Peter-Vlaming-e1702639707655-810x500.jpg

Školská rada vo Virgínii súhlasí s vyplatením 575-tisíc dolárov učiteľovi, ktorý bol prepustený za odmietnutie používať transrodové zámená

16
Kultúra života

Školská rada vo West Pointe súhlasila s urovnaním žaloby, ktorú podali právnici Aliancie na obranu slobody zastupujúci bývalého učiteľa strednej školy vo Virgínii, ktorý bol prepustený za to, že sa vyhýbal používaniu zámen pri oslovovaní jedného zo svojich žiakov, a zaplatí 575 000 USD ako náhradu škody a poplatky právnikom.

Školská rada okrem toho vymazala z registra trestov prepustenie Petra Vlaminga’a oddelene od dohody o urovnaní zmenila svoje pravidlá tak, aby boli v súlade s novými pravidlami vzdelávania vo Virgínii stanovenými guvernérom Glennom Youngkinom, ktoré rešpektujú základnú slobodu prejavu a rodičovské práva. Urovnanie nasledovalo po&nbsppriekopníckom stanovisku Najvyššieho súdu Virgínie z&nbspminulého decembra vo Vlamingov prospech, ktoré potvrdilo, že virginská ústava obsahuje silnú ochranu slobody prejavu a slobody prejavu pre verejných zamestnancov.

Čítajte: Zamestnanci kampane Romneyho, McCaina žiadajú Najvyšší súd, aby povolil zmenu ‘pohlavia’dieťaťa

“Peter nebol’vyhodený za niečo, čo povedal; bol vyhodený za niečo, čo nemohol’povedať. Školská rada porušila jeho práva vyplývajúce z prvého dodatku ústavy štátu Virgínia a zákonov commonwealthu,” uviedol hlavný právny zástupca ADF Tyson Langhofer, riaditeľ Centra pre akademickú slobodu ADF, a dodal:

Peter bol ako učiteľ zapálený pre predmet, ktorý učil, bol obľúbený u svojich študentov a snažil sa vyhovieť ich potrebám a požiadavkám. Ale nemohol’s čistým svedomím hovoriť správy, o ktorých vedel, že nie sú pravdivé, a žiadna školská rada ani štátny úradník nemôže niekoho z tohto dôvodu potrestať. Sme radi, že sa nám podarilo priaznivo vyriešiť tento prípad v Petrovom mene, a dúfame, že ostatní vládni a školskí úradníci si všimnú, aké vysoké náklady sú spojené s nerešpektovaním ústavou chránených slobôd Američana.

“Bol som neprávom prepustený z práce učiteľa, pretože moje náboženské presvedčenie ma postavilo do kolízie s vedením školy, ktoré nariadilo učiteľom prihlásiť sa k len jednému pohľadu na rodovú identitu – ich preferovanému pohľadu,” povedal Vlaming. “Rád som učil francúzštinu a elegantne som sa snažil vyhovieť každému študentovi v mojej triede, ale nemohol som’povedať niečo, čo priamo porušovalo moje svedomie. Som’veľmi vďačný za prácu mojich právnikov z Alliance Defending Freedom, ktorí doviedli môj prípad k víťazstvu, a dúfam, že to pomôže ochrániť základné práva každého ďalšieho učiteľa a profesora’podľa prvého dodatku.”

Právnici ADF podali žalobu proti školskej rade v septembri 2019. Vlamingová učila francúzštinu v okrese takmer sedem rokov. Školská rada vo West Pointe ho prepustila po tom, ako vyhlásil, že nemôže’s čistým svedomím vyhovieť požiadavke superintendenta, aby o jednom zo svojich študentov hovoril zámenami nezodpovedajúcimi jeho pohlaviu’. Vlaming sa snažil študentovi vyhovieť tým, že dôsledne používal jeho nové preferované meno a úplne sa vyhýbal používaniu zámen. Vedenie školy mu však nariadilo, aby sa prestal vyhýbať používaniu zámen pri oslovovaní študenta, aj keď študent nebol’prítomný, a aby začal používať zámená nezlučiteľné so študentovým’pohlavím.

V decembri Najvyšší súd štátu Virginia rozhodol že obnoví Vlamingovu žalobu po tom, čo súd nižšej inštancie jeho prípad zamietol. Vo svojom stanovisku najvyšší súd Commonwealthu’napísal, že virginská ústava “sa snaží chrániť rozmanitosť myslenia, rozmanitosť prejavov, rozmanitosť náboženstiev a rozmanitosť názorov.”

Shawn Voyles, jeden z viac ako 4 800 advokátov v sieti advokátov ADF, pôsobil ako spoluobhajca Vlaminga’

V súvislosti s dohodou o urovnaní podali advokáti ADF dobrovoľné zamietnutie prípadu, Vlaming v. West Point School Board, v pondelok.

Centrum ADF pre akademickú slobodu sa venuje ochrane prvého dodatku a súvisiacich slobôd študentov a pedagógov, aby sa každý mohol slobodne zúčastňovať na trhu myšlienok bez strachu z vládnej cenzúry.

Publikované so súhlasom Alliance Defending Freedom.