Veľké víťazstvo českých homosexuálov. Súd uznal adopcie gayov

1,153
Kultúra smrti

Verdikt súdu otvára dvere ďalším gay párom

Český prostějovský okresný súd uznal dvoch mužov, ktorí si adoptovali deti v americkom San Francisku, za ich rodičov. Dôvodom rozhodnutia súdu je účinnosť nového zákona týkajúceho sa medzinárodného súkromného práva, ktorý umožňuje, aby české súdy uznávali cudzie rozsudky o osvojení. Informáciu zverejnil český portál iDNES.cz.

Jindřich Vačkář a Francúz Franck, ktorí uzavreli manželstvo, si adoptovali v San Francisku chlapcov, kde ich aj vychovávajú. Deti každoročne trávia prázdniny v Českej republike, kde k nim Vačkář až doteraz nemal žiadne otcovské práva.

„Teraz už pre deti môžeme získať české občianstvo, čo nám umožní presťahovať sa do Česka. Zjednoduší sa tiež naše cestovanie po Európe a chalanom sa otvoria dvere do českých škôl. Keby sa im, nedaj Boh, niečo prihodilo, získame právo rozhodovať o lekárskych postupoch. Dvojčatá sa v Česku cítia veľmi dobre, milujú babičkine knedle a najradšej by tu zostali,“ zverejnil menovaný portál argumenty Vačkářa, ktorý v USA pracuje ako finančný riaditeľ.

Verdikt súdu teda ďalším gay párom otvára dvere pre adopcie v zahraničí. Zároveň rozsudkom došlo k zrušeniu skutočnosti, že v Čechách nie je možné, aby dve osoby rovnakého pohlavia uznali české orgány za rodičov.

Portál iDNES.cz poukazuje na fakt, že rozhodnutie súdu umožnila minuloročná zmena právnych predpisov. Účinnosť totiž nadobudol nový zákon o medzinárodnom súkromnom práve, ktorý umožňuje, aby české súdy uznávali cudzie rozsudky týkajúce sa osvojenia.