cardiogram_and_heartbeat_810_500_75_s_c1-810x500.jpg

Najvyšší súd štátu Georgia obnovil zákon o srdcovom tepe po tom, čo ho aktivistický sudca vyhlásil za protiústavný

8
Kultúra života

Najvyšší súd štátu Georgia v pondelok obnovil zákaz potratov detí so zistiteľným srdcovým rytmom, a to len niekoľko dní po tom, ako súd nižšej inštancie zablokoval tento zákon ako protiústavný.”

Zákon o spravodlivosti a rovnosti živých detí (Living Infants Fairness and Equality - LIFE), prijatý v roku 2019, zakazuje interrupcie na základe srdcových tepov plodu (už od šiesteho týždňa) s výnimkou prípadov znásilnenia, incestu, fyzickej “lekárskej pohotovosti” a tehotenstiev považovaných za “lekársky zbytočné.”

Zákon sa stal vykonateľným, keď Najvyšší súd USA o tri roky neskôr zrušil rozsudok Roe v. Wade, hoci aktivisti za potraty pokračovali v snahách o zrušenie zákona prostredníctvom súdov. Potrat - zničenie nevinného nenarodeného dieťaťa - je vždy vážne nemorálny a nikdy nie je potrebný ani ospravedlniteľný z údajných “zdravotných” dôvodov.

Dňa 30. septembra sudca vrchného súdu okresu Fulton Robert McBurney vyhlásil, žezákon LIFE je “protiústavný”, pretože “sloboda súkromia znamená, že [tehotné ženy] by si mali samy vybrať, či budú slúžiť ako ľudské inkubátory počas piatich mesiacov do životaschopnosti,” v rozpore s rozhodnutiu v pomere 6:1 v opačnom zmysle, ktoré vyniesol Najvyšší súd štátu Georgia minulý rok.

Nynie, Associated Press informuje, najvyšší súd Georgie’zrušil rozhodnutie McBurneyho a umožnil, aby sa zákon o srdcovom tepe naďalej uplatňoval, kým sa bude posudzovať odvolanie potratového priemyslu’. Ponechal však v platnosti blokáciu podsekcie, ktorá sprístupňuje zdravotné záznamy žien’vyšetrovateľom.

Výkonná riaditeľka Georgia Life Alliance Clare Bartlettová ocenila primárny výsledok rozhodnutia s tým, že zabezpečuje, že Georgia sa nestane magnetom pre záujemcov o potrat zo susedných štátov.

Zákony na ochranu života majú podstatne znížilipočet chirurgických potratov za dva roky, odkedy bol Roe zvrhnutý, ale potratová lobby sa tiež horúčkovito snaží zrušiť tieto odstrašujúce účinky prostredníctvom rôznych stratégií. Medzi ne patrí distribúcia potratových tabletiek cez štátne hranice, právna ochrana a finančná podpora medzištátnych potratových ciest, umiestňovanie potratových zariadení v blízkosti hraníc, ktoré zdieľajú pro-life a pro-abortion štáty, čím sa liberálne štáty stávajú rajom pre tých, ktorí chcú obísť alebo porušiť zákony pro-life susedov, a zakotvenie tzv. potratových “práv” do štátnych ústav.