Kanada neprijme nigérijského prezidenta, pretože je proti homosexuálnym zväzkom

1,849
Kultúra smrti

OTTAWA - Africké médiá oznámili, že štátnu návštevu nigérijského prezidenta Goodlucka Jonathana v Kanade, ktorá bola naplánovaná na február, zrušila kanadská vláda, pretože Jonathan podpísal vo svojej krajine kontroverzný zákon o homosexualite.

Zákon ukladá 14 rokov väzenia každému, kto vstúpi do „homosexuálneho manželstva alebo registrovaného partnerstva,“ pomôže alebo niekoho navedie k takémuto zväzku. Tiež zakazuje verejné prejavy náklonnosti medzi homosexuálmi, vrátane gay klubov a gay organizácií.

SaharaReporters.com, ktorá ako svoj zdroj uvádza neznámeho kanadského úradníka z Abuja, oznámila, že nigérijský ambasádor v Kanade, Ojov Madueke, mal informovať prezidenta Jonathana o tom, že štátna návšteva Kanady naplánovaná na 13. a 14. február 2014 bola zrušená.  

Pokusy LifeSiteNews získať stanovisko nigérijského veľvyslanectva v Ottawe boli neúspešné.

Portál Canada.com oznámil, že ich pokusy overiť africké mediálne správy prostredníctvom úradu ministra zahraničných vzťahov, Johna Bairda, boli tiež neúspešné a oddelenie zahraničných vzťahov uviedlo len, že „žiadna návšteva sa neplánuje“ a vláda sa teší na návštevu nigérijského prezidenta „v budúcnosti“.

John Baird je známy tým, že jeho kľúčovou snahou kanadskej zahraničnej politiky je pretlačiť homosexuálne práva.

V októbri 2012 na medzinárodnom summite v Quebecu Baird odsúdil Ugandu za skutky, ktoré sú podľa neho v rozpore s homosexuálnymi právami. Uganda v roku 2005 prijala dodatok k ústave, ktorým sa homosexuálne 'manželstvo' stalo trestným činom a dodatok zároveň spresnil, že „manželstvo je legálne len v prípade, že je uzatvorené medzi mužom a ženou“. Tak sa Uganda dôsledne postavila proti nátlaku medzinárodných homosexuálnych aktivistov a OSN prijať západné sexuálne hodnoty. 

Hovorca ugandského parlamentu vtedy Bairda obvinil z prechovávania „koloniálneho prístupu“ k africkým národom a zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny.

V reakcii na nový nigérijský zákon proti homosexualite Baird povedal, že je „hlboko znepokojený“ z nigérijského zákona, ktorý zakazuje homosexuálne manželstvá.

„Vyzývame Nigériu, aby zrušila tento zákon a podporila ochranu ľudských práv a základných slobôd všetkých Nigérijcov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu,“ povedal Baird v tlačovej správe 13. januára.

„Kanada sa jasne vyjadrila, že je proti porušovaniu ľudských práv páchaných na ľuďoch na základe ich sexuality, a budeme tak robiť aj naďalej,“ povedal Baird.

Napriek tomu nový zákon podporuje väčšina nigérijských pro-rodinných a náboženských skupín a má širokú podporu verejnosti . 

Osobný poradca prezidenta Jonathana v politických záležitostiach, Alhaji Ahmed Gulak, bránil prezidentovo rozhodnutie schváliť zákon a kritizoval zahraničné vlády za to, že nerešpektujú nigérijské kultúrne cítenie a náboženské presvedčenie.

„Nepriateľské reakcie Európy a Spojených štátov na nedávne prijatie zákona, ktorý zakazuje manželstvá a sexuálne vzťahy medzi ľuďmi rovnakého pohlavia, neberú do úvahy sociálno-kultúrne rozdiely medzi ľuďmi rozličných rás a ani, čo je ešte dôležitejšie, náboženské  presvedčenie našich ľudí,“ povedal Gulak pre spravodajstvo portálu AllAfrica. 

„To, čo sa tento anti-homosexuálny zákon snaží dosiahnuť, je chrániť a podporovať rodinné hodnoty, ktoré tu boli od počiatku,“ vysvetlil Gulag a dodal, že neexistuje žiadny spôsob, ktorým by homosexuálne 'manželstvá' urýchlili sociálno-ekonomický pokrok jeho národa.

Sociálno-konzervatívna lobistická skupina REAL Women of Canada kritizovala ministra Bairda za vyjadrenia, ktoré sú podľa nich „jeho vlastným pohľadom na homosexualitu“. Zrušenie cesty prezidenta Jonathana do Kanady označila skupina za „pokrytecké“.

„Usudzujeme, že pán Baird demonštruje svoj vlastný ​​nesúhlas s nigérijskými právnymi predpismi týkajúcimi sa homosexuality a manželstiev osôb rovnakého pohlavia,“ povedala Gwen Landolt, národná viceprezidentka skupiny, „ale ďalej sa už k tejto téme nevyjadruje, zjavne preto, aby si neznepriatelil obchodné väzby Kanady s krajinou bohatou na ropu“.

„Mohol by sa tiež obávať, že si znepriatelí konzervatívnych voličov, ktorí sú proti tlaku jeho homosexuálnej agendy v krajine, ktorá má iné sociálno-kultúrne, rasové a náboženské pozadie,“ povedala Landolt.

„Pán Baird sedí na dvoch stoličkách naraz a snaží sa presadiť oboje. Môže skončiť nediplomaticky a všetkých si znepriateliť, dodala.