Quebecká premiérka: Zákaz náboženských symbolov nám umožní „uznať sekularizmus ako hodnotu“

1,227
Kultúra smrti

QUEBEC – Strana Parti Quebecois (PQ) [Strana Quebečanov] obhajuje svoj návrh zákona, ktorý unikol do médií a obsahuje zákaz nosenia akýchkoľvek náboženských symbolov štátnymi zamestnancami počas práce.

Podľa uniknutého dokumentu zverejneného v novinách Journal de Montreal, dlhoočakávaná „Charta quebeckých hodnôt“, ktorá mala byť vydaná v jeseni 2013, má zakazovať zamestnancom na súdoch, v polícii, školách, nemocniciach a denných centrách nosiť „nápadné“ náboženské symboly.

Medzi zakázané náboženské symboly by mali údajne patriť turbany, hidžáby, kippy a krucifixy.

„Quebečanov nerozdeľuje diverzita, ale absencia jasných pravidiel, aby sme mohli harmonicky postupovať vpred,“ povedala quebecká premiérka Pauline Maroisová mladým podporovateľom strany PQ, počas ich stretnutia v Quebecu.

„Uznať sekularizmus za quebeckú hodnotu je uznaním vývoja ľudí, ktorí sa, za posledné polstoročie, stali vo veľkej miere sekulárni a odstránili náboženský charakter z jeho inštitúcií,“ povedala.

Zatiaľ čo prevažujúca väčšina obyvateľov provincie sa cíti byť katolíkmi, takzvaná „Tichá revolúcia“ v 60.-tych rokoch viedla k triumfu sekulárnych hodnôt nad náboženskou praxou. Medzičasom, následkom klesajúcej pôrodnosti a počtu obyvateľov, sčasti držaných pod kontrolou vďaka imigrácii, sa politickí lídri pokúsili udržať francúzsku kultúru nažive pomocou zavedenia jazykových zákonov a povinných kurzov vyučovaných v školách.

Maroisová obhajuje navrhnutú chartu slovami, že bude zjednocujúcou silou pôsobiacou medzi Quebečanmi, rovnako, ako provinčné jazykové zákony.

Navrhovaná charta bola centrálnou témou strany PQ v predvolebnej kampani v roku 2012, po ktorej vytvorila menšinovú vládu. Maroisová vtedy prisľúbila „sekulárnu“ chartu, ktorá by verejné inštiúcie zbavila náboženských symbolov. Od jari, sa však strana PQ vyjadruje o návrhu ako o Charte „hodnôt“ v nádeji, že pozitívnejší názov zarezonuje u Quebečanov lepšie.

Charta je posledným krokom proti verejnému prejavovaniu náboženskej viery v provincii, ktorá sa stáva stále nepriateľskejšou voči veriacim.

V posledných rokoch bolo súkromným katolíckym školám zakázané vyučovať katolícke náboženstvo a morálku. Namiesto toho, boli nútené vyučovať „sekulárny“ a „neutrálny“ predmet o svetových náboženstvách utvorený vládou. Rodičia a školy žiadajúce o výnimku z tohto predmetu na báze náboženskej slobody, s týmto návrhom neuspeli.

V tom istom čase kňazi, rabíni a ostatní náboženskí predstavitelia dostali zákaz navštevovať vládou financované denné centrá. Zákaz akýchkoľvek náboženských aktivít v centrách z roku 2010 označil za ilegálne modlenie, náboženskú umeleckú tvorbu, či spievanie náboženských piesní, vrátane vianočných kolied.

Dokonca súkromní občania dostali pokuty za konanie náboženských obradov vo verejných budovách, ktoré si na tento účel prenajali.

Zatiaľ čo časti navrhovanej charty by mali údajne platiť aj pre súkromný sektor, nie je zatiaľ jasné ktoré to budú a v akom rozsahu.