Vatikánsky hovorca nepriamo kritizuje pápeža

2,204
Kultúra smrti

VATIKÁN - Tlačová kancelária Svätej stolice sa okamžite vyjadrila k tvrdeniu Eugenia Scalfariho, že pápež zrušil hriech. Vatikánsky hovorca Lombardi kritizoval Scalfariho, no jeho prejav bol nakoniec namierený proti pápežovi. 

V nedeľu ateista Eugenio Scalfari v editoriáli týždňa napísal, že pápež František zrušil hriech (reportáž „Pápež František prakticky odstránil hriech“ – Scalfariho nové kresťanstvo, kde Boha nahrádza naše vlastné ja). Svätá stolica sa až doteraz zdráhala vyjadriť k Scalfariho komentárom o nezvyčajnom „dialógu“ medzi ním a pápežom, ale teraz odpovedala veľmi rýchlo. Vatikánsky hovorca páter Federico Lombardi kritizoval Scalfariho a jeho „viditeľné nepresnosti“. „Pápež František nezrušil hriech,“ povedal páter Lombardi.

Vatikán tentokrát zasiahol rýchlo. Poučil sa z poslednej chyby, keď v tlači vyšiel rozhovor s pápežom spolu s listom adresovaným Scalfarimu, ku ktorému sa oficiálne vyjadril veľmi neskoro a umiernene. Vatikánsky hovorca Lombardi povedal novinárom: „Scalfari sa príliš nevyzná v biblických a teologických otázkach.“

„V dlhom editoriáli Scalfari prišiel k záveru, že nie je možné, aby pápež zrušil hriech. Práve naopak, ľudia, ktorí  dennodenne sledujú pápeža, vedia, ako často hovorí o hriechu, o ľuďoch ako o hriešnikoch a hlavne o zvesti odpustenia,“ pochopíme ju iba v súvislosti s hriechom.

1.       Hriech a odpustenie

V nedeľu Scalfari napísal, že pápež František zrušil hriech v apoštolskom liste Gaudium Gospel. Takéto zistenie zaujalo médiá a kritizovalo ho aj niekoľko vatikánskych predstaviteľov. „Základná spirituálna dynamika, na ktorej trvá aj pápež, je uvedomenie si hriechu a prosba o jeho odpustenie,“ povedal páter Lombardi. No Scalfari nie je odborníkom „v biblických a teologických otázkach“. Prvotným cieľom bolo „spoznať nekonečnú dobrotu Božieho odpustenia a sústrediť sa na ňu a na Božiu lásku, ktorá k nám prichádza v novom kresťanskom živote. Ak niekto zničí hriech, nikdy nepochopí zvesť o odpustení,“ povedal vatikánsky hovorca Lombardi.

2.       Zmätok menom Scalfari? Páter Lombardi žiada o „Dialóg bez nedorozumení“

Tlačová kancelária Svätej stolice odhalila ďalšiu do oči bijúcu chybu v Scalfariho editoriáli: „Ďalšou zreteľnou nepresnosťou v článku je Scalfariho vyjadrenie, že pápež pred niekoľkými dňami vyhlásil za svätého Ignáca z Loyoly, no všetci dobre vieme, že kanonizoval jeho prvého spolupracovníka, ktorým bol Peter Faber. Cirkev vyhlásila Ignáca z Loyoly za svätého už pred niekoľkými storočiami. Preto si myslím, že by sme mali byť pri ďalších rozhovoroch opatrní a presní, aby nedošlo k žiadnym nejasnostiam.“

Scalfariho sa to nedotklo, práve naopak. Ťaží z toho, že sa dostal do doposiaľ nedosiahnuteľného kolobehu udalostí, ktoré sa vzťahujú k údajnému pápežovmu vyjadreniu, že svedomie je najvyššou autoritou bez akýchkoľvek obmedzení, a preto sa hriech ruší.