Shutterstock_2457419503-810x500.jpg

Trudeauova vláda navrhuje federálne financovanie médií ako pokus o kúpu "sociálnej súdržnosti

13
Kultúra smrti

Kanadská ministerka pre kultúrne dedičstvo Pascale St-Ongeová’priznala, že federálne financované médiá si kupujú “sociálnu súdržnosť.”

Podľa informácií, ktoré 7. októbra získal Blacklock’s Reporter, Kanadská asociácia novinárov pochválila program kanadského ministerstva pre kultúrne dedičstvo, ktorý riadi liberálna St-Ongeová a ktorý ponúka 100 % zľavy na mzdy pre novinárov hlavného prúdu.

“Kríza miestnej žurnalistiky je hrozbou pre sociálnu súdržnosť,” tvrdila správa, pričom nevysvetlila, čo myslí pod pojmom “sociálna súdržnosť.Správa chválila Iniciatívu miestnej žurnalistiky a zľavy pre mainstreamové médiá až do výšky 19,6 milióna dolárov ročne, čím sa z novinárov financovaných z federálnych zdrojov v skutočnosti stali štátni zamestnanci.

“Iniciatíva miestnej žurnalistiky prispieva k sociálnej súdržnosti tým, že novinári rozprávajú príbehy o komunitách a pre komunity,” pokračovala správa. “Miestna žurnalistika pomáha zachovať zmysel pre identitu komunity a sociálnu súdržnosť.”

“Miestna žurnalistika sprostredkúva informácie, ktoré majú vplyv na každodenný život čitateľov, a informuje o politickej a sociálnej situácii,” tvrdila.

“Posilňuje väzbu čitateľa”na komunitu, zdôrazňuje jeho úlohu občana v demokracii,” pokračuje správa. “S neustále sa zvyšujúcim prílevom digitálnych informácií má miestna žurnalistika v živote komunity mimoriadny význam.”

Kým správa nevysvetlila, čo presne znamená “sociálna súdržnosť”, médiá financované vládou premiéra Justina Trudeaua”sa stali neslávne známymi tým, že podporujú liberálov a zároveň strhávajú akúkoľvek opozíciu voči strane alebo jej radikálnym programom.

V septembri totiž líderka snemovne Karina Gouldová smerovala reportérov mainstreamových médií, aby “kontrolovali” lídra Konzervatívnej strany Pierra Poilievra, ktorý opakovane odsúdil vládou financované médiá ako ruku liberálov.

Gouldove’komentáre sa týkali Poilievreho’s sľubu, že v prípade zvolenia za premiéra odbremení Kanadskú vysielaciu spoločnosť (CBC). Poilievre je dlhoročným kritikom vládou financovaných médií, najmä CBC.

Viacnásobne sa totiž vyskytli prípady, keď CBC presadzovala obsah, ktorý sa javí ako ideologický, vrátane tvorby pro-LGBT materiálov pre deti, tichej podpory pohlavné mrzačenie detí, propagovanie eutanázie, a dokonca sa zdá, že ospravedlňuje vypaľovanie prevažne katolíckych kostolov v celej krajine.

Napriek tomu od roku 2019 parlament zmenil zákon o dani z príjmov tak, aby poskytoval ročné zľavy vo výške 25 percent pre každého zamestnanca spravodajstva v médiách schválených vládou, ktorý zarába do 55 000 dolárov ročne, a to maximálne 13 750 dolárov.

Kanadské ministerstvo kultúrneho dedičstva od priznalo že výplaty nestačia ani na udržanie fungovania starších médií a odporučilo, aby sa zľavy zdvojnásobili na maximálne 29 750 dolárov ročne.

V novembri minulého roka Trudeau opäť oznámil zvýšenie výplat pre staršie médiá, ktoré sa zhoduje s prípravou na voľby v roku 2025. Očakáva sa, že tieto dotácie budú stáť daňových poplatníkov 129 miliónov dolárov v priebehu nasledujúcich piatich rokov.

Podobne Trudeau’v rozpočte na rok 2024 navrhol 42 miliónov dolárov zvýšených finančných prostriedkov pre CBC v rokoch 2024-25.

Týchto 42 miliónov dolárov pre CBC je dodatkom k masívnym výplatám médiám, ktoré už teraz tvoria približne 70 percent jej prevádzkového rozpočtu a predstavujú viac ako 1 miliardu dolárov ročne.