Potraty „zadarmo“ pre ženy v Izraeli

1,542
Kultúra smrti

Výbor odporúča, aby Izrael rozšíril štátne financovanie potratov ako aj prístup k nim tak, že bude poskytovať ženám vo veku 20-33 rokov potraty „zdarma“.

Je pravdepodobné, že sa tieto odporúčania v roku 2014 uzákonia a množstvo potratov sa v tomto štáte na Strednom východe zvýši o 6 300 zákrokov. Daňových poplatníkov to bude stáť 4,5 milióna dolárov.

Súčasný izraelský zákon povoľuje potrat takmer v hocijakom prípade a vláda prepláca potraty ženám do 18 rokov a zo zdravotných dôvodov. Ženy do 20 a nad 40 rokov môžu mať vládou financovaný potrat za mimoriadnych okolností. To platí aj pre ženy od 20 do 40 rokov v prípade znásilnenia, incestu alebo ohrozenia života matky.

Aj keď za zabitie nenarodeného dieťaťa môže byť udelený trest do výšky piatich rokov väzenia, existujú mnohé výnimky. Muži v otázke potratov rozhodovať nemôžu a neplnoletí nie sú povinní informovať rodičov, ak chcú ísť na potrat.

Každá žena z izraelského vojska Izraelských obranných síl (IDF) môže dostať najmenej jeden potrat „zdarma“, ak oň požiada.

Aj keď sa všetky ženy, ktoré majú záujem o verejne financovaný potrat, musia pred potratom dostaviť pred vládny panel, podľa The Times of Israel sa schvaľuje 98% potratov.

Podľa The Times by časom výbor rozšíril potraty ešte viac, no po zvážení nákladov to nebolo možné uskutočniť.

Súkromné potraty stoja približne 1 600 dolárov. Rozšírením verejného financovania bude podľa výboru jeden potrat stáť 714 dolárov.

V súčasnosti sa vo verejných izraelských nemocniciach ročne vykoná 20 000 potratov.