Trudeau2-810x500.jpg

Trudeau pod prísahou tvrdí, že Jordana Petersona a Tuckera Carlsona financuje Rusko

10
Neutral

Premiér Justin Trudeau vyhlásil, že americkú mediálnu osobnosť Tuckera Carlsona a populárneho kanadského psychológa Dr. Jordana Petersona financuje spravodajská stránka financovaná ruským štátom, a obvinil cudzí štát z “posilňovania chaosu” okolo protestov Freedom Convoy v roku 2022. 

Trudeau toto tvrdenie vyslovil v stredu počas výpovede pod prísahou v Komisii pre zahraničné zasahovanie po tom, ako sa ho opýtali na údajnú úlohu Ruska v Freedom Convoy.  

Trudeau počas rozhovoru vo francúzštine povedal, že “určite súhlasí s tým, že Rusko posilnilo chaos, nezhody a rozpory v Kanade okolo konvoja.”  

Trudeau dodal, že “ruské aktivity spojené s propagandou, dezinformáciami a dezinformáciami sú v našich sociálnych médiách a v rámci kanadskej demokracie celkom bežné.” Potom vyhlásil, že to bola “ruská propaganda”, ktorá “výrazne posilnila” odpor voči záberom COVID, ktorý šírili “pravicové médiá.” 

Potom vyhlásil, že Carlsona a Petersona financovala ruská štátom financovaná televízna stanica Russia Today (RT), a povedal: “Videli sme, že mnohé z týchto kanálov prešli na proputinovskú propagandu.” 

“Nedávno sme videli, že RT financuje pravicových blogerov a osobnosti na YouTube v Severnej Amerike,” povedal Trudeau a dodal, “vrátane známych mien ako Jordan Peterson alebo Tucker Carlson, aby posilnili posolstvá, ktoré destabilizujú demokracie.” 

Trudeau’komentáre okamžite odpálil Peterson. 

“Hej Rusi! Kde sú, do čerta, moje peniaze?"” napísal v stredu na X o Trudeau’ových obviňujúcich komentároch.  

Peterson vtedy zažartoval, že v jeho posteli je napchatá kopa ruských “rubľov”. 

Petersonova dcéra sa tiež vyjadrila na sociálnych sieťach a naznačila, že Trudeauove komentáre by mohli byť dôvodom na žalobu jej otca. 

“Toto by mohlo stáť za žalobu, písala Mikhaila Peterson na X.  

“Akokoľvek sú súdne spory zábavné, toto sa zdá byť jednoduché,” dodala. 

Kým sa dostala do tlače, Carlsonová, ktorá je otvorenou kritičkou premiéra, ešte nevydala vyhlásenie, ktorým by reagovala na Trudeauove’obvinenia.  

V súčasnosti prebieha v Ottawe komisia pre zahraničné zasahovanie, ktorá sa vo veľkej miere zameriava na čínske zasahovanie do kanadskej politiky, na čele ktorej stojí sudkyňa Marie-Josée Hogueová. Tá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvňovaní politikou. V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.” 

Komisia bola zrušená po tom, čo Trudeau’osobitný spravodajca, bývalý generálny guvernér David Johnston, vlani po dlhých prieťahoch neuspel vo vyšetrovaní obvinení z ČKS. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho Johnston, ktorý je “rodinným priateľom” Trudeaua. 

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť pre jeho väzby na Čínu aj na rodinu Trudeauovcov. 

Potenciálne vmiešavanie sa do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov. 

Ak ide o Trudeaua, pochválil Čínu za jej “základnú diktatúru” a označil autoritársku krajinu za svoju najobľúbenejšiu krajinu okrem vlastnej.  

Peterson zasa bol roky kritický voči Trudeauovi a jeho liberálnej vláde.