story2_10_4_24-810x500.jpg

Elon Musk, JD Vance a ďalší vystúpia v sobotu na Trumpovom mítingu v Butleri v štáte Pensylvánia

4
Neutral

Donedlho o 17.00 h bude mať Donald Trump míting v Butleri v Pensylvánii, na tom istom mieste, kde len pred tromi mesiacmi takmer prišiel o život. 

“Idem späť do Butleru, pretože cítim povinnosť vrátiť sa do Butleru. Nikdy sme nedokončili to, čo sme mali urobiť,”Trump povedal pre NewsNation začiatkom tohto týždňa.  

Trump sa pripojí doslova k armáde svojich najbližších politických spojencov vrátane kandidáta JD Vancea, syna Erica a nevesty Lary Trumpovej - spolupredsedníčky Republikánskeho národného výboru - a Elona Muska, ktorý sa o správu o svojej plánovanej účasti podelil na X. 

Takisto plánované je vystúpenie rodiny zabitého hasiča Coreyho Comperatoreho, desiatky pennsylvánskych šerifov, viacerých kongresmanov a mnohých osôb, ktoré sa 13. júla zúčastnili aj na poslednom Trumpovom’mítingu v lokalite Butler Farm Show Inc.  

Aj keď tajná služba požiadala Trumpa, aby po atentáte neorganizoval podujatia vonku, bývalý prezident oznámil na sociálnej sieti TRUTH Social len o niekoľko dní neskôr, že tak neurobí a že sa vráti do Butleru. Niektorí komentátori obvinili agentúru’z toho, že táto žiadosť je formou zasahovania do volieb s cieľom potlačiť nadšenie pre Trumpa. 

Očakáva sa, že bezpečnosť na zajtrajšom’mítingu bude mimoriadne prísna. monumentálne zlyhanie koordinácie medzi miestnou políciou a federálnymi agentmi, ktoré umožnilo 20-ročnému strelcovi vystreliť niekoľko rán na hlavu Trumpa’počas jeho pobytu na pódiu, má stálenebola úplne objasnená, čo vyvolalo špekulácie, že išlo o “inside job” vykonaný spravodajskými službami s cieľom nahradiť Trumpa ako nominanta GOP’s pro-vojnovejším kandidátom.   

Po júlovej streľbe desiatky politických komentátorov a náboženských osobností pripisovali Trumpovi’prežitie vďaka bohu’ochrane. Samotný Trump to istépovedal vo svojej ďakovnej reči za nomináciu GOP len o päť dní neskôr. “Nemal som tu dnes večer byť … stojím pred vami v tejto aréne len vďaka milosti všemohúceho Boha,” povedal. 

Trumpova&nbspmanželka Melania, ktorá sa nedávno vyjadrila na podporu potratov, tiež označila jeho prežitie dvoch pokusov o atentát za “zázraky.”Z toho, prečo došlo k streľbe, obvinila aj demokratov a liberálne médiá, ktoré ho označili za “hrozbu pre demokraciu”. 

Osmeho augusta štát Pensylvánia zverejnil niekoľko X príspevkov, v ktorých obyvateľov informoval, že je pravdepodobné, že v noci volieb nebude’vyhlásený jasný víťaz. 

“Pennsylvánčania nebudú’vždy poznať konečné výsledky všetkých pretekov v noci volieb. Akékoľvek zmeny vo výsledkoch, ktoré sa vyskytnú, keď okresy pokračujú v sčítavaní hlasovacích lístkov, nie sú dôkazom toho, že voľby sú ‘zmanipulované’,” uviedol štát, ktorý v posledných rokoch čelil kritike za volebné nezrovnalosti. 

Bez 19 hlasov Pensylvánie v Kolégiu voliteľov by Trump musel vyhrať republikánske štáty ako Severná Karolína a Georgia a získať Arizonu a Nevadu, ktoré v roku 2020 údajne prehral s Joeom Bidenom. A aj potom by mu zostalo len 268 hlasov. Stále by musel vyhrať typicky demokratický štát, ako je New Hampshire (4 hlasy v kolégiu voliteľov), Wisconsin (10) alebo Michigan (15), aby prekročil hranicu 270. Ale s Pensylvániou vo svojej kolónke stačí Trumpovi udržať Severnú Karolínu a Georgiu a získa potrebných 270 hlasov.