Chow-Yang-Zhan-Pu-810x500.jpg

Čínsky biskup chváli "sinizáciu katolicizmu" a tajnú dohodu Vatikánu s ČKS

13
Neutral

Čínsky biskup na synode o synodalite nedávno vystúpil, aby podporil “sinifikáciu katolicizmu” a pochválil dohodu Vatikánu’s Pekingom.

Uprostred všeobecnej diskusie a kontroverzie na synode sa odohráva vedľajšia šou týkajúca sa komplikovaných vzťahov medzi Svätou stolicou, Čínou a Taiwanom, pričom zástupcovia všetkých strán sa počas rokovania zapojili do dialógu.

V najbližších dňoch sa očakáva aj obnovenie toľko kritizovanej dohody Svätej stolice s komunistickou Čínou, čo zabezpečí intenzívnejšie zameranie sa na diplomatické vzťahy, ktoré na synode fungujú.

Biskupi KSČ vystúpili na synode

V polovici minulého týždňa vystúpil na pôde synody biskup Joseph Yang Yongqiang z čínskej diecézy Hangzhou, aby predniesol svoje myšlienky v rámci “voľných vystúpení” synody. Tento moment bol historický, keďže sa predpokladá, že tak urobil prvýkrát čínsky biskup.

Jang pochválil dohodu Vatikánu’s Čínou z roku 2018, podľa stručných informácií, ktoré minulý týždeň poskytol novinárskemu zboru prefekt vatikánskeho dikastéria pre komunikáciu Dr. Paolo Ruffini.

Dňa 17. októbra vyšiel o niečo podrobnejší popis Jangovho’svedectva priniesli Vatican News. “Cirkev v Číne je rovnaká ako Katolícka cirkev v iných krajinách sveta: patríme k tej istej viere, máme rovnaký krst a všetci sme verní jednej, svätej, katolíckej a apoštolskej Cirkvi,” Jang podľa správy povedal.

V správe sa síce nespomína čínsko-vatikánska dohoda, ale Jang povedal, že “sa účinne prispôsobujeme spoločnosti, slúžime jej, držíme sa smeru sinicizácie katolicizmu a hlásame Dobrú zvesť.” Sinicizácia sa vzťahuje na proces čínskej štátnej asimilácie a kontroly Cirkvi v krajine pre svoje vlastné ciele.

ČÍTAŤ: Pápež František povedal, že čínski katolíci budú ‘trpieť’ pod jeho dohodou. Sú

Dodal, že Cirkev v Číne otvorila “aktívnu výmenu s katolíckymi spoločenstvami na celom svete na základe princípov rovnosti, priateľstva a vzájomného rešpektu” a pozval všetkých na návštevu Číny.

Janga František vymenoval za biskupa v Chang-čou v júni po tom, ako pápež schválil jeho preloženie z diecézy Čou-čou. Je dlhodobo spojený s komunistickou štátnou cirkvou, Čínskym katolíckym vlasteneckým združením (CCPA), ktoré Vatikán neuznáva ako  legitímne.

V roku 2016 a opäť v roku 2022 bol Yang zvolený za jedného z podpredsedov Čínskeho katolíckeho biskupského združenia  čínskej štátom schválenej biskupskej konferencie, ktorá vedie CCPA.

Yang je jedným z dvoch biskupov z Číny, ktorí sa zúčastňujú na Synode o synodalite. Minulý rok Janga sprevádzal biskup Yao Shun, ale táto dvojica slávne odišla zo zhromaždenia v roku 2023 predčasne, pričom Vatikán to jednoducho zdôvodnil “pastoračnými potrebami.”

Tento rok sa k Yangovi pripojí biskup Zhan Silu z diecézy Mindong, ktorý má podobne pozoruhodné väzby na komunistický vládny orgán a štátom schválenú cirkev.

V roku 1989 bol vysvätený za kňaza biskupom vysväteným bez pápežovho’súhlasu. Samotný Zhan bol v roku 2000 vysvätený za biskupa v Mindongu bez pápežského súhlasu a bol okamžite exkomunikovaný.

Vatikánom schváleným ordinárom diecézy bol biskup Joseph Guo Xijin.

Po podpísaní čínsko-vatikánskej dohody v roku 2018 však Guo bol poverený Svätou stolicou, aby sa stal Zhan’pomocným biskupom, a pápež František zrušil  Zhan’exkomunikáciu.

Biskup Guo povedal diecéze, že odstupuje, aby nebol “prekážkou pokroku.”AsiaNews však uviedla, že odchádzajúci biskup bol “veľkým vyznávačom viery, ktorý mnohokrát trpel väzením, [a] z lásky k jednote Cirkvi prenecháva miesto bývalému exkomunikovanému biskupovi, ktorého všetci poznajú ako ambiciózneho a túžiaceho po moci.”
Diecéza Mindong (známa aj ako Funing) bola agentúrou AsiaNews predstavená ako “pilotný projekt” pre rozvoj čínsko-vatikánskych vzťahov v rámci podmienok dohody z roku 2018.

Odvolávajúc sa na slávny “spor o obrady”, Zhan povedal v synodálnej sále, že synodálna Cirkev “znamená rešpektovať a počúvať hlasy rôznych príbehov, kultúr a tradícií na ceste hľadania konečného cieľa ľudstva, ktorým je Boh.”

Pri uvádzaní príkladov určitých “výziev” prítomných v Číne Zhan medzi ne zaradil aj otázku “ako sa prispôsobiť miestnym zákonom a predpisom.”

L-R: Bp Yang, Cdl Chow, Bp Zhan; 2. októbra 2024. Kredit: ©synod.va/Lagarica

Diplomatický dialóg na synode

Dvoch čínskych biskupov vybral osobne pápež František. Spolu s nimi je to taiwanský’biskup Norbert Pu, ktorý slúži ako bežný zástupca miestnej cirkvi. K nim sa pridáva ďalší pápežov výber kardinál Stephen Chow SJ, ktorý vedie diecézu Hongkong.

V rozhovore na okraj podujatia taiwanského veľvyslanectva pri Svätej stolici nedávno Pu zdôraznil dôležitosť dialógu s čínskymi biskupmi. “Je’veľmi dôležité viesť s nimi dialóg, vzájomne sa rešpektovať. Myslím si, že je to’dobré … nielen pre Číňanov, [ale] pre celú Cirkev.”

Čítajte: EXKLUZÍVNE: Nastupujúci hongkonský kardinál vyzdvihuje ‘dialóg’ medzi Vatikánom a komunistickou Čínou

Chow má zdôraznil budovanie mostov s Čínou a zorganizoval recipročné návštevy pre duchovných CCPA. Svoju diecézu tiež opakovane vyzdvihoval ako kľúčový článok dialógu medzi Čínou a Svätou stolicou.

Naproti tomu boli Chowove’prejavy ústretovosti voči Pekingu také výrazné, že správu upozornil, že jeho hongkonská diecéza aktívne spolupracuje s ČKS s cieľom uskutočniť “sinicizáciu” – proces asimilácie a kontroly zo strany štátu.

Rôzne vatikánske zdroje potvrdili niektorým členom vatikánskeho tlačového zboru, že vzťahy medzi Pekingom a Vatikánom zrejme “pokročili.”To sa podľa týchto predstaviteľov podarilo najmä vďaka prístupu Chowa’

Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin potvrdil tomuto korešpondentovi, že Svätá stolica má v úmysle obnoviť kontroverznú dohodu z roku 2018 s Pekingom.

Predtým bola dohoda obnovená na jeseň, v najbližšej dobe sa očakáva oznámenie o jej budúcnosti. Teraz sa ukáže, či synodálny dialóg medzi Čínou, Hongkongom a Taiwanom prinesie dobré ovocie pre Cirkev v regióne.