GettyImages-1946814290-810x500.jpg

Belgický premiér si predvolal nuncia po tom, ako pápež František počas štátnej návštevy označil potrat za "vraždu

10
Kultúra smrti

Belgický premiér Alexander De Croo si predvolal pápežského nuncia v Belgicku po tom, ako pápež František’ odsúdil potraty počas svojej pápežskej návštevy. 

Premiér Alexander De Croo 3. októbra v Poslaneckej snemovni povedal, že pápež František’ na tlačovej konferencii počas letu označil potraty za “vraždu” za prekročenie právomocí, pričom zrejme zabudol, že Katolícka cirkev má jurisdikciu nad všetkými štátmi a vládami.  

“Je absolútne neprijateľné, aby sa zahraničná hlava štátu takto vyjadrovala o demokratickom rozhodovaní v našej krajine,” vyhlásil.  

“Nepotrebujeme lekcie o tom, ako naši poslanci demokraticky schvaľujú zákony,” pokračoval De Croo. “Našťastie, časy, keď C cirkev diktovala zákony v našej krajine, sú už dávno preč.” 

“Môj odkaz bude veľmi jasný: to, čo sa tam stalo, je neprijateľné,” uviedol. 

De Croo ďalej oznámil, že si predvolal arcibiskupa Franca Coppolu, ktorý pôsobí ako pápežský nuncius v Belgicku a Luxembursku, aby s ním prediskutoval komentáre pápeža Františka”. Každá krajina má svojho pápežského nuncia, ktorý slúži ako veľvyslanec Vatikánu v danej krajine’a rokuje so štátom, keď pápež nie je k dispozícii.   

De Croo’sa rozhneval po tom, čo pápež František odsúdil potraty ako “vraždu” a zástancov potratov ako “nájomných vrahov.” 

“Nezabudnime povedať toto: potrat je vražda,” povedal pápež František na ceste späť do Ríma po svojej septembrovej ceste do Belgicka. “Veda hovorí, že už mesiac od počatia sú prítomné všetky orgány.  

“Ľudská bytosť zomiera; ľudská bytosť je zabitá. Lekári, ktorí sa na tom podieľajú, sú – dovoľte mi použiť slovo – sú to’nájomní vrahovia. Sú to nájomní vrahovia. O tomto bode sa nedá diskutovať. Zabíja sa ľudský život.” 

Pápež František počas svojej cesty okrem svojich komentárov pochválil pro-life kráľa Baudouina a vyjadril nádej, že kauza blahorečenia zosnulého kráľa’pokročí. Baudouin je známy tým, že v roku 1990 radšej na jeden deň rezignoval, než by podpísal zákon, ktorý legalizoval potraty.  

Komentáre pápeža Františka’prichádzajú v kľúčovom období belgickej vlády, keďže vláda rozširujepotraty z prvých 12 na prvých 18 týždňov tehotenstva.  

V posledných rokoch sa Belgicko stáva čoraz viac protikatolíckym a prijíma radikálne ideológie, ktoré v konečnom dôsledku zničia ich národ.   

Belgicko dlhodobo podporuje homosexualitu a v roku 2003 sa stalo len druhou krajinou na svete, ktorá legalizovala tzv. homosexuálne “manželstvá”. Podobne v roku 2014 Belgicko rozšírilo eutanáziu na deti.