zverejnenie súkromných informácií o niekom proti jeho vôli.

Účtovanie X sa chváli tým, že doxovalo pro-liferku. (Screenshot: X post)

Dobrovoľníčka za život tvrdila, že videla, ako Dakotans for Health klamali voličov, aby získali podpisy pod petíciu, zatiaľ čo ona ako dobrovoľníčka Life Defense Fund vyzývala ľudí, aby petíciu nepodpisovali.

“Úmyselne zavádzali obyvateľov Južného Dakotu, vyslovene klamali podpisovateľom petície, aby získali podpisy, a porušili tým volebný zákon,” tvrdila Davidová.

Fond na ochranu života žaluje organizáciu Dakotans for Health, pretože tvrdí, že oklamala voličov o tom, čo novela znamená, umožnila podpisovanie ľuďom, ktorí nie sú zapísaní v zozname voličov, a nerozdávala petičné hárky, ktoré musia v Južnej Dakote vysvetľovať, čo ľudia podpisujú.

PREČÍTAJTE SI: Pro-demokratický raper P. Diddy obvinený z donútenia bývalej priateľky k viacnásobným interrupciám

“Dakotans for Health urobili všetko pre to, aby potenciálni signatári petície nevedeli, o čo presne ide,” povedala právnička Life Defense Fund Sara Frankenstein The Daily Signal.

Dakotans for Health popreli tvrdenia Life Defense Fund’.

“Je to úplný nezmysel a zjavný pokus odvrátiť pozornosť od ich neúspešnej kampane, ktorej cieľom je zabrániť obyvateľom Južnej Dakoty vôbec hlasovať o ich radikálnom zákaze potratov – takom, ktorý núti obete znásilnenia a incestu, dokonca aj deti, donosiť dieťa, ” uviedla organizácia pre The Daily Signal. “Naši predkladatelia petície sú dôkladne vyškolení a odhodlaní zabezpečiť, aby obyvatelia Južnej Dakoty mali presné informácie o dodatku G, ktorý jednoducho obnovuje reprodukčné práva, ktoré mali ženy 50 rokov podľa rozsudku Roe v. Wade.”

Anonymná demokratka z Južnej Dakoty uviedla, že organizátori petície Dakotans for Health použili toto tvrdenie na to, aby ju oklamali o rozsahu dodatku.

“Bola som oslovená, aby som podpísala túto petíciu mimo práce,” uviedla neznáma žena vo vyhlásení pre Life Defense Fund, ktoré bolo poskytnuté denníku The Daily Signal. “Bolo mi sprostredkované, že je to ako ‘petícia zaRoe v Wade’ obnovenie pôvodných podmienok Roe v Wade pre interrupcie. Keby som vedel, že cieľom tejto petície je umožniť interrupcie v plnom rozsahu, nikdy by som ju nepodpísal.”

“Spôsob, akým petičiari získali podpisy, nie je nič iné ako hrubé skresľovanie informácií,” pokračoval registrovaný demokrat.

Fond na ochranu života”v žalobe proti Dakotans for Health tvrdí, že porušil viacero volebných zákonov. Obvodný súd zatiaľ nestanovil dátum súdneho pojednávania, hoci v podpísanom príkaze sudcu sa uvádza, že súdne pojednávanie sa začne v&nbsptýždni od 23. septembra.

Ak Life Defense Fund v&nbspprípade vyhrá, novela bude diskvalifikovaná z&nbspvolebných lístkov a&nbspzrušená a&nbspDakotans for Health nebude môcť opäť pôsobiť ako volebný výbor.

Mary, ďalšia dobrovoľníčka Life Defense Fund, ktorá požiadala o utajenie svojho priezviska, v čestnom vyhlásení, ktoré poskytla denníku The Daily Signal, uviedla, že pracovníci organizácie Dakotans for Health jej bránili hovoriť s voličmi o extrémnej povahe dodatku o potratoch.

“Počas týchto dní mi fyzicky bránili v zdieľaní môjho letáku, šliapali po mne, nadávali mi, vysmievali sa mi a nadávali mi,” Mary povedala. “V jeden z prvých dní, keď som bola vonku, cirkulátori petície na mňa zavolali políciu pretože som vytiahla mobilný telefón na nahrávanie, a [oni] o mne hovorili lži.”

Mary povedala, že nikdy nevidela, že by niekto z cirkulátorov dal podpisovateľovi petície leták.

Mary povedala, že v októbri minulého roka sa pred ňu postavil cirkulátor petície za potrat a zablokoval jej pokus podeliť sa o informácie so ženou, ktorá zvažovala podpísať petíciu za potrat.

Ďalší petičný hosť potom žene povedal, že novela by len obnovila zákon o interrupciách spred rozsudku vo veciRoe v. Wade, ktorý bol v júni 2022 zrušený Najvyšším súdom.

“Obnoviť presne tak, ako to bolo predtým,” uviedla podľa Mary cirkulátorka. “Je to“pôvodný zákon Roe v. Wade, a to”je formulácia, ktorú chceme v dodatku.”

Keď Mary ženu opravila, že dodatok by zabezpečil interrupcie počas všetkých deviatich mesiacov tehotenstva, cirkulátorka povedala záujemkyni o podpis, že je to lož. Potom mužský navrhovateľ petície sledoval Mary domov v jej aute, pričom vždy, keď to urobila, zmenil jazdný pruh, až kým sa jej ho nepodarilo stratiť v školskej zóne. Mary incident nahlásila na polícii.

Polícia jej povedala, že ak sa to stane druhýkrát, môže podať obvinenie.

“Len dúfam, že si voliči prečítajú celé iniciované opatrenie a pred hlasovaním si to dobre rozmyslia,”povedal Frankenstein z Life Defense Fund’s. “Ale ešte lepšie je, ak dúfam, že súd toto opatrenie diskvalifikuje, pretože podvádzanie by nemalo byť dovolené, aby ste sa dostali na volebný lístok, keď máme volebné zákony, ktoré by mali mať význam, ktorý by sa mal presadzovať.”

Prepísané so súhlasom The Daily Signal.