Švédska sestra vyhodená kvôli odmietnutiu spolupracovať pri potratoch

1,669
Kultúra smrti

ŠVÉDSKO - Švédska sestra podala (v spolupráci s krajinskými ochrancami rovnosti) sťažnosť kvôli náboženskej diskriminácii po tom, ako ju nemocnica, kde stážovala ako pôrodná asistentka, vyhodila pre odmietnutie spolupracovať pri potratoch.

Ellinor Grimmark tvrdí, že keď pracovala ako študujúca zdravotná sestra v nemocnici v Eksjö, jej ponuku pokračovať v práci počas leta nemocnica zrušila po tom, čo informovala svojho zamestnávateľa, že nebude spolupracovať pri vykonávaní potratov kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu.

Mám pocit, akoby ich reakcia bola osobná,“ povedala Grimmark pre švédsky spravodajský servis The Local.

Mladá sestra navyše povedala, že nedostala akúkoľvek podporu od svojich odborov, ktoré jej poslali vyhlásenie, v ktorom dali jasne najavo, že svoje svedomie by mala nechať pri vchode do nemocnice.

Pacientovi vo Švédsku musí byť celkom jasné, akú [zdravotnú starostlivosť] môže podľa švédskeho práva očakávať," povedala pre The Local podpredsedníčka švédskeho Odboru zdravotných profesionálov (Vårdförbundet), Pia Arndorff. „Nemalo by záležať na tom, na koho náhodou narazíte.“

Grimmark však povedala: Myslím si, že je neoddeliteľnou súčasťou ľudských práv, aby aj vo Švédsku mal človek slobodu svedomia.

The Local oznámil, že Grimmark v súčasnosti dokončila štúdium a našla si prácu v inej nemocnici, kde jej personál povedal, že jej odmietnutie účastniť sa potratov nie je prekážkou.

Vedeniu nemocnice som dala jasne najavo svoj postoj a aj keď ho považujú za problematický, povedali, že je to v poriadku, a že sú pripravení to skúsiť,“ povedala Grimmark.

Rozhodnutia európskeho ombudsmana pre rovnosť, známého ako Diskrimineringsombudsmannen, sa očakáva do dvoch týždňov.