Odhalené tajomstvo pápeža Jána Pavla II. ako inšpiroval mládež

1,632
Milko Kostovič
Kultúra života

Ešte pred konaním Svetových dňov mládeže v Krakove, dlhoročný tajomník pápeža Jána Pavla II. vysvetlil, ako tento svätec inšpiroval celú generáciu, hoci ho mnohí ani osobne nikdy nevideli. 

"Tou príťažlivou vecou, ktorá lákala mladých ľudí k Jánovi Pavlovi II., nebolo ani to, čo k nim hovoril, ale to, kým naozaj bol," povedal kardinál Stanislav Dziwisz z Krakova pre CNA prostredníctvom prekladateľa.

Mládeži "stačilo, aby sa na nich pozrel, a oni mohli cítiť jeho lásku k nim, a to je dôvod, prečo im bol taký blízky."

"Pápež miloval mládež a chápal mladých ľudí," ktorí hľadali pravdu a krásu, dodal kardinál, "a bol schopný reagovať na ich otázky." Toto puto stále existuje, ako sme videli na Svetovom dni mládeže 2013 v Rio de Janeiro, kde pápež Frantiśek oznámil, že ďalšie podujatie sa bude konať v Krakove, v "meste Jána Pavla II." 

"Bolo cítiť veľké nadšenie a radosť mladých ľudí, ktorí ani nestretli Jána Pavla II.," povedal kardinál Dziwisz. "Stále v ňom vidia veľkú autoritu."

Kardinál hovoril s CNA 2. októbra pri národnej svätyni sv. Jána Pavla II. vo Washingtone, po vysvätení oltára pre kostol Najsvätejšieho spasiteľa.

Na konci vysvätenia oltára, kardinál rozšíril svoje pozvanie "všetkým mladým ľuďom zo Spojených štátov a Kanady" k účasti na Svetových dňoch mládeže 2016 v Krakove. "Využívam túto príležitosť mojej návštevy na americkej pôde, aby som pozval mladých ľudí zo Spojených štátov a Kanady na Svetové dni mládeže 2016 v Poľsku a v Krakove, v meste Jána Pavla II., ktoré je hlavným duchovným mestom Božieho milosrdenstva." 

Poľsko otvorí svoje dvere pútnikom a na oplátku žiada zdieľanie "nadšenia svojej viery."

"Veľmi sa tešíme na túto vzájomnú výmenu darov," povedal.

Na svätej omši tiež koncelebroval arcibiskup Wiliam Lori z Baltimoru, najvyšší kaplán organizácie Knights of Columbus a Carl Anderson, generálny riaditeľ Knights of Columbus.

Kostolný oltár, vytvorený talianskym sochárom Edoardom Ferrarim, obsahuje 12 apoštolov, ktorí sú vyrezaní na jeho štyroch stranách. Sedem relikvií svätcov spojených s Jánom Pavlom II. a evanjelizácia Severnej Ameriky boli počas omše uložené do oltára.

Vo svojej homílii k svätej omši celebrujúci kardinál Donald Wuerl z Washingtonu, D.C. vysvetlil, prečo je oltár "symbolom Krista" v každom kostole a tiež miestom, kde sa "vzkriesený Pán nám stáva prítomným" pri slávení Eucharistie. 

12 rezieb apoštolov predstavuje Cirkev, ktorú apoštoli založili. Ich znázornenia smerujú von, čo symbolizuje, že vychádzajú z Kristovho tela smerom do sveta.

Okrem toho, replika sv. Tomáša znázorňuje, ako sa dotýka oltára, "hmatateľného, viditeľného, skutočného, autentického znamenia vzkrieseného Krista," podobne, ako sa sv. Tomáš dotkol rán vzkrieseného Krista, aby uveril vzkrieseniu. 

"Naše vyhlásenie viery, keď pristúpime k tomuto oltáru a my pristúpime k sláveniu Eucharistie na tomto oltári," povedal kardinál Wuerl, musí odrážať slová svätého Tomáša v Písme: "Môj Pán a môj Boh."

Celý kostol je plný "katechézy pre pútnikov," vysvetlil výkonný riaditeľ svätyne Patrick Kelly pre CNA, od oltáru po mozaiky okolo stien. "Čo vyniká v mozaike je vízia dejín spásy," vysvetlil, jedna strana poukazuje na "históriu hriechu" v Starom zákone a druhá na "dejiny spásy" a "vrcholí v Kristovi, veľkňazovi" nad oltárom. 

Evanjelizácia rodín je tiež ústredným bodom svätyne, pretože "rodina bola tak blízko k Jánovi Pavlovi II." 

Vo svojich poznámkach na konci omše, kardinál Dziwisz vysvetľoval dedičstvo pápeža.

Pre sv. Jána Pavla II.,"bola viera centrom jeho života." Bol to "obyčajný svätec, každý deň slúžil a modlil sa."   

"Ján Pavol II. bol mystik," dodal s tým, že pápež "by sa každý deň postavil pred Boha a uvažoval o Božej milosti."

Počas svojho pontifikátu, sv. Ján Pavol II: kázal "logiku milosrdnej lásky" a "vyzýval na vybudovanie civilizácie lásky, ktorá bola odpoveďou na materializmus dneška," povedal kardinál. Jeho učenie o manželstve a rodine bolo vyjadrené v jeho práci Láska a zodpovednosť, rovnako ako v jeho apoštolskej exhortácii Familiaris Consortio, "O úlohe kresťanskej rodiny v modernom svete."

Jeho encyklika Evangelium Vitae z roku 1995, "Evanjelium života" bolo "veľkou Magnou chartou učenia Cirkvi o dôstojnosti a posvätnosti ľudského života," povedal kardinál Dziwisz.

"Ján Pavol II. bránil život, obhajoval právo na život pre nenarodených, ktorí sú najviac zraniteľní, a ktorí nemajú slovo."

 

Nájdi nás na FB: ZA KRESTANSKE SLOVENSKO.