LIBERÁLNA STRANA CHCE ZVAŽOVAŤ PODPORENIE PROSTITÚCIE A EUTANÁZIE

1,521
Kultúra smrti

OTTAWA - Liberálna strana Kanady sa chystá na svojom národnom zhromaždení budúci mesiac zvážiť podporenie legalizácie dvoch kontroverzných praktík: eutanázie a prostitúcie. 

Uznesenie o prostitúcii bolo v minulom roku iniciované Mladým liberálom z Britskej Kolumbie, ktorý na svojej internetovej stránke samého seba opisuje ako ,,aktivistu". Toto uznesenie bolo následne prijaté provinčnou pobočkou federálnej strany ako prioritné uznesenie, o ktorom bude vo februári rokovať na národnom zhromaždení v Montreale.

Uznesenie sa podľa internetovej stránky zameriava na potrebu vytvoriť pre prostitútky také podmienky, aby boli „právne schopné zabezpečiť si všetky materiály a priestory potrebné na bezpečné a úspešné podnikanie,“.

Uznesenia prichádzajú po tom, čo kanadský Najvyšší súd riešil spory týkajúce sa obidvoch otázok.

Dňa 20. decembra Najvyšší súd jednomyseľne odmietol zákon o prostitúcii. Súd rozhodol, že zakázaním nevestincov, využívaním prostitúcie a pouličným kupliarstvo sú prostitútky vystavené nebezpečným podmienkam, a tým je porušované ich právo na život, slobodu a osobnú bezpečnosť. Parlament tak dostal jeden rok na to, aby vytvoril nový zákon.

Neskôr, 16. januára Najvyšší súd oznámil, že pri presadzovaní kanadského zákona o eutanázii prehodnotí svoje  rozhodnutie z roku 1993 vo veci Rodriguez.

Zdá sa, že liberálny vodca Justin Trudeau nepodporuje rýchly posun smerom k rozhodnutiu Najvyššieho súdu o podporení prostitúcie, ale dovoláva sa „zodpovednej, informovanej diskusie“ na túto tému, napriek tomu, že ju sám označil ako násilie páchané voči ženám. Trudeau-ova opatrná odpoveď prišla po tom, čo konzervatívny minister spravodlivosti Peter MacKay napadol uznesenie, obviňujúc liberálov z toho, že chcú „vystaviť Kanaďanov obrovskej škode.“

Tlačová agentúra Postmedia uvádza, že uznesenie o prostitúcii nemusí skončiť prerokovaním v národnom zhromaždení, ale že uznesenie o eutanázii bude pravdepodobne považované za prioritu.

Kým konzervatívna strana jasne vyjadrila, že nemá v úmysle zaviesť právne predpisy o eutanázii, Trudeau má ešte vypracovať svoj vlastný názor na danú problematiku. Hoci v roku 2010 nebol prítomný na hlasovaní, keď drvivá väčšina jeho strany hlasovala proti odseku C-384 quebeckého návrhu zákona o eutanázii.

Agentúra Postmedia oznámila, že na akcii, ktorá sa konala v Ryerson v septembri, Trudeau nazval eutanáziu „veľmi, veľmi citlivou“ záležitosťou vyžadujúcou si národný „dialóg“. Trudeau-ova hovorkyňa Kate Purchase povedala minulý týždeň pre internetové noviny, že predtým ako sa vyjadrí k danej problematike, bude „čakať na  vedenie“ Najvyššieho súdu.