DSC_0182_1-810x500.jpg

Liberálny írsky arcibiskup údajne pomôže pri apoštolskej vizitácii FSSP

11
Kultúra smrti

Vatikánska novinárka Diane Montagnaová informuje, že emeritný arcibiskup Dublinu Diarmuid Martin a emeritný arcibiskup Tours Bernard-Nicolas Aubertin boli poverení uskutočniť nedávno ohlásenú apoštolskú vizitáciu Kňazského bratstva sv. Petra (FSSP).

Fyzické bratstvo FSSP, založené v roku 1988 pre kňazov, ktorí chcú so súhlasom Vatikánu slúžiť latinskú omšu, oznámil návštevu koncom septembra v tlačovej správe.  

“Táto návšteva nemá pôvod v žiadnych problémoch bratstva, ale jej cieľom je umožniť dikastériu spoznať, kto sme, ako sa nám darí a ako žijeme, aby nám mohlo poskytnúť akúkoľvek pomoc, ktorú by sme mohli potrebovať,” uviedla vtedy skupina. 

V oznámení bolo vnímané ako znepokojujúci znak možného zásahu pápeža Františka proti FSSP, keďže predchádzajúce apoštolské návštevy tradične zmýšľajúcich spolkov a duchovných, vrátanebiskupa Josepha Stricklanda, Františkánski-bratia-nepoškvrnenej a Fairfieldskí karmelitáni, skončili potlačením.  

Predtým patrila pod pôsobnosť komisie Ecclesia Dei, ktorú František v roku 2019 zrušil, FSSP bola v posledných troch rokoch dohliadaloDikastérium pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, ktorého prefektom je brazílsky kardinál João Braz de Aviz. Skupina má približne 370 kňazov a naposledy absolvovala apoštolskú vizitáciu v roku 2014. 

Arcibiskup Diarmuid Martin vydal viacero problematických verejných vyhlásení, ktoré naznačujú, že katolícku náuku chápe menej ako ortodoxne.

V roku 2005 Martin povedal The Tablet počas biskupskej’konferencie, že “neodpisujete kandidáta na kňazstvo len preto, že je homosexuál.”

V roku 2016 v výroky, ktoré viedli k Svetovému stretnutiu rodín 2018, Martin povedal, že katolíci nesmú “dovoliť, aby sme sa zaplietli do snahy vytvoriť definície rodiny”, pretože rôzne kultúrne hodnoty znamenajú, že rodinu “nemožno jednoducho definovať.”

Počas Veľkého týždňa a na Veľkú noc v apríli 2017 Martin kritizoval Cirkev za jej “tvrdé vylúčenie” a “odsudzujúce” zaobchádzanie s “gejmi a lesbami” v “rôznych obdobiach dejín, a to nielen v dávnej minulosti.” 

V roku 2018 sa povedal, že je “šťastný” že bývalá írska prezidentka Mary McAleeseová citovala jeho predchádzajúcu poznámku počas prejavu, ktorý predniesla na feministickej konferencii, kde tvrdila, že írski občania majú negatívny názor na Cirkev, pretože je to “ríša mizogýnie”, kde “ženy sú neviditeľné a bez hlasu vo vedení Cirkvi, v právnom a doktrinálnom rozlišovaní a rozhodovaní.” 

V roku 2019 Martin kritizoval pro-liferov, ktorí protestovali pred potratovou klinikou. Potraty stali legálne v krajine vďaka masívnej kampani financovanej Georgeom Sorosom v roku 2018. Mnohí írski katolíci obviňujú Martina a jeho spolubratov biskupov za to, že sa proti tomuto návrhu, ako aj nedávnemu hlasovanie o homosexuálnom “manželstve.” Martin tiež predtým zakázal vo svojej arcidiecéze knihu o LGBT ideológii, ktorú napísal biskup Athanasius Schneider.  

V posledných rokoch írski občania trpeli mnohými kriminálnych útokov spáchaných cudzincami dovezenými do ich krajiny ako “utečenci.”Na Nový rok’2019, v deň, keď sa v Írsku stali potraty legálnymi, Martin predniesol homíliu o brexite a tzv. hrozbe nacionalizmu namiesto toho, aby hovoril o potrebe chrániť írskych občanov, ako aj nenarodené deti.  

Lídri FSSP mali 29. februára súkromnú audienciu u pápeža Františka vo Vatikáne. V tlačovej správe uviedli, že František “im potvrdil liturgickú špecifickosť Bratstva svätého Petra”, ale že sa s ním podelili aj o “ťažkosti, ktoré sa vyskytli pri jeho uplatňovaní.” V súčasnosti je skupina prítomná v takmer 150 diecézach, slávi sväté omše na takmer 250 miestach a má 48 osobných farností po celom svete spolu s dvoma seminármi, jedným v Nebraske a druhým v Nemecku.