Strickland-e1700133784340-810x500.jpg

Biskup Strickland: Učeníci Krista sa nemajú cítiť "vítaní" svetom

6
Kultúra života

V dvojdielnej epizóde The Bishop Strickland Show tento týždeň biskup Joseph Strickland hovorí o svojej reakcii na nedávne vyjadrenia pápeža Františka, že každé náboženstvo je cestou k Bohu, o našej ceste do nebeského Jeruzalema, o tom, ako sa stať ako deti, aby sme dosiahli nebeské kráľovstvo, o dôležitosti našich anjelov strážnych a o ďalších veciach.

Biskup Strickland začína 1. časť epizódy komentárom k Lukášovi 9,51-56, v ktorom nášho Pána neprijali v meste, pretože jeho konečným cieľom bol Jeruzalem. Strickland zdôraznil, že dnešní ľudia sa veľmi’nelíšia od obyvateľov tohto mesta, ktorí odmietli Krista, pretože jeho konečným cieľom bol Jeruzalem, pretože my často odmietame moderných Kristových učeníkov, pretože ich konečným cieľom je nebeský Jeruzalem.

“Ak sme’pokrstení, sme povolaní na cestu do nebeského Jeruzalema. Žiaľ, vieme, že krst nie je’zárukou; dáva vám milosť, aby ste sa stali týmto cieľom, ale musíte sa sami rozhodnúť a mnohí ľudia sa rozhodnú odmietnuť toto volanie svojho krstu,” povedal biskup.

Dodal, že toto evanjeliové čítanie by malo v dnešnej dobe slúžiť ako pripomienka, že byť pokrstený v Ježiša Krista má rovnaký význam ako pred 2000 rokmi. Jeho Excelencia potom zdôraznil, že Náš Pán bol z tejto dediny odmietnutý, pretože smeroval do Jeruzalema. Paradoxne ho zabili obyvatelia Jeruzalema a my musíme byť pripravení na to, že budeme odmietnutí pre našu vieru.

Ježiš nám ukazuje, že budeme odmietnutí, keď hovorí: ‘Mňa nenávideli ako prvého,’ a niekedy sme nenávidení aj my. A dokonca, čo je smutné … existuje nenávisť zvnútra Cirkvi voči tým, ktorí sú viac oddaní Kristovi. A myslím, že aspoň metaforicky môžeme vidieť, že to všetko je o tom, ‘Kde je váš cieľ? Kam smeruješ? Čo je cieľom vášho života? Aké sú hodnoty, ktorými sa riadi každý deň tvojho života?" ’A ak’sú viac z tohto sveta ako z nebeského Jeruzalema, možno’budeme vítaní v tých metaforických dedinách, ktoré navštívime na ceste. Ale ak chceme byť naozaj kresťanmi, nechceme byť vítaní nikde; naším jediným domovom je nebeský Jeruzalem. A na to mnohí katolíci a kresťania zabudli.

O niečo neskôr Strickland poznamenal, ako nám toto evanjelium pripomína, že Kristus rešpektuje našu slobodnú vôľu, keď ho vidíme, ako karhá Jakuba a Jána za to, že sa pýtajú: “Pane, máme týchto ľudí potrestať? Máme na nich privolať oheň?" ”“Môžu ho slobodne odmietnuť a On ich nebude trestať za to, že ho’odmietajú. Kristus vie, že ak ho nakoniec neprijmú, budú žať svoj trest,” povedala Jeho Excelencia.

V ďalšej časti 1. časti moderátor Terry Barber požiadal Stricklanda, aby zhrnul nedávny list, ktorý napísal a v ktorom sa odvoláva na komentáre pápeža Františka’, že “každé náboženstvo je cestou, ako prísť k Bohu ako “herézu” a označil ostatných pastierov v Cirkvi, ktorí to nevolajú.

Jeho Excelencia povedal, že sa pri otvorení listu inšpiroval modlitbou z krížovej cesty: “Klaniame sa ti, Kriste, a chválime ťa, lebo si svojím svätým krížom vykúpil svet.”

Strickland vysvetlil, že ho inšpirovala najmä fráza “vykúpil svet.”“Krížom Ježiš Kristus vykúpil svet. Áno, zomrel na kríži, ale vstal z mŕtvych a týmto spásnym činom vykúpil svet,” povedal biskup. Strickland zdôraznil, že toto je naša viera a srdce evanjelia a Ježiš povedal, že musíme byť pokrstení.

Nehovorí, ‘No, môžeš byť pokrstený, ak chceš, alebo je to’možnosť, alebo je to’nápad …, ak sa ti to páči.’ Hovorí, že musíš byť pokrstený. … Človek musí byť pokrstený, a tak hovoriť, ako to urobil pápež František, so všetkou [úctou], ale hovoriť s ľuďmi, ktorí tam sedia, ktorí sú hinduisti, sikhovia, ktorí sú iných náboženstiev, ktorí neveria v Ježiša Krista a nie sú pokrstení – pre mňa to bol bod skutočného objasnenia. Ak Ježiš hovorí: ‘Musíte byť pokrstení’ a niekto hovorí: ‘Ó, vy hinduisti alebo vy sikhovia, vy krst nepotrebujete’; povedať Židom: ‘Ó, vy’ste v poriadku, vy ste Krista odmietli, vy ho nepotrebujete’;, to’je v rozpore s kresťanstvom a s Cirkvou, ktorú Kristus založil, a tou je Katolícka cirkev.

Biskup Strickland začína druhú časť epizódy komentárom k Matúš 18,1-5, v ktorom náš Pán hovorí, že musíme byť ako deti, aby sme vošli do nebeského kráľovstva. Biskup povedal, že toto je dokonalé evanjelium pre svätú Thérèse z Lisieux, ktorej sviatok sme slávili minulý týždeň, pretože je to svätica “malej cesty.”

“Jej veľkým poznaním bolo, že nie je’veľkosť v tomto svete, ku ktorej sme’povolaní, nie je to’dôležitosť, nie je to’sláva, ktorú môže svet ponúknuť, ale je to’stať sa malým, z hľadiska sveta bezvýznamným. Ona sa vydala touto malou cestou, a to inšpirovalo ľudí na mnoho rokov, aby ju nasledovali, aby kráčali s Kristom týmto jednoduchým spôsobom, o ktorom hovorí v evanjeliu. Byť ako dieťa,”povedal Strickland.

Jeho Excelencia sa potom zahĺbila do konkrétnej vety z evanjelia: “Ak sa neobrátite a nebudete ako deti, nevojdete do nebeského kráľovstva,”a zdôraznila, že to dokonale ladí s 1. časťou’evanjeliového úryvku o krste, ktorý je potrebný na spasenie, pretože na to, aby sme mohli žiť svoj krst, musíme byť Božími deťmi. “Znamená to byť jednoduchý, pokorný, opustiť všetku svetskú moc, bohatstvo a slávu, aby sme boli ako deti.”

Strickland poznamenal, že na konci tohto evanjelia náš Pán hovorí: “Hľaďte, aby ste nepohrdli ani jedným z týchto maličkých, lebo vám hovorím, že ich anjeli v nebi vždy hľadia na tvár môjho nebeského Otca,” čo slúži ako pripomienka pre náš národ, aby sme nepohŕdali maličkými, teda nenarodenými. Biskup tiež zdôraznil, že táto časť evanjelia je významná, pretože nám pripomína anjelov strážnych, ktorých máme všetci.

“[Naši anjeli strážni] vždy nesú posolstvo, že ty si milovaný Bohom, ja som milovaný Bohom, my všetci sme milovaní Bohom. To’je posolstvo, ktoré nám nesú naši anjeli strážni, a dúfajme, že [nás] prebudia do reality, že sme milovaní Bohom a [že] musíme odmietnuť hriech a žiť ako tí, ktorí sú milovaní Bohom,” povedal biskup.

O niečo neskôr Strickland poslucháčom pripomenul, že prosiť o príhovor a ochranu našich anjelov strážnych nie je dôležité len pre deti, ale aj pre dospelých. “Ľudia sa“na nich neobracajú a nemodlia sa za túto ochranu. Démoni sú veľmi aktívni, ale my všetci máme anjelov [na ochranu pred týmito démonmi]."”

Na konci 2. časti Strickland prečítal list, ktorý napísal ako odpoveď na spätnú väzbu, ktorú dostal na svoj list, o ktorom sa hovorilo v 1. časti. Čitateľ požiadal o vysvetlenie riadku, v ktorom uviedol, že “tolerancia a náboženská sloboda sú dôležité.”Strickland’s odpoveď zameral na rozdiel medzi spoločenskou toleranciou voči iným náboženstvám a náboženským indiferentizmom.

Aby ste si od Jeho Excelencie vypočuli viac, nalaďte si tento týždeň’epizódu The Bishop Strickland Show.

Ak si chcete pozrieť všetky predchádzajúce epizódy The Bishop Strickland Show, kliknite sem a navštívte stránku LifeSite’s videami venovanú The Bishop Strickland Show.