Otec hnutia kontroly populácie: "Podporujem potrat na základe výberu pohlavia a masovú sterilizáciu"

2,082
Neutral

27. jún 2011 (LifeSiteNews.com) - Hoci stál otec moderného hnutia kontroly populácie tvárou v tvár smrti 160 miliónov nenarodených dievčat, vôbec to ním nepohlo.

Problém potratov na základe výberu pohlavia zaznamenal v médiách po vydaní knihy Marie Hvistendahlovej Neprirodzený výber zvýšenú pozornosť. Informoval o tom Wall Street Journal.

Autorka v knihe dokumentuje pohromy spôsobené rozšírenou ženskou gendercídou najmä v krajinách, kde je vo väčšej miere vítané narodenie syna ako dcéry. Autorka tiež poskytla nahrávky rozhovorov o prenatálnej gendercíde s Paulom Ehrlichom, autorom knihy Populačná bomba z roku 1977, ktorá je zároveň vplyvným dielom moderného hnutia kontroly populácie.

V knihe Ehrlich spomína výber pohlavia ako potenciálne účinný prostriedok na redukciu populácie, hoci vtedy účinné ukazovatele pohlavia dieťaťa ako ultrazvuk ešte neboli vynájdené.

Nedávno konfrontovaný s Hvistendahlovej podporou potratu podľa výberu pohlavia Ehrlich údajne odporučil svoju pretrvávajúcu podporu aj do praxe. Hvistendahlovej odkázal: "Je dobrou myšlienkou ponechať ľuďom rozhodnutie. Môžu tak mať menej detí a vybrať si pohlavie, aké budú chcieť."

"Môžete zomrieť pri potrate ako oplodnené vajíčko, môžete zomrieť pri narodení alebo môžete byť predaní do otroctva a zomrieť niekde v chudobnej štvrti."

Hvistendahlová napísala tieto slová po poukázaní na skutočnosť, že prenatálne zabíjanie dievčat núti ženy prežívať ešte väčšie utrpenie spôsobené únosom, obchodovaním s ľuďmi pre sex a sprostredkovaným manželstvom. Ehrlich súhlasil, no štatistiky ako "staré nepremyslené dôsledky problému" odmietol.

Obhajoval princípy hromadnej nútenej sterilizácie uvedené v knihe Ekoveda: populácia, zdroje a životné prostredie z roku 1977, ktorej bol spoluautorom, odmietol ich však ako neuskutočniteľné.

Zatiaľčo Ehrlich vyhlasuje, že kritici množstvo vecí zo spomínanej knihy nepochopili, Hvistendahlovej odkázal, že myšlienka zmenenej plodnosti - to znamená taká, ktorá vyžaduje, aby potenciálni rodičia žiadali vládu o dovolenie prepísať sterilant - "vyrieši množstvo vecí, ktoré ľudí najviac znepokojujú". Navrhol tiež myšlienku, aby masová sterilizácia pracovala súčasne s technológiou výberu pohlavia a stala sa účinnou pre záujmy kontroly populácie.

Pozoruhodné je, že spoluautorom textu z roku 1977 je vedúci kancelárie vedy a technológie prezidenta Obamu, John Holdren, ktorý čelí rozsiahlej kritike za pro-populačné názory, ktoré možno nájsť v texte.