Putin homosexuálom: Príďte na olympiádu, ale „deti nechajte na pokoji“

2,180
Neutral

ČERVENÁ POĽANA – Ruský prezident Vladimír Putin v piatok povedal, že homosexuáli sú vítaní na olympiáde v Soči a môžu sa v Rusku počas zimných olympijských hier „cítiť bezpečne a slobodne“, ale varoval ich, aby „nechali deti na pokoji.“

Homosexualita ako taká nie je v Rusku trestným činom, takže homosexuálne orientovaní ľudia môžu „byť pokojní a v pohode, ale prosím vás, nechajte deti na pokoji,“ povedal Putin podľa RIA Novosti na stretnutí s dobrovoľníkmi olympijských hier v horskej dedine Červená Poľana, ktorá je základňou pre vonkajšie zimné športy olympiády v Soči.

„Nič nezakazujeme, ani sa nechystáme nikoho zatknúť. Náš zákon neupravuje žiadnu zodpovednosť za tieto druhy vzťahov na rozdiel od zákonov v niektorých iných krajinách,“ povedal.

Ale taktiež zdôraznil, že ich zákon zakazuje propagáciu homosexuality zameranú na maloletých.

Putin podpísal tento návrh zákona, zakazujúci propagáciu homosexuality a iných foriem „netradičných sexuálnych vzťahov,“ minulý rok v júni. Zákon tiež zakazuje "gay pride" festivaly a pokusy zahraničných homosexuálnych aktivistických skupín normalizovať svoj ​​životný štýl alebo viesť kampane za právne uznania pre ľudí s homosexuálnou orientáciou.

Zákon pobúril homosexuálnych aktivistov a zahraničné vlády a vyvolal hrozby demonštrácií a bojkotov v Soči.

Avšak Medzinárodný olympijsky výbor (MOV) v septembri prehlásil, že zákaz homosexuálnej propagácie nie je proti pravidlám olympijských hier.

„Samotné hry by mali byť otvorené pre všetkých, bez akejkoľvek diskriminácie a to platí pre divákov, štátnych predstaviteľov, médiá a samozrejme aj pre športovcov. Postavili by sme sa proti akémukoľvek konaniu, ktoré by ohrozilo tento princíp,“ uviedol MOV. „Za týmto účelom dostal MOV ubezpečenie od najvyššej úrovne ruskej vlády, že právna úprava nebude mať žiadny vplyv na účastníkov ani na účasti na hrách.“

Navyše, charta MOV výslovne zakazuje demonštrácie alebo politickú propagandu v olympijských lokalitách, miestach alebo iných oblastiach.

Putinovo vyhlásenie na stretnutí s olympijskými dobrovoľníkmi prišlo deň po tom, čo povedal zahraničnému veľvyslancovi v Moskve, že akcia sa bude konať „bez akejkoľvek diskriminácie“ proti športovcom a návštevníkom. Povedal, že Rusko bude „robiť všetko preto“, aby zabezpečilo vrelé privítanie hostí v Soči „bez ohľadu ... na sexuálnu orientáciu.“

 „Tieto hry sa budú konať v úplnom súlade s Olympijskou chartou, bez akejkoľvek diskriminácie na základe akejkoľvek charakteristiky,“ povedal Putin, podľa RIA Novosti.

Kým ruské ministerstvo vnútra uviedlo, že polícia bude presadzovať zákon proti homosexuálnej propagande a taktiež potlačí akúkoľvek formu politického protestu v súlade s pravidlami MOV, úrady povedali, že na olympijských miestach v Soči umožnia zhromaždenia a demonštrácie v špeciálne určených oblastiach s prísne stráženou bezpečnosťou.

Hovorca vlády Dmitry Peskov povedal, že všetky verejné zhromaždenia a demonštrácie musia byť vopred schválené obecnými úradmi v Soči, regionálnymi divíziami Ministerstva vnútra a Federálnou bezpečnostnou službou.

 „Prezident vydal pokyn pre organizátorov olympijských hier, aby spoločne s vedením Krasnodarského kraja a kanceláriou starostu Soči vybrali v meste miesto na zhromaždenia, demonštrácie a ďalšie akcie a ak je to nutné, aj miesto na protesty, ktoré by sa mohli voľne konať,“ uviedol podľa správy BBC Peskov.

Olympijské hry v Soči začínajú 7. februára.