SYNOD-Oct-24-table-810x500.jpg

Kto bude dohliadať na vypracovanie záverečnej správy synody o synodalite

16
Neutral

Svätá stolica dnes oznámila 14 členov synody o synodalite, ktorí budú dohliadať na prípravu záverečného dokumentu stretnutia.

Sedem z nich zvolili členovia synody, troch menoval osobne pápež František a zvyšní štyria sú súčasťou komisie z titulu svojej funkcie: predseda a traja tajomníci takzvaného oficiálneho 16. riadneho generálneho zhromaždenia Synody biskupov.

Keďže sa koncom októbra končí osobná synoda’2024, končí sa aj viacročný proces, ktorý sa oficiálne začal v roku 2021. Ako už predtým uviedol Vatikán, októbrovou úlohou Synody’je “dokončiť rozlišovanie začaté na prvom zasadaní (október 2023) na základe dlhého procesu načúvania a konzultácií a ponúknuť výsledok tohto rozlišovania Svätému Otcovi v záverečnom dokumente, ktorý predpokladá apoštolská konštitúcia Episcopalis communio (čl. 18).”

Každá etapa synody bola poznačená množstvom dokumentov, ale do konca tohto mesiaca bude špeciálna komisia dohliadať na vypracovanie dokumentu, ktorý zhrnie októbrové stretnutia 2024, ktoré sú zhrnutím celého doterajšieho procesu.

ČÍTAŤ: Tu’je, čo sa bude konať na synode o synodalite v októbri tohto roku

Úplný zoznam je nasledovný:

Členovia podľa funkcie:

Predseda komisie:

Sekretári:

Členovia zvolení členmi Synody:

Afrika:

Stredná a Južná Amerika

Severná Amerika

Azia

Európa

Východná Katolíckej cirkvi a Blízkeho východu

Oceánia

Členovia menovaní pápežom:

Pomáhať pri práci budú viacerí “experti”, ktorí sa zúčastnia na synode, ktorí však nemajú hlasovacie právo na tomto podujatí. “Príspevok expertov bude mať zásadný význam pre usporiadanie, analýzu a syntézu všetkých týchto materiálov na základe Písma a živej Tradície Cirkvi,” poznamenal sekretariát synody.

Čítajte: Pápež František a vedúci predstavitelia synody bránia podujatie pred kritikou, tvrdia, že Cirkev potrebuje ‘reformu’

Speciálna komisia priamo nepíše záverečnú správu synody’. Skôr dohliada na vypracovanie textu, ktoré sa uskutočňuje prostredníctvom zostavovania rôznych správ malých skupín od všetkých členov synody v prvých štyroch (z piatich) moduloch v mesiaci.

Komisia tak dohliada na vypracovanie záverečného dokumentu, ktorý sa potom predkladá celej synode na poslednom module v mesiaci. Potom sa o ňom diskutuje a oficiálne skupiny všetkých členov Synody budú mať možnosť predložiť pozmeňujúce návrhy.

V roku 2023 sa o konečnom dokumente hlasovalo podľa jednotlivých odsekov a členovia hlasovali o schválení alebo neschválení každého odseku. Konečné výsledky tohto hlasovania boli prezentované tlačovému zboru s úplnými informáciami o hodnotení schválenia jednotlivých odsekov.

Predpokladá sa, že tento rok bude postup podobný, a hoci sa očakáva, že dokument bude zverejnený v záverečný večer, Tlačová kancelária Svätej stolice zatiaľ žiadne rozhodnutie nezverejnila.