Talianov pobúrilo "moderné umenie LGBTI"

1,976
Kultúra smrti

Reklamné pútače o umeleckej výstave LGBTI hanobili veriacich.

V talianskom Turíne sa 8. septembra tohto roku uskutoční Medzinárodná výstava umenia LGBTE. Lgbte predstavuje skratku "La grande battaglia trova esito", čo v preklade znamená, "veľký boj dosiahne svoj koniec", pričom prvé slová majú zároveň indikovať hnutie LGBT. Reklamu na túto výstavu vytvoril turínsky fotograf a umelec Maurizio Pinotti a zobrazil na nej zavalitú nahú ženu, ktorá šliape po ikone Ježiša Krista a Márie. Reklama nesie názov S.A.L.I.G.I.A, ktorý tvoria počiatočné písmená siedmych hlavných hriechov v talianskom jazyku. Protagonisti tejto výstavy možno nie sú veľkými umelcami, avšak zjavne preukázali autentickú kreativitu vo vytváraní skratiek.

Mesto sa cíti oklamané

Organizátori výstavy ešte pred tým však oslovili mesto, aby prevzalo patronát nad celou akciou, čo mesto následne prisľúbilo. Po tom, čo sa však obscénna reklama objavila na verejnosti a mnohí vyjadrili rozhorčenie, mesto svoj patronát stiahlo s odôvodnením: "Prv, než dávame svoj patronát akejkoľvek iniciatíve, vždy skúmame vážnosť predloženého projektu. V tomto prípade však spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že by organizátori mali použiť ako reklamu obraz, ktorý možno jasne označiť za urážajúci voči mnohým ľuďom. Preto sme sa jednohlasne zhodli, že odvolávame našu záštitu nad touto akciou."

Svoje rozhorčenie vyjadril aj stredopravicový politik zo strany Fratelli d'Italia, Maurizio Marrone: "Toto sú nové hranice homosexuálneho umenia, ktoré mesto Turín chcelo šíriť aj prostredníctvom záštity. Homosexuálna lobby sa neštíti útočiť na citlivú stránku iných, najmä kresťanov, a to práve v tomto historickom momente, kedy kresťania na blízkom východe podstupujú krvavé prenasledovanie pre svoju vieru."

Umelec Pinotti a jeho prívrženci však na túto kritiku odpovedali slovami, že sa jedná o slobodu v umeleckom vyjadrovaní. Avšak tak ako dnes nik nevystavuje nacistické diela, ktoré zobrazovali židov pošliapaných triumfujúcou árijskou rasou, tak je ťažké nájsť v Pinottiho vyjadrení autonómnu estetickú hodnotu. Umenie hnutia, ktoré stále vykrikuje slová o tolerancii, sa opäť zas predstavilo ako netolerantné LGBTI proti náboženstvu.