Tajomník vidí kontinuitu medzi Benediktom a Františkom

1,830
Kultúra života

VATIKÁN - Niekoľko dní po tom, ako vatikánsky biskup urobil televízny komentár ohľadom „diskontinuity“ medzi pápežom Františkom a pápežom Benediktom, osobný tajomník pápeža Benedikta, arcibiskup Georg Gänswein poskytol nemeckým médiám exkluzívny novoročný rozhovor, kde uviedol opak.

Arcibiskup Gänswein, ktorý má za úlohu starať sa o veci týkajúce sa menovaní pápeža Františka, ako prefekt pápežského domu, okrem toho, že zostal osobným tajomníkom pápeža Benedikta, bol požiadaný, aby sa vyjadril ako blízko sú si teologické pravidlá Benedikta a Františka.

Hoci začal poznámkou, že pápeža Františka „musíme ešte ako teológa spoznávať, arcibiskup Gänswein povedal: „V obsahu vidím absolútnu kontinuitu.“ Prefekt dodal, že táto kontinuita je najviac viditeľná v encyklike Lumen fidei, ktorú pápež František dokončil po tom, ako odišiel pápež Benedikt na odpočinok.

Keď ho požiadali, aby opísal teologické rozdiely medzi dvoma pápežmi, Gänswein povedal, že dávajú „rôzny dôraz“, ale obsah je ten istý. „S pápežom Benediktom je vždy v centre diskusia ohľadom viery a rozumu a relativizmu; to sú veľké témy, ktoré boli predmetom záujmu pápeža Benedikta v minulých rokoch, zatiaľ čo pre pápeža Františka majú tieto témy zatiaľ skôr sekundárnejší význam.“

Na otázku o „revolúcií“, ku ktorej pápež František vyzval v exhortácií Evanjelium Radosti, Gänswein povedal, že by to nenazval revolúciou dodajúc, že Cirkev vždy samú seba reformuje a „že to nie je niečo, čo len teraz zrealizoval pápež František“.

V tých istých líniách prefekt pápežskeho domu reagoval na riešenia aktuálnych otázok pápeža Františka uprednostňujúceho milosrdenstvo pred karhaním. „Nie je to tak, že by tieto témy boli posledných 20 rokov prehliadané,“ povedal. „Skôr boli spomínané denne alebo veľmi často a pápež Benedikt sa tiež snažil dať odpovede, ktoré viera vyžadovala. To je to, o čo sa pápež František bude snažiť tiež.“

Arcibiskup Gänswein dodal: „Pojem milosrdenstvo nevymyslel v Cirkvi pápež František, skôr je to klasická predstava, ktorá sa v Cirkvi využívala tak dlho, ako sama existuje, a to najmä v pastoračnej starostlivosti.

Arcibiskup poznamenal, že jeho vzťah s pápežom Františkom je čoraz vrúcnejší a dúfa, že bude stále viac.

Mimo nejakého osobnostného či dokonca individuálneho vzťahu, hodnotenie arcibiskupa Gänsweina ohľadom tohto súladu je založené na inštitúcii pápežstva. „Podstatou viery je tá istá podstata,“ pre pápeža Františka, „ pre jeho predchodcov i jeho nástupcov," povedal.

Cirkev je tu kvôli ľuďom, kvôli viere,“ vysvetlil Gänswein. „Pápež František nechce reformovať vieru, ale veriacich a to je veľký rozdiel.

Eva Dopplebauer z Gloria TV preložila celý prepis rozhovoru  s arcibiskupom Gänsweinom do angličtiny.