usccb-810x500.jpg

V dokumente USCCB pre Najvyšší súd sa uvádza, prečo sú transrodové operácie morálne nesprávne

9
Kultúra smrti

Konferencia katolíckych biskupov Spojených štátov amerických (USCCB) 15. októbra podala amicus brief, v ktorom tvrdí, že transgenderové operácie sú “nemorálne a v rozpore s Božou vôľou” a že ak Najvyšší súd rozhodne v prospech tejto novej praxe, bude to pre Cirkev “katastrofálne”, pretože katolícke učenie bude považovať za bigotné zo svojej podstaty.

USCCB sa pridáva k rastúcemu počtu organizácií, ktoré sú znepokojené nadchádzajúcim jesenným programom súdu, ktorý zahŕňa kľúčové pojednávanie v prípade z Tennessee, Spojené štáty proti Skrmettimu, o tom, či môžu štáty zakázať “operácie na zmenu pohlavia” a podobné “transformačné” zákroky pre neplnoleté osoby so zmenou pohlavia.

Podanie biskupov’ vo veľkej miere čerpá z už skôr vydaných cirkevných dokumentov vrátane vyhlásenia, ktoré americkí biskupi vydali v roku 2023 o morálnych limitoch technologickej manipulácie s ľudským telom.

Dvadsaťšesťstranový dokument, ktorý si môžete prečítať zde, začína konštatovaním, že katolícke učenie v tejto veci predchádzalo hnutiu LGBT, keďže sa okrem Božieho zjavenia zakladá na metafyzických a antropologických argumentoch. Hovorí, že ľudské bytosti sú zložené z tela a duše, ktoré tvoria jednotný, “konštitutívny” celok. Tvrdenie, že človek sa môže narodiť v “nesprávnom tele,” čo naznačuje, že telo a duša sú v rozpore, je absurdné, pretože ľudské bytosti nie sú “vlastníkmi našej ľudskej prirodzenosti, akoby to bolo niečo, čo môžeme slobodne využívať, ako sa nám zachce.”

Krík ďalej tvrdí, že “transgenderová manipulácia s telom objektivizuje telo”, pretože “považuje ľudské telo za chybu, ktorú treba napraviť.”Boh nás však stvoril ako mužov a ženy s telesnou a “sexuálnou diferenciáciou”, ktorá nás ovplyvňuje “na psychologickej a duchovnej úrovni.”

Ďalším problémom operácie “zmeny pohlavia” je podľa spisu to, že “obetuje zdravé telesné funkcie a orgány z iných dôvodov, než aby slúžili telu ako celku.” Ale morálne odôvodnené lekárske zákroky sa musia vykonávať len pri rešpektovaní “sexuálnej diferenciácie” medzi mužmi a ženami a nesmú na ňu paušálne útočiť.

Za legitímne dôvody vážnych lekárskych zásahov, uvádza sa ďalej v stručnej správe, sa považujú situácie, keď je potrebné “napraviť defekt v tele” alebo keď “obetovanie časti tela je nevyhnutné pre blaho celého tela” ako je to v prípade odrezania gangrenóznej končatiny. “Ak má zásah za cieľ iný, nemorálny cieľ, zásah nemôže byť morálne ospravedlnený.”

Čítajte: Pápež František povedal, že pri menovaní nových amerických biskupov zváži ‘otvorenosť’ voči ‘transrodovým osobám’: správa

Dokument nepostráda pastoračný tón. Konštatuje sa v ňom, že “niektorí jednotlivci prežívajú nepohodlie vo svojom telesnom’pohlaví, čo je stav známy ako ‘rodová dysfória.’ Títo jednotlivci sú milovaní Bohom a majú rovnakú prirodzenú dôstojnosť, akú majú všetky ľudské osoby.”

“Napriek tomu,” pokračuje, “manipulácia s transrodovým telom nie je morálnym lekárskym zákrokom pre jednotlivcov trpiacich rodovou dysfóriou, pretože cieľom tejto liečby nie je ani náprava chyby v tele, ani obetovanie časti tela pre dobro celého tela. Tieto zákroky ‘majú za cieľ premeniť telo tak, aby v rozpore s prirodzenou podobou tela nadobudlo čo najviac podobu opačného pohlavia.’”

Biskupi’ v závere svojho spisu poznamenávajú, že keď Súd vo svojom rozhodnutí vo veci Obergefell v roku 2015 nanovo definoval manželstvo tak, aby zahŕňalo osoby rovnakého pohlavia, ubezpečil nábožensky veriacich, že bude chrániť ich hlboko zakorenené presvedčenie. Ale “napriek týmto ubezpečeniam … sa prísľub ochrany náboženských veriacich nesplnil. Práve naopak, náboženské subjekty a veriaci vrátane katolíckych inštitúcií a jednotlivcov teraz prežívajú roky súdnych sporov, ktoré v rôznych súvislostiach spotrebúvajú zdroje.”

Krík preto tvrdí, že “ak Súdny dvor rozhodne, že transrodový status je chráneným znakom – buď preto, že klasifikácie transrodových osôb sú diskrimináciou na základe pohlavia, alebo preto, že transrodové osoby sú kvázi podozrivou skupinou – toto rozhodnutie by zničilo akúkoľvek ochranu, ktorú sa Súdny dvor predtým snažil zachovať.” V skutočnosti by “rozhodnutie v prospech navrhovateľa v skutočnosti spôsobilo, že klasifikácie, ktoré sa opierajú o dlhodobú katolícku doktrínu – t. j, klasifikácie založené na tradičných názoroch na manželstvo, sexualitu a Bohom dané ľudské telo. Stručne povedané, tento súd by vyhlásil, že katolícka cirkev je prezumpčne bigotná. Toto nie je svet, ktorý Súd sľuboval.”

Ako už predtým informoval LifeSiteNews, a závažné množstvo dôkazov ukazuje, že “potvrdzovanie” zámeny pohlaví nesie so sebou vážne škody, najmä ak sa robí deťom. Štúdie zistili, že viac ako 80 percent detí trpiacich rodovou dysfóriou z nej do konca dospievania samy vyrastú a že “prechod” postupy, vrátane “operácie na zmenu” pohlavia, nedokážu vyriešiť pohlavne zmätených jedincov’ zvýšený sklon k sebapoškodzovaniu a samovraždám – a dokonca ju zhoršujú.

Mnohé často ignorované “detransitioners,”osoby, ktoré sa pokúsili žiť pod inou “rodovou identitou” predtým, než prijali svoje skutočné pohlavie, majú potvrdili fyzickú a psychickú ujmu spôsobenú posilňovaním zámeny pohlavia, ako aj zaujatosť a nedbanlivosť zdravotníckeho zariadenia v tejto oblasti, z ktorých mnohí pristupujú k svojej profesii aktivisticky a prípady začínajú s vopred určeným záverom v prospech “prechodu.”