Aktivistky Femenu napadli madridského kardinála

2,197
Kultúra smrti

MADRID – Do pása nahé aktivistky organizácie Femen napadli madridského arcibiskupa, kardinála Antonia Roucu Varela, minulú nedeľu večer keď vystúpil zo svojho auta a chcel vojsť do jednej z madridských farností sláviť omšu. Aktivistky pripisujú kardinálovi vinu za pokus španielskej vlády zákonom obmedziť potraty.

Feministky na kardinála hádzali zakrvavené spodné prádlo a tlačili naňho svoje odhalené prsia, kričiac „Potrat je posvätný“ a vulgárnosti.

Arcibiskup bol vystavený dažďu nohavičiek nasiaknutých krvou z našich nelegálnych potratov,“ píše sa na webstránke Femenu. „Táto chvíľa mu sprostredkovala mystický zážitok.

Farníci pomohli kardinálovi dostať sa do kostola a boli nútení zavrieť kostolné dvere.

Podľa organizácie Femen sa útok odohral ako žiadosť na „úplné zastavenie“ reformy, ktorá sa snaží obmedziť v Španielsku potraty.

Ak sa to nestane, naša nahá vojna bude pokračovať proti každému kto ohrozuje (sic) naše právo na potrat!“ píše sa na stránke

Spomínaná reforma odstráni ustanovenia prijaté v roku 2010 predchádzajúcou socialistickou vládou, ktoré povoľovali potrat na požiadanie do 14. gestačného týždňa. Nový zákon tiež odstráni deformity plodu spomedzi dôvodov, pre ktoré môže matka ísť na potrat a bude vyžadovať, aby maloleté, idúce na potrat mali na to súhlas rodičov.

Alberto Ruíz-Gallardón, španielsky minister spravodlivosti a hlavný podporovateľ reformy povedal pre tlač, že útok na kardinála bol „hanebný.

Skôr v tomto mesiaci vyhlásil: „Žiadne napadnutie, krik či zosmiešňovanie nedonúti tohto ministra ustúpiť od naplnenia záväzku ... regulovať ženské práva ale tiež práva počatých a nenarodených.

Madriská arcidiecéza vyhlásila pre španielsku spravodajskú službu ABC, že arcibiskup - a tiež prezident Španielskej biskupskej konferencie - po incidente „je v poriadku a pokojný“ a že plánuje pokračovať v pastoračných návštevách madridských farností.