Screenshot-2024-04-02-at-10.17.26-AM-e1712144076978-810x500.png

Jordan Peterson zvažuje právne kroky po tvrdeniach Trudeaua, že ho financuje Rusko

9
Neutral

Kanadský psychológ Dr. Jordan Peterson tvrdí, že zvažuje právne kroky proti premiérovi Justinovi Trudeauovi po tom, ako premiér obvinil populárneho komentátora z toho, že je financovaný ruskými štátnymi médiami. 

V rozhovore pre National Post Peterson dôrazne poprel, že by niekedy bral peniaze z Ruska, a dodal, že to, čo povedal Trudeau, je “veľmi vážne obvinenie”, ktoré môže byť dôvodom na právne kroky. 

“Mal si ich aspoň správne vysvetliť,” povedal Peterson o Trudeauovom”obvinení. “Nemyslím si, že’je rozumné, aby ma premiér krajiny v podstate označil za zradcu, a nepovažujem to”za zábavné.”

Ako predviedol portálLifeSiteNews minulý týždeň, Trudeau tvrdil, že osobnosť amerických médií Tucker Carlson a Peterson sú financovaní štátom financovaným médiom Russia Today (RT). Obvinil tiež Rusko z “posilňovania chaosu” okolo protestov Freedom Convoy v roku 2022.  

Trudeau toto tvrdenie vyslovil minulú stredu pod prísahou počas výpovede v Komisii pre zahraničné zásahy, keď sa ho pýtali na údajnú úlohu Ruska’v Freedom Convoy.   

V dôsledku Trudeauových’vyjadrení Peterson pre denník National Post potvrdil, že zvažuje podanie žaloby za ohováranie proti premiérovi, pričom zároveň poznamenal, že takéto žaloby môžu byť často “prehratá hra” a že sú “bolesťou a ja”nemám záujem byť zaťažený takouto bolesťou, prakticky povedané.” 

“Ale z toho istého dôvodu, čo keby ste ma “neohovárali, keď ste”premiér, najmä hlúpo,” povedal. 

Peterson povedal, že sa rozprával so svojou rodinou o tom, či má podľa jeho slov “morálnu povinnosť ísť po ňom za ohováranie.” 

“On’nie je ako môj sused, on’je premiér,” povedal Peterson.  

Posledný týždeň mala Petersonova’dcéra Michaila Petersonová na sociálnych sieťach naznačila, že Trudeauove’komentáre by mohli byť dôvodom na žalobu zo strany jej otca.  

V rozhovore pre National Post,Peterson povedal, že nevie, ako ho do toho “zatiahli”, pretože nikdy nebol ani “okrajovo” spojený s ruskými fondmi. 

“Ale nemyslím si, že Trudeau je dostatočne informovaný na to, aby pochopil, čo sa, dočerta’deje, bodka, ale určite nie v širšom priestore sociálnych médií,” dodal.  

Peterson sa tiež ohradil voči názoru, že je nejakým spôsobom ruským poskokom, a povedal: “Ja’sa jednoducho vôbec nezapájam do tejto škandalóznej záležitosti s Ruskom, ani trochu.” 

“Je to ešte horšie, pretože som sa’podrobne informoval, čo sa týka manipulácie zahraničných médií,”povedal. 

Až do tlačovej besedy Carlson, ktorý je otvoreným kritikom premiéra, ešte nevydal vyhlásenie, ktorým by reagoval na Trudeauove’obvinenia.   

V súčasnosti prebieha v Ottawe komisia pre zahraničné zasahovanie, ktorá sa vo veľkej miere zameriava na čínske zasahovanie do kanadskej politiky, na čele ktorej stojí sudkyňa Marie-Josée Hogue. Tá už skôr uviedla, že ona a jej právnici zostanú “nestranní” a nebudú ovplyvňovaní politikou. V januári Hogueová povedala, že bude “odhaľovať pravdu, nech je akákoľvek.”  

Komisia bola zrušená po tom, čo Trudeau’osobitný spravodajca, bývalý generálny guvernér David Johnston, vlani po dlhých prieťahoch neuspel vo vyšetrovaní obvinení z ČKS. Toto vyšetrovanie nebolo verejné a viedol ho Johnston, ktorý je “rodinným priateľom” Trudeaua.  

Johnston odišiel z funkcie “osobitného spravodajcu” po tom, čo verejnosť pobúril jeho záver, že by sa nemalo uskutočniť verejné vyšetrovanie tejto záležitosti. Konzervatívni poslanci žiadali Johnstona vymeniť pre jeho väzby na Čínu aj na rodinu Trudeauovcov.  

Potenciálne miešanie sa do kanadských’volieb agentmi ČKS znepokojuje aj mnohých Kanaďanov.  

Ak ide o Trudeaua, pochválil Čínu za jej “základnú diktatúru” a označil autoritársky štát za svoju obľúbenú krajinu okrem vlastnej.   

Peterson zasa bol roky kritický voči Trudeauovi a jeho liberálnej vláde.