Shutterstock_244619488-810x500.jpg

Vo voľbách v Britskej Kolumbii prebieha prepočítavanie hlasov, keďže konzervatívci a NDP sú prakticky nerozhodní

8
Kultúra smrti

V Britskej Kolumbii prebieha sčítavanie hlasov po sobotňajších voľbách, v ktorých sa Konzervatívna strana a vládnuca Nová demokratická strana prakticky rozišli.

Po spočítaní všetkých prvých hlasov mali konzervatívci B.C. pod vedením lídra Johna Rustada 45 kresiel, zatiaľ čo vládnuca NDP pod vedením premiéra Davida Ebyho 46 kresiel. Strana potrebuje na vytvorenie väčšinovej vlády v provincii 47 kresiel.  

Strana zelených mala 2 kreslá, čo znamená, že ak by sa uvedený počet kresiel nezmenil, vzdialená tretia strana bude fakticky držať rovnováhu moci. Súčasná líderka Strany zelených Sonia Furstenauová prišla v sobotu o svoj mandát, čo ponecháva pochybnosti o tom, či strana podporí NDP, ako to robila od roku 2017. 

V dôsledku tesných výsledkov Elections B.C. uviedla v vyhlásení, že prebieha prepočítavanie hlasov, pričom výsledky nebudú známe minimálne do 26. októbra. Hlasy boli spočítané ručne aj elektronicky. 

“V rámci tohto procesu sa vykonávajú ďalšie kontroly zabezpečenia kvality výsledkov oznámených pri prvotnom sčítaní. Všetky zistené chyby v prepise budú opravené na webovej stránke Elections BC a kandidáti budú informovaní. Hlasovacie lístky posudzované pri konečnom sčítaní sa pred spočítaním skontrolujú, aby sa zabezpečilo, že volič bol oprávnený a že hlasoval len raz,” uviedla Elections B.C. 

Na volebnej noci sa ani Rustad, ani Eby vo svojich prejavoch nevyhlásili za víťaza, ani nepriznali porážku, ale tesný súboj sa zväčša považuje za katastrofálny pre vládnucu NDP, ktorá voľby 2020 s prehľadom vyhrala. 

Silný výsledok konzervatívcov B.C. znamená, že ak vytvoria vládu, bude to po prvýkrát za 100 rokov, čo provincii vládne strana s “konzervatívcom” v názve, čo Rustad poznamenal vo svojom predvolebnom nočnom prejave.  

“Teraz máme najsilnejšiu konzervatívnu stranu, akú táto provincia zažila za posledných 100 rokov,” povedal svojim priaznivcom v sobotu neskoro večer. “Toto sa stane, keď budete stáť na hodnotách. Takto to dopadne, keď stojíte na princípoch. 

Rustad ľahko vyhral svoje kreslo, keď porazil svojho súpera z NDP so 68 percentami hlasov. Jeho víťazstvo bolo prvým od roku 1978, keď konzervatívec získal kreslo v zákonodarnom zbore B.C. 

Nebolo to&nbspod roku 1991, keď v B.C. naposledy vládla Sociálno-kreditná strana pod pro-lifepremiéra Billa Vander Zalma, aby provinciu ovládali iné strany ako NDP alebo liberáli. 

Konzervatívna strana B.C.’vystrelila nahor v popularite po tom, ako bývalá Liberálna strana provincie pod novým názvom B.C. United zaostala v prieskumoch. B.C. united sa krátko pred voľbami rozhodla stiahnuť všetkých svojich kandidátov a vrhnúť svoju podporu za konzervatívcov. 

Rustad, bývalý liberálny poslanec, získal popularitu aj vďaka prísľubu, že obnoví poriadok a postaví sa proti politike prebudenia spopularizovanej za vlády NDP. 

Ako reported by LifeSiteNews, Rustad len niekoľko dní pred voľbami odsúdil sexuálne explicitné materiály v školských knižniciach a naznačil, že v prípade zvolenia ich odstráni. 

Rustad sa tiež vyslovil proti používaniu často sterilizujúcich blokátorov puberty pre deti so zmeneným pohlavím ahas condemed SOGI 123, celoštátny program presadzujúci LGBT ideológiu v školách pod nálepkou “inklúzia.” 

Rustad má zároveň pre konzervatívcov nepríjemné výsledky, pokiaľ ide o dôležité otázky života a rodiny, pričom získal “F” hodnotenie od Campaign Life Coalition za podporu potratov a ďalšieho verejného financovania tejto smrteľnej praxe.